Zeefdrukkengala

Een goedlachse dame met donkere krullen en dito ogen vertrouwde me onlangs tijdens een opening luidkeels toe dat ze de Vishal zoveel op een tuinkas vond lijken. Hoewel ik haar een fijn mens vond was ik het op dit punt niet met haar eens. Zo er al iets groeit in de Haarlemse kunstkas is het wel een jonge aanwas van zeefdrukken, zorgvuldig tot leven gevingerd door de immer geduldige Vincent Uilenbroek. De Haarlemse kunstenaar nodigde de afgelopen maanden diverse kunstenaars uit om in zijn eigen zeefdrukkerij voor Studio Onvervalst prints te maken. De Vishal wilde al dat moois wel tonen.

Tot en met 26 februari te zien.

(een bericht van Jochem Rotteveel)

Zeefdrukkengala

Tijdens de opening van het zeefdrukkengala zag het zwart van de mensen. Totdat de alternatieve feiten bekend zijn houden we het gemakshalve op 400 bezoekers. Annelien Kers stapte kordaat op het werk van Tijl Orlando Frijns, dat voor de gelegenheid ook dienstdeed als podium.

Zeefdrukkengala

Hier zien we uiteraard niet Annelien Kers, maar Docus van der Made, die als educator bij Witte de With zijn toehoorders mee terugnam naar de geboorte van de zeefdruk, zo’n honderd jaar geleden, langs de hoogtijdagen in de jaren ’70 en de commerciële afgrond in de jaren ’80, tot de wederopstanding anno 2017. Na deze spoedcursus Zeefdruk kuierde de massa langs al dat prachtigs. Uw verslaggever fotografeerde over schouders en tussen benen door. Daarom kunt u het beste de expositie met eigen ogen gaan bewonderen.

Zeefdrukkengala

Marcel van den Berg gaat tot de nok met werk waarin zeefdruk naast andere technieken is verwerkt.

Zeefdrukkengala

Martijn Schuppers heeft verschillende vlakken laten uitvoeren in zeefdruk, waarbij de inkt werd vervangen door olieverf. Het is begrijpelijk als u dat in het echt wilt zien.

Zeefdrukkengala

Vincent Uilenbroek gebruikte het geestbeeld dat in het zeefdrukraam achterblijft als uitgangspunt voor dit werk, dat proces en restvorm laat zien.

Zeefdrukkengala

Uw verslaggever bracht tape aan op het zeefdrukraam en gebruikte de tekening die achterbleef op het papier als startpunt voor de compositie (links). Het vrije werk rechts kwam naar aanleiding van de zeefdrukervaring tot stand.

Zeefdrukkengala

Gijs van Lith vertelt een bezoeker hoe zijn werk begon met een verfspat, die hij zeefdrukte, opdeelde en vermenigvuldigde tot een nieuwe compositie.

Zeefdrukkengala

Koen Delaere featuring Peter Fengler die met dit werk, bestaande uit zeefdruk, offset en lathe cut, reageerden op het dichtwerk van Harryette Mullen.

Zeefdrukkengala

Guido Nieuwendijk schittert heden ook bij Heden samen met Jasper van der Graaf. Ook ingelijst is Nieuwendijks werk fris en rauw.

Zeefdrukkengala

Rob Bouwman maakte eerst een schilderij op hout en bracht daaroverheen met dezelfde handeling een zeefdruk aan.

Zeefdrukkengala

Coen Vunderink was niet te houden en paste de zeefdruktechniek op de muur toe. Dat wil zeggen: hij spoot verf door de uitsparingen van vitrage en zette zo een paar meters Vishal naar zijn hand.

Zeefdrukkengala

Jan Maarten Voskuil creëerde een ‘alfabet’ met zwarte en blauwe karakters die op verschillende manieren over en naast elkaar gehangen kunnen worden.

Zeefdrukkengala

Erik de Bree houdt van composities opbouwen en afbreken. De legpuzzel die hij met meubelmaker Kruijshout maakte volgt zijn werkwijze tot in de puntjes, zodat de toeschouwer al schuivend zelf zijn beeld kan bepalen.

Zeefdrukkengala

Sigrid Calon grijpt terug op haar affiniteit en ervaring met textiel en paste op haar zeefdruk een speciale vouwtechniek toe.

Zeefdrukkengala_08

Sander Reijgers was zo enthousiast over de zeefdruk dat hij in zijn atelier een eigen schilder-druk-machine bouwde, waarmee hij zijn befaamde laagjesprocédé verder kon uitwerken.

Zeefdrukkengala

Kunst 2.0: like en share. In de categorie ‘eentje afhappen en doorgeven’ zeefdrukte Jan van der Ploeg twee van zijn kenmerkende beeldelementen op honingraatkarton. Links de zeefdruk van Lieven Hendriks.

Zeefdrukkengala

Esther Tielemans paste een kwaststreek uit recent schilderwerk toe als sjabloon voor deze zeefdrukken.
Alle werken zijn – tezamen met andere zeefdrukken van collega-kunstenaars – te koop via Studio Onvervalst.

De tentoonstelling is nog tot en met 26 februari te zien.

About [Redactie] 9040 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*