Logisch en precies

De nieuwe hotspot van Arnhem, Collectie de Groen, floreert al sinds de opening afgelopen juni. Recent opende de tweede tentoonstelling. Op de begane grond wisselt het eens per drie maanden, bovenin het machtige pand is de eigen collectie op afspraak te bezoeken. Iedere vrijdag wordt op het achterplein de voormalige Sonsbeek- oven van Alphons ter Avest lustig opgestookt om er pizza’s in te bakken

René Roeten is een echte kunstenaars-kunstenaar. Niet iemand die luid naar buiten treedt, maar eerder al vele jaren lang stug doorgaat met zijn eigenzinnige werk. Het werk is wiskundig, naar binnen gericht, op een afstandelijke manier poëtisch. Hij vervaardigt ingewikkelde vormen van hout, maakt deze modules aan elkaar tot een nog ingewikkelder vorm en zie daar een volkomen logisch beeld. Het lijkt een zoektocht naar wat je allemaal kunt bereiken met berekeningen van welke aard ook. Een verkenning van schaal en veranderende eigenschappen. De stellingkast uit zijn atelier is nagemaakt tot een imposant beeld, waarin opschietende hoekjes een raadselachtige rol krijgen. Zijn het oprispende gedachten? Dingen die hij nog af moet maken?
De modules zijn ooit begonnen in de stempeltekeningen van Roeten. Met een enorm geduld stempelde hij grote vellen vol, en wat een vreugdevolle verbazing moet hij gevoeld hebben toen er eentje af was. Monnikenwerk met een heel universum tot gevolg. Zo bouw je dus, zo ontstaan de dingen. De noodzaak van dit alles is duidelijk voelbaar, nergens trek je het in twijfel. Of toch? Ergens in de tentoonstelling staat een onuitgepakte doos. Maar kijk je erin, dan is daar toch weer een raadselachtig werk dat precies past.

René Roeten, Meticulous, tot en met 3 december.

Collectiedegroen.nl/nl/expositie

René Roeten, Meticulous, tot en met 3 december.

Collectiedegroen.nl/nl/expositie

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*