Kleurenleer @ Boijmans

Dit weekend openen Tal R en broodje design Change the System alweer waar ik deze week pas de al sinds 24 juni hernieuwde vaste opstelling De Collectie als Tijdmachine zag. Verbluffend licht, luchtig haast, kleurrijk. Nu was dat ook de makke – Philips meets Struycken met natuurgetrouwe LED-verlichting. waar ik bijna maandelijks kort langswip heb ik dit gemist.

Maar gaat dat zien – een gevoel van opwinding bekroop me. Veel kritiek had ik al gehoord – het zou te vol zijn gehangen, te lukraak en weinig verhalend maar niets van dat al.

Straatjes klassiekers incluis bizarre ontdekkingen zoals bovenstaand – Kees Timmer. Toch goed gehangen. Who needs hartlijn als je ook de hoogte in kan.

Maar het beste is dat licht.

Dreamworks/Pixar presenteert The Golden Panther; Madagascar meets The Lion King.

“Blotkamp heeft er als gastconservator voor gekozen terug te keren naar een chronologische opstelling van de werken, maar dan ‘met een twist’: ‘Ik heb de collectie ingedeeld in acht tijdsblokken. Je reist als het ware met een tijdmachine heen en weer door de kunstgeschiedenis. Ik hoop via abrupte overgangen tussen de periodes het oog te scherpen en de geest te prikkelen,’ zegt Blotkamp. Speciale aandacht is er voor inrichting en kleurgebruik: ‘Elke tijdzone krijgt een andere kleur. Licht voor moderne kunst, donkerder voor de oude kunst. De tinten komen allemaal uit het palet van kunstenaar Peter Struycken, dat hij speciaal voor Museum Boijmans van Beuningen ontwikkelde. “

boijmans.nl/tentoonstellingen/de-collectie-als-tijdmachine

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*