Incubate gaat niet door in 2017

Incubate gaat niet door in 2017

Incubate gaat niet door in 2017

Stichting Incubate is zwaar teleurgesteld over de beslissing van de Gemeente Tilburg om voor 2017 geen Evenementensubsidie meer beschikbaar te stellen voor het baanbrekende festival. De organisatie vindt het financieel onverantwoord om met de huidige smalle basis verder te gaan en zal daarom haar activiteiten stopzetten.

“Incubate is er trots op om samen met haar 500+ vrijwilligers en partners de kans te hebben gehad om de afgelopen 13 jaar in Tilburg een festival neer te zetten met spannende, creatieve, toonaangevende kunst- en cultuur. We hebben daarmee veel andere muzikanten, kunstenaars, organisatoren en festivals geïnspireerd en hopen dat zij iets van onze impact kunnen gebruiken voor hun toekomst,” aldus Miriam van Ommeren en Arthur Janssen namens Stichting Incubate.

13 jaar Incubate
In 13 jaar tijd is Incubate uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende multidisciplinaire festivals van Europa. Het werd en wordt nog steeds internationaal hoog aangeschreven door de pers, artiesten en publiek. Incubate was het eerste Nederlandse festival dat artiesten als Psychic TV, Pauline Oliveros, Sun Ra Arkestra, Fields of the Nephilim, James Blake en Cabaret Voltaire naar Nederland haalde; dat thema’s als piraterij in de kunsten, publieksparticipatie, en innovatie op vernieuwende en activerende manieren onder de aandacht bracht; dat sprekers als Charles Leadbeater, Simon Reynolds en Andrew Keen naar Tilburg haalde en internationaal gerenommeerde kunstenaars als Hermann Nitsch, Santiago Sierra, Wendy White en Ryan Trecartin uitnodigde en koppelde aan lokale opkomende artiesten en kunstenaars.

Sociale impact
Het festival slingerde maatschappelijke en artistieke discussies aan en bood in de loop der jaren plaats aan duizenden artiesten en tienduizenden bezoekers uit meer dan 48 landen. Velen van hen kwamen voor het eerst in Tilburg. Het grote publiek kent het festival ook door bijzondere projecten in de openbare ruimte, zoals de meer dan honderd piano’s van de Britse kunstenaar Luke Jerram, de duizenden portretten van moeders in de stad in samenwerking met de Franse kunstenaar JR en de activiteiten rondom Iconostase 180, het sculptuur van de bekende architect Yona Friedman, die afgelopen zomer plaatsvonden. Deze projecten zorgden ervoor dat de hele stad in contact kwam met vernieuwende kunst en cultuur.

Nieuw model in 2016
In 2015 werd een financieel tekort aangevuld door Provincie Noord-Brabant en Gemeente Tilburg, waarbij de organisatie gevraagd werd te voldoen aan een aantal criteria. De met gemeente en provincie gemaakte afspraken zijn in 2016 allemaal nagekomen en er vonden dat jaar drie succesvolle edities plaats, met goede resultaten op artistiek, organisatorisch, financieel en inhoudelijk niveau. Ook publiek en pers waren positief over de nieuwe koers, en deze week nog werd het festival opgenomen in de lijst van 50 belangrijkste festivals van Nederland van 3voor12.

Stichting blijft bestaan
De organisatie betreurt het dat de stad door dit besluit een uniek festival met internationale allure verliest, wat zeker effect zal hebben op het vestigingsklimaat in de stad voor jonge kunstenaars, beginnende bands, net afgestudeerde film- en game makers en de vooruitstrevende, cultuur minnende Tilburger.
Zij hoopt van harte dat de Gemeente Tilburg het vrijgekomen geld zal besteden zoals het bedoeld is: aan goede, toegankelijke kunst en cultuur voor stad en regio. Ofschoon er vanuit Incubate geen festival meer zal plaatsvinden blijft Stichting Incubate voorlopig nog bestaan.

////EINDE PERSBERICHT///

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

  1. Handdoek in de ring, jammer jongens. Toonvoorbeeld van open source (in de zin van transparant) cultuur maken, off track, divers, origineel en buitengewoon anders. Ken niks wat er op lijkt.

    Slordig gedaan gemeente Tilburg: parels moet je sparen.

    Wel meedingen naar allejezus stompzinnige koorts als culturele hoofdstad van de planeet, beetje serieus naar eigen kracht kijken ho maar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*