Benno Tutein Nolthenius stopt met galeries.nl

Na 17 jaar stopt Benno Tutein Nolthenius eind deze maand met galeries.nl. Alex de Vries schrijft de laatste maand ‘kunst van de dag’:

“In september 2017 zal ik elke dag een korte tekst publiceren in de rubriek ‘Kunst van de dag’ op www.galeries.nl. Dit doe ik op uitnodiging van Benno Tutein Nolthenius die deze website heeft opgezet en beheert. Helaas houdt hij daarmee na jarenlange onbezoldigde arbeid op. Veel dank Benno voor je pionierswerk en je toewijding aan de kunst.” (Link)

Mirjam Westen (Museum Arnhem) schrijft:

“De website ontsluit informatie over meer dan 65.000 kunstenaars, 80.000 tentoonstellingen en 200.000 afbeeldingen…. Nog afgezien van de teksten over het ‘kunstwerk van de dag’ is het op zichzelf een bron voor een ieder die snel meer wil weten over Nederlandse, en in Nederland (en soms in buurlanden) exposerende kunstenaars… hijzelf heeft meer dan 15 jaar elke dag een kunstwerk uitgelicht, en elke maand schrijft een steeds wisselende gast elke dag ook over een kunstwerk, dat ‘kunst van de dag’ heet.. Ik wilde je attenderen op het feit dat Benno Tutein Nolthenius ermee stopt en ook dat datgene wat hij jarenlang heeft gedaan – naar mijn mening – ontzettend belangrijk is- te belangrijk om de website geruisloos ter ziele laten gaan; de website heeft voorop gelopen in het digitale tijdperk dat nu als vanzelfsprekend voelt, maar in een tijd waarin veel galeries, kunsttijdschriften en kranten nog geen website hadden, en kunstenaars evenmin”

Een van de oudste werkende websites over beeldende kunst gooit de handdoek in de ring. Van een opvolger is nog geen sprake. Het archief ismop zwart, er worden geen updates meer geplaatst.

Benno Tutein Nolthenius verklaart:

“Op 30 juli 2017 ben ik 65 jaar geworden. […] Nu is de tijd gekomen dat ik er geen tijd meer in ga steken. Ik ga lekker grasmaaien, fietsen, golfen en andere leuke dingen doen.”

galeries.nl

About Jeroen Bosch 4745 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

14 Comments

 1. Ja, het was een tijdrovende megaklus om die site dagelijks in zijn eentje actueel te houden, alle info te verwerken, zowel kunstenaars, galeries als musea een gratis en neutraal podium te verlenen!

 2. En nu is Benno er zelfs eerder mee opgehouden dan de aangekondigde datum. Weet iemand waarom? Hij is toch niet ziek? Ik heb jarenlang zoveel plezier beleefd aan zijn dagelijkse bijdragen dat ik zou willen weten wat er aan de hand is.

 3. Wat een onbevredigend einde moet dat dan ook voor hem zijn. Dank voor de verwijzing; dat had ik nog niet gezien. Het is wel jammer dat de site nu verloren gaat; is er niemand te vinden die het stokje wil overnemen?

 4. ‘De kracht van de site was volledigheid en actualiteit’. En dat was meteen haar zwakte. De kritiekloze reductie van kunst tot een informatieve en oneindige verzameling plaatjes. Het kunstwerk teruggebracht tot een acceptabel en geruststellend schouwspel. De burgerij gevoed met een simpele afbeelding en een zinvolle vrije-tijdsbesteding. De kunstenaar als hofleverancier van kleurrijke verbeelding. You can be artists just for one day. Chapeau niettemin voor deze tour-de-force. Benno bedankt en sorry dat ik de boel heb laten verslonzen. Het goede nieuws is dat Galerie Sissingh na een maandenlang conflict met de firma Evides nu is aangesloten op het waterleidingnet.

 5. Galeries.nl fungeerde als een soort Gouden Gids voor ‘tout exposerend Nederland’. Van kitscherige kruimelkunstgallerijtjes tot snuivende high end ‘exhibition spaces’.

  Dat bracht met zich mee dat de site enigszins kritiekloos bleef, omdat galeries anders stoppen met het aanleveren van beeldmateriaal. Galeries.nl maakte geen kunstredacties maar galeriegidsen overbodig. Vraag is wie wanneer de draad oppakt.

 6. Kritiekloos inderdaad, galleries.nl is gouden gids als expoladder.

  Waar iedereen het over belangeloos heeft – 150 x 60 = 9000 (NGA leden maal 60 contributie) plus minimaal twee advertenties per dag a 30 is 60 x 365 = 21.900 is 30.000 per jaar conservatief geschat. Minimaal 2500 per maand. Waarschijnlijk meer omdat er ook dagen meer advertenties meelopen.

  Techniek is ingezet in 1903, die kost al jaren niets meer. Hosting 30 euro per maand. Nieuwsbrief 100 per maand.

  Agenda wordt bijgehouden door deelnemers zelf. Kunst van de dag wordt geschreven door kunstenaars zelf.

  Klinkt als gouden succesformule die ophoudt te werken als de galleries niet meer allemaal meedoen.

  En het was we heel ouderwets allemaal. Kijk eens op tablet of mobiel.

 7. Uiteindelijk ook niet meer van deze tijd dat één persoon met soms harde hand zo’n zwaar eigen stempel neerzet en uitvoert binnen een dergelijk zgn openbaar platvorm, goed keus deze beëindiging.

 8. “Nu is de tijd gekomen dat ik er geen tijd meer in ga steken. Ik ga lekker grasmaaien, fietsen, golfen en andere leuke dingen doen.”

  Geniet ervan, Benno! Mocht de grasmat thuis niet toereikend zijn, kun je altijd nog genieten in de beeldentuin in Soest!
  Groeten, vrijwilligers HazArt

 9. In 2007 blokkeerde Benno Tutein Nolthenius mijn deelname aan Kunstenaars. nl waar 65000 Nederlandse kunstenaars en woud be kunstfreaks op stonden na dringend verzoek van de Rotterdamse gesubsidieerde staatskunstenaar Rommert Boonstra, die een privé hetze tegen mijn werk en persoon in 2007 startte en op het toenmalige Volkskrant Blog medestanders zocht. Een aantal jaren was de webzite van Tutein voor mij niet toegankelijk totdat Galerie Warnars op eigen kosten mijn werk en cv plaatste. Hetgeen Tutein duidelijk niet beviel want enige tijd later werden de afbeeldingen van mijn schilderijen door hem weg gehaald. Tutein schreef mij een brief dat mijn werk achterhaald zou zijn, niet exposabel en mijn schetsboek een vergeetboek. Hij vergeet mijn 281 eenmans- en groepstentoonstellingen sind 1965 en verzoeken om in Europa en de VS te exposeren. De merkwaardige persoonlijke rancune van het duo Boonstra en Tutein zijn nooit toegelicht door beiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*