Johan Nieuwenhuize

Sky over Boulevard Voltaire 50, Paris – November 13th 2016 21.49

Sky over Boulevard Voltaire 50, Paris – November 13th 2016 21.49

Inkjet print on Hahnemühle Photo Rag paper mounted on Dibond
with protective uv spray coating in maple wooden frame

Frame 100,90 × 71,23 cm
Image 89,00 x 59,33 cm
Edition 3 + 2 a.p.

1900 euro

shop.trendbeheer.com/product/johan-nieuwenhuize-sky-over-boulevard-voltaire

De werken uit de serie Collected Memory: fraai uitgevoerde, minimale kleurvlakken. Foto’s van luchten, op aluminium gemonteerd en rechtop in de ruimte gezet.

De betekenis van dit werk ligt als altijd in dat wat je ziet als uitgangspunt en terugkoppelmoment, maar het is in de geleide interpretatie van dat wat je ziet dat dit werk ‘gebeurt’. Johan speelt vaker met die associatie. De fotograaf reikt aan, de kijker ontvangt en maakt het beeld af – in zijn hoofd. Daarbij kunnen onomkeerbare betekenistransformaties onstaan, zodanig dat je het werk niet terug neutraal kunt herzien.

Bij het lezen van de titels van de werken krijgt het werk impakt. Opeens valt het muntje: Sky over over Church Street New York, September-11th-2010-9.03. Sky over Sherwood Crescent Lockerbie, Scotland. Sky over Tiananmen square Beijing, June 4th 2009.

Stuk voor stuk momenten uit de geschiedenis die in het collectieve geheugen gegrift staan. 9-11. Bomaanslag Madrid. Terreurdaad Breivik op het Noorse eiland Utoya. De vuurwerkramp in Enschede. Johan is terug gegaan, heeft op exacte locatie en tijd de luchten gefotografeerd.

Op het moment dat de beschouwer die koppeling maakt, zijn de werken niet meer hetzelfde. Van abstract esthetisch naar – monument? Denkmal? Het zijn krachtige associaties die van het werk meer maken als alleen abstract esthetische drager van betekenis.

Het meest recente werk uit de serie Collected Memory is Sky over Boulevard Voltaire 50, Paris – November 13th 2016 21.49. De lucht boven Bataclan. 89 mensen kwamen om het leven bij een aanslag van IS tijdens een optreden van de Eagles of Death Metal. (Johan was elders in Parijs op dat moment vanwege Paris Photo 2016)

Lucht boven Lockerbie, Schotland.

Sky over Boulevard Voltaire 50, Paris – November 13th 2016 21.49

Inkjet print on Hahnemühle Photo Rag paper mounted on Dibond
with protective uv spray coating in maple wooden frame

Frame 100,90×71,23 cm
Image 89,00 x 59,33 cm
Edition 3 + 2 a.p.

1900 euro

shop.trendbeheer.com/product/johan-nieuwenhuize-sky-over-boulevard-voltaire

About Jeroen Bosch 4651 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*