De artistieke rijkdom van Amsterdam

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

’s Morgens fiets ik als eerste naar het atelier van Anneke Walvoort, aan het Bilderdijkpark. Zij maakt mooie verstilde, poëtische schilderijen met een fluwelen karakter. Haar atelier is ruimtelijk ingericht en het licht valt als een kunstwerk naar binnen en ademt bovengenoemd karakter uit. In deze ruimte is het te begrijpen dat Walvoort prettige conversaties heeft met haar schilderijen. En dat daar mooie beelden uit ontstaan.

(een bericht van Najiba Brakkee)

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Expositie van Walvoort in 2016 in Marres Tourist Office, heeft dezelfde integriteit en rust die te voelen is in haar atelier.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Hetzelfde geldt voor de presentatie in Arti et Amicitiae In Vriendschap, tevens in 2016.

Ik fiets richting Arti et Amicitiae, om daar de groepstentoonstelling A Minor State of Flux te bekijken. Twee van mijn favoriete kunstenaars, Paul Geelen en Isabelle Andriessen, nemen deel aan deze presentatie.

Op Facebook had ik een foto gezien van de opbouw van de tentoonstelling, waarop het werk van Van Geelen mij deed denken aan een hemel. En zo belandde de titel De Hemel van Van Geelen in mijn hoofd. Zodra ik de tentoonstellingsruimte binnen wandel, kijk ik direct naar het plafond en inderdaad: het prachtige, levende schilderij is net zo geweldig als op de foto. Het werk is zo sterk dat het de ruimte alléén had kunnen vullen of samen met de fabuleuze sci-fi-objecten van Isabelle Andriessen. Dit zou een mooie presentatie zijn, omdat de objecten een interessante conversatie met elkaar voeren.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Detail schilderij Van Geelen.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Het mooiste hoekje van de tentoonstelling: Van Geel, Andriessen samen met het muurschilderij van kunstenaar Lennart Lahuis vormen een fijn visueel geheel.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

‘s Middags fiets ik langs één van mijn favoriete plekken in de stad: P/////AKT. In de ‘torenkamer’ is de installatie van P/////AKTPOOL-kunstenaar Lisa SudhibhasilpGo To The Hardware Store And Have A Museum Experience 2/3 te zien.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Een strak stilistische installatie die bestaat uit, onder andere, een piepschuim kratje, enkele wit geverfde meubels en onderdelen daarvan. Weloverwogen verdeeld in de ‘torenkamer’.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Naast dat de werken op zich prikkelend zijn, zijn er tijdens de trapwandeling naar boven, door de tralies heen, mooie details in de objecten te ontdekken.

Te zien tot en met 16 april.

Als laatste bezoek ik de nieuwe kunstbeurs 6voor6, die op 6 april precies om zes voor zes in Loods6 opende. Initiatiefneemster Oeke Witteveen besluit na 35 jaar te stoppen met haar galerie Witteveen in de Jordaan, om samen met vijf galeries en een designinstituut de krachten te bundelen en een kunstbeurs te organiseren.

Hieronder een paar smaakmakende schilderijen van kunstenaars die te zien zijn op de beurs.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Direct in de entree staat het mixed mediawerk van Joanneke Meester lekker te knetteren met de lumineuze tekst: Lekker je eigen ding doen! Dit geeft de tendens van de beurs weer.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Tijdens de opening.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Een strakke lucht waaruit sterren van verschillend formaat mooi verspreid op het aardoppervlak landen. Dit goed uitgebalanceerde en gecomponeerde beeld is van Ilona Plaum.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Aukje Dekker heeft een sexy schilderij gemaakt dat elk moment van de muur af kan knallen.

De artistieke rijkdom van mijn stad, deel II

Dit vurig blauwe, abstracte doek is van Marije Gertenbach, een van de belovende kunstenaars van de RijksakademieOpen 2016.

Te zien tot en met 17 april.

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*