Marcha van den Hurk ism Pauluskerk – dialoogtekeningen @ Boijmans Rondom de boom 2017

    Zes uur wereldvrouwensoep. Dat zouden meer mensen moeten doen!

Om maar meteen in kerstsferen te komen – Boijmans trapte af met Rondom de Boom, een kerstspecial met een handmatig groen met ballen gestifte vijf meter hoge kerstboom, liedekens en gedichten (spoken word), gratis wereldvrouwensoep en in de kunststudio Pauluskerk dialoogtekeningen van Marcha van den Hurk.

Na het welkomstwoord twee opmerkelijk sterke optredens kortpraat, waarbij vooral [naam vergeten] opviel met fijn direct en viriel dichtwerk. Je hoorde het stilvallen. Ongepast concreet, heerlijk uit de kerstsfeer. Met zweepjes en zo.

Een witte boom groen bestiften en een tigtal ballen blauw danwel rood – een vorm van primitieve ambachtelijkheid die gekenmerkt wordt door duur (tijd) en de daarmee meegeleverde nausea. Je ziet vaker variaties op dit thema in artistieke kringen. Performatieve herhalingsdrift. Waar je zulks nu juist kunt outsourcen naar lage lonen landen.

In de achterruimte in de kunsstudio een selectie dialoogtekeningen waar ik een zwak voor heb. Auteursloos of juist -rijk, gemaakt op lokatie Pauluskerk door vaste bezoekers. Narratief, kleurrijk, beeldend en echt in plaats van net echt, want nooit gemaakt met het idee van een eindproduct in het achterhoofd, laat staan van museale ruimte.

Van kleutertekening zeg maar regulier amateurisme tot onverwacht expressionisme vol beeldende kracht.

Zonder onder of boven want op grote tafels gemaakt.

Ondanks of dankzij divers auteursschap toch schijnbaar samenhangend werken: grote volgekleurde tekeningen vol buitelende teksten, de expressieve esthetiek spat er vanaf, gekenmerkt door hoge mate van verscheidendheid.

Posterklaar.

Veel stichtelijkheid ook. Bijbelteksten allover. En de neus van Holleeder.

Drijvende kracht achter het project Marcha van den Hurk.

Het is veel meer en vooral anders dan plaatjesmakerij. Getekend en gemaakt door bezoekers van de Pauluskerk weerslaand een veelheid aan verhalen en werelden. Super dat Boijmans hier podium aan biedt. Hoort eigenlijk in de stadcollectie.

Met dank aan Freerk, Nour Eddine, Janneman, Ehab, Henk, Henk, Mustafa, Minny, Jagat, Patrick, Maria, Raoul, Jan, Lidie, André, Monica, Steven, Khaled, Theo, Priem, Abraham, Orji, Darren, Lou, Farid, Ron, Ilse en vele anderen. (Uit een pdf, om de veelheid aan stemmen en handen aan te geven.)

Aanrader nog tot 7 januari en met workshops: teken mede!

boijmans.nl/activiteiten/dialoogtekeningen

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*