Herinneringen aan China

Herinneringen aan China

Een tentoonstelling met de titel Zwart, kan dat wel spannend zijn? Als je het sober zwart goed arrangeert kan het van de muur af knallen. Voor deze tentoonstelling zijn ruim tien hedendaagse kunstenaars uitgenodigd, die ieder vanuit hun eigen perspectief een werk met voornamelijk zwart hebben gemaakt. En waar soms het contrast van donder naar licht is te ontdekken. Er is een verscheidenheid aan objecten te zien: van zwart-witfoto’s en wandreliëfs tot sculpturen die balanceren tussen abstract en figuratief.

(een bericht van Najiba Brakkee)

Terwijl je door de expositie loopt, wandel je vanzelf tegen de twee doeken met een vouw erin aan. Het zijn de werken van kunstenaar Paul Beumer, geproduceerd tijdens zijn residency in Beijng. Ze zijn vervaardigd met de “shibori”, een Japanse variant van de resist dyeing techniek, die eenvoudig lijkt uit te voeren, maar waar vakmanschap bij komt kijken om het gewenste resultaat te krijgen. Beumer probeert met deze bestaande technieken natuurlijke processen te suggereren. Er zijn verschillende manieren om deze techniek uit te voeren, maar hij koos ervoor om te beginnen met de vouwtechniek, waarop hij zwarte inkt aanbrengt. Als je die ontvouwt, zijn er landschappen te zien. In zijn schilderkunst wil Beumer graag een gevoel of staat van zijn overbrengen. De natuur speelt daarin een belangrijke rol. De tentoonstelling in Beijing vond plaats in een kas, waar een serie van deze werken in een bamboe framewerk werden tentoongesteld. Weer eens wat anders dan het te exposeren in de gebruikelijke galerie, white cube of museum.

Herinneringen aan China

In het zwarte abstracte schilderij zijn ook verschillende tinten grijs te ontdekken en witte spatten. Ze roepen een gevoel van herkenning bij me op. Voor het moment dat ik ernaar kijk, zit ik weer in de trein in China, onderweg van Hong Kong naar het sprookjesachtige Yangshuo, met het prachtige Karstgebergte. Ze doen me denken aan de flatgebouwen die in een flits aan mij voorbijtrokken. Maar deze simpel lijkend techniek roept ook associaties op met abstracte schilder Agnes Martin, maar dan in een verwassen vorm. Een soort herinnering.

Herinneringen aan China

Bij het onderstaande doek is duidelijk te zien dat de kunstenaar de techniek met succes heeft uitgevoerd en dat er een goed lijkend bamboestructuur is ontstaan.

Herinneringen aan China

Het werkproces van de schilderijen is experimenteel en het overbrengen van natuurlijke processen in het beeld is goed gelukt. Maar het levert niet meer dan een mooi geheel op.

Deelnemende kunstenaars: Paul Beumer, Tom Callemin, Karin van Dam, Elorette Dijkstra, Bob Eikelboom, Anouk Griffioen, Arjan van Helmond, Awoiska van der Molen, Pieter Paul Pothoven, Renie Spoelstra, Levi van Veluw.

Zwart is te zien in het Kranenburg in Bergen Noord-Holland t/m 19 maart 2017

Kranenburgh.nl/agenda/event/280/Zwart-van-houtskool-tot-high-res

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*