Bezoekersaantallen

“Is het persbericht er al uit?”. Zakelijk leider Wim stond bijna hyperventilerend aan het bureau van persvoorlichter Jens. “Nog niet”, reageerde Jens rustig, verbaasd over de zichtbare opwinding van zijn doorgaans aan autisme grenzende collega. “O gelukkig”, Wim liep bijna leeg van opluchting. “Vorig jaar heeft jouw voorganger het slotpersbericht te vroeg verstuurd en daarin de verkeerde bezoekersaantallen gecommuniceerd.”

Hoewel Jens nergens meer van op keek bij dit internationaal gerenommeerde podiumfestival, vroeg hij toch even door. Zijn voorganger was niet dom en hoe moeilijk kon het zijn om de juiste bezoekersaantallen te berekenen? De kassaverkoop liegt toch niet?

Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Deze organisatie bleek – net als meer culturele instellingen – een bijzondere formule te hanteren. Niet alleen de kaartverkoop werd bij elkaar opgeteld, ook toevallige passanten van voorstellingen in de open lucht telden mee. En daarna werd het resultaat royaal naar boven afgerond. Een soort Culturele Winstverdriedubbelaar.

Wim rekende het even voor: “Je hebt dus de verkoop van de zalen. Dit jaar komen we op 21.683.” Hij pakte een uitdraai van de kassa erbij. “Maar dan heb je ook nog de voorstellingen op locaties in de open lucht. Daar kan iedereen naar binnen en ik denk dat daar alleen al ruim 12.000 mensen zijn geweest. Maar dan had je ook nog bezoekers van De Brug.”

Jens keek Wim niet-begrijpend aan. Wim raakte lichtelijk geïrriteerd. “De Brug! De tijdelijke loopbrug over het centrum die de gemeente er ter ere van het 100-jarig lustrum heeft neergezet! Mensen die over die brug hebben gelopen hebben vanuit een bepaalde hoek onder de juiste windrichting ook een van onze openluchtvoorstellingen mee kunnen maken. En die mogen we meerekenen!”

“Dus hoeveel bezoekers hebben er over die Brug gelopen?” vroeg Wim. Jens had vorige week gelezen dat het er minimaal anderhalf miljoen waren geweest. “Precies!”, hijgde Wim. “Ik denk dat het wel reëel is dat wij 10 procent van die anderhalf miljoen aan onze bezoekers toevoegen. Dan kom je dus op 150.000 extra bezoekers uit!”

Het was even stil. Toen bleek ook Wim zich te beseffen dat dat misschien wat al te royaal was. “Ok, laten we zeggen 5%. Dat is realistischer.” Hij pakte zijn rekenmachine en drukte driftig een aantal knoppen in. “Hmm. Nou ja. Laten we gewoon 10% bovenop de bezoekersaantallen van vorig jaar doen. Dat doen we eigenlijk elk jaar. Want dat beloven we ook in onze subsidieaanvraag.”

Jens was het spoor allang bijster. Ondertussen ging de telefoon. Een journalist met een vraag aan Jens. Aan het eind van het gesprek vroeg de man: “Wanneer kan ik het slotpersbericht met de bezoekersaantallen verwachten?”. Jens zei dat het er elk moment aan kon komen. De journalist gniffelde: “Laat me raden, jullie hebben dit jaar weer 10% meer bezoekers dan vorig jaar?”

About Jacques Placques 97 Articles
Jacques Placques schrijft over hardnekkigheden, schandaaltjes en stereotypen in de kunst- en designwereld. Als stille getuige tekent hij observaties op die geromantiseerd zijn weergegeven om herkenning te voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*