SMOKEHOUSE 1968 – 1970 @ Studio Museum Harlem

Super toffe dia show met dia’s van fotograaf Robert Colton in een kleine ruimte in de bovenzaal van het Studio Museum. Je zou er bijna voorbij lopen en dat zou echt, echt jammer zijn want dit is echt een juweeltje.

Smokehouse Associates was een kunst collectief in Harlem opgezet door bewoners/kunstenaars William T. Williams en Melvin Edwards die samen ook in dezelfde periode het gerenommeerde Studio Museum Artist in Residentie programma opzetten met Guy Ciarcia and Billy Rose. Smokehouse introduceerde grote gekleurde abstracte muurschilderingen en sculpturen op en tussen afbraakpanden in de wijk vaak veroorzaakt door de huiseigenaren zelf om verzekeringsgelden op te strijken.

Smokehouse had de destijds super radicale gedachte dat ze met deze vrolijke publieke kunstwerken hun buurt hoop konden geven door met abstracte esthetiek de wijk aantrekkelijker te maken en daarmee menselijker. Ze betrokken vanaf het voorstel voor een publiek werk de buurt organisaties, lokale politici en betaalden tieners en ouderen om mee te werken aan het schoonmaken van de project plek en de realisatie van muurschilderingen en sculpturen.

Het inspireerde de buurtbewoners om de wijk te veranderen en leefbaar te maken. Het was het begin van de graffiti zoals we die zien in het Hip Hop tijdperk dat zich begon aan te dienen.

advertentie(s)

Dat Hip Hop zich wereldwijd verspreidde en ook deze abstractie in muurschilderingen die we zien bij Smokehouse Associates, blijkt in onze lokale situatie ook uit het hedendaagse werk van Haas&Hahn (Jeroen Koolhaas & Dre Urhahn) in Nederland dit jaar ook te zien bij de Bijlmer Bajes en het Stedelijk Museum. Koolhaas (de ontwerper van het duo) past momenteel een zelfde esthetische abstractie toe in hun projecten om wijken leefbaarder en menselijker te maken die Smokehouse Associates een halve eeuw eerder ook al toepasten in Harlem.

foto: Robert Colton voor Michael Rosenfeld Gallery

Haas & Hahn – Bijlmerbajes

Nog te zien t/m 27 augustus 2017

Studio Museum Harlem
144 West 125th Street
New York, New York 10027

Open:
donderdag en vrijdag 12.00 – 21.00 uur
zaterdag en zondag 12.00 – 18.00 uur

About Sasha Dees 338 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*