Waarom ik van Facebook ben

Twee redenen om op Facebook te zitten: de aardigheid die je kunt hebben in het je vermeien met en in een eindeloze stroom berichtgeving en wat platter: je leent gebruikers van het sociale netwerk ter meerdere eer en glorie van je product of eigenwaarde en dat heeft resultaat.

Beide redenen hebben nauwelijks nog betekenis, in ieder geval niet voor mij. Uit Facebook stappen heeft vooral met iets anders te maken. Facebook is een onsympathiek bedrijf waar ik niet mee verbonden wil zijn. Des Facebook’s hoofdregel is: Alles op Facebook is van Facebook. De tweede is: Alles op Facebook is van Facebook.

  Salade rode biet, walnoot, appel, geitenkaas, vijg; resultantes van mijn keukenpret, zoals laatst de maandagmiddaglunch in aangenaam gezelschap, plaats ik nauwelijks nog op FB.

Aardigheid heb ik niet in Facebook. Het zou leuk zijn maaltijd, appelsap en kindervreugd wederkerig te delen met een deel van een kennissenkring. Maar dat doe ik nooit zomaar of spontaan, hooguit tactisch en berekenend. Persoonlijke momenten deel ik via een wassende reeks van Whatsapp groepjes of gewoon via mail.

  Toch maar mooi de oranje slip gehaald. De foto is zorgvuldig georchestreerd ivm herkenbaarheid. Zelfs dan – zulks ros je niet op Facebook.

Wie deelt er nou zomaar een foto van de camping of van de uitreiking van het zwemdiploma?

advertentie(s)

 
Vrijelijk geillustreerde ontboezemingen van bekenden, groot of klein, worden immer licht gegeneerd bekeken. Wie niet enige terughoudendheid betracht wordt bezien als dorpsgek, als iemand die niet wijs is. Iedereen weet toch dat alles op Facebook van Facebook is en dat je dus terughoudendheid betracht?

Waar toch de schik zou liggen in ongeremd en ongebreideld delen van wanhoop en vertier, van kapotte computer tot uit eten met bal masqué na. Maar zulks deel je niet, dat doe je niet, dat doet bijna niemand. (Behalve […] [Naam bekend bij de redactie.]) (En Jan de Vries misschien. Zondag in café De Stad, Utrecht. Vraag het hem zelf maar.)

  Meesterwerken in wording, I wish, work in progress;

Sociaal is het netwerk nauwelijks. De vornaamste reden om op het netwerk te zitten is het lenen van de aanwezige gebruikers om je product te tonen of te duiden, in de meest brede zin. Privaat zowel als bedrijf, school en instelling. Maar ook hier geldt: de verdelingsalgoritmes van Facebook zijn alles behalve lief, aardig en informatief, draaien om één ding: geld verdienen. Niet voor jou, de gebruiker, maar voor Facebook. Facebook beslist wat gedeeld wordt en wat niet. De crux voor Facebook is dat je in potentie gaat betalen en/of dat je data verkocht kunnen worden.

Verhelderend is het stuk Why Facebook Is a Waste of Time—and Money—for Arts Nonprofits. Lees het als u dat nog niet deed.

Overigens – niks nieuws onder de zon. De verontwaardiging over de verkoop van gegevens aan Cambridge Analytica deel ik nauwelijks; het is verdrie een van de pijlers onder het businessmodel van Facebook. Jij surfen –> wij cashen.

  Collages van uitgeprinte FB pixels van mijn hand

Ook de verontwaardiging over de Facebook Pixel deel ik nauwelijks. (WTF waar is die pixel opeens vandaan gekomen. Vroeger sprak men of over cookies of over kleine bestandjes die ongemerkt op je computer geplaatst werden; opeens is er een magische pixel geboren die je kan volgen en die berichten kan zenden; lijkt wel een pixel met bewustzijn. Er is dan wel geen leven op andere planeten, the invasion of the Facebook Pixels is here. Ik denk dat ik eens een afbeelding mee ga borduren. Krijg je kunst. Maar dit terzijde.) Iedereen weet dat eens een nieuwe camera gekocht de advertenties voor die reeds gekochte camera alom tegenwoordig zijn. Met dank aan de tot aan het digitale plafond gestapelde cookies op je doos.

Kort door de bocht ben ik van Facebook af omdat ik het sorry van die Zuckerberg niet trek. Staat die gast voor de door Facebook betaalde commissie te zeveren dat het doen waar Facebook voor gemaakt is (geld verdienen met data) een foutje is waar hij als opperbaas met graagte en schaamte het boetekleed voor aantrekt en waar hij graag alle verantwoordelijkheid voor op zich neemt en nee, ja, wat hij gaat doen is terug naar de kern – met dit prachtige netwerk de wereld een ietje beter maken. Dan was dat Don’t be evil van Google net pruimbaarder.

Met het netwerk de wereld een ietje beter maken – bel de chinezen eens, die weten wel hoe je dat doet.

Goede bedoelingen my ass. Facebook is een beursgenoteerd bedrijf dat geld moet binnen harken.

PS Mbt Google – die hebben mij pas tuk. Doen alles wat Facebook doet (data stapelen) maar hebben ook nog wat te bieden. Mail, besturingssysteem (Android), TV (Chromekast), browser (die ik alleen gebruik voor spraakgestuurd typen of het van laptop streamen van films.)

PS PS Ik zit wel op Spotify, van Facebook, oeps, als dat maar niet stuk gaat. Anders moet ik apenrap een accountje heropenen. [Spotify is niet van Facebook, Red.]

PS PS PS Trendbeheer staat nog gewoon op Facebook. Al kan ik er niet meer bij. Elk bericht wordt automagisch doorgeplaatst, daar is geen werk aan. Voor zolang als dat gaat.

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

9 Comments

 1. Zo he das wel twitterdraadje van de dag: mighty! Van FB heb ik de info opgehaald,ik zal eens kijken wat voor verrassends ik tegenkom.

 2. Toen ik mijn lieftallige eega leerde kennen was facebook chat juist het medium wat we gebruikten als we NIET afgeluisterd wilden worden. Wat trouwens wel aardig is, is dat je al het eigen spul bij FB kan downloaden, dus dan heb je wel een idee wat men van je weet. kom daar bij Google maar eens om.

 3. Ach ja das waar liefde op en door facebook! Er is zoveel moois te vertellen over FB dat ze altijd onder de pet houden verdrie, u weet ervan.

  En ja, google, die is ook goed bezig. Ik kan niet zonder. Dat is gelijk een groot verschil. FB is mij zo onsympathiek. Ik vind dat ze weinig goed doen. Eerder het tegenovergestelde, al jaren.

  Waar is breedster, the original social network.

 4. Ohnee, niet ter verdediging van facebook an sich, het was toen het voordehandliggende medium tegen nieuwsgierige buitenstaanders in een land waar het onderscheid tussen nieuwsgier en aandacht van de geheime diensten er niet altijd is.

  Heb je info@drukmenworkhere.org al gemaild voor een reset van je account?

 5. Mijn FB-account was welbewust ongebruikt en nagenoeg leeg, 8 jaar onaangeraakt. Ik opende het account vorige week om nieuwsgierig alle verzamelde info te bekijken en het account vervolgens definitief te verwijderen.

  Een tiental bedrijven was in die 8 jaar op mysterieuze wijze aan mijn lijstje met kenmerken toegevoegd. In de meeste gevallen betrof het bedrijven waar ik in de laatste paar jaar iets van had gekocht of een dienst van had afgenomen. Van PostNL tot Conrad.nl. Ben tamelijk zorgvuldig in die zaken en had naar mijn weten nooit aan een van hen toestemming gegeven mijn informatie met anderen te delen. Ik gebruik bovendien al jaren adblockers en Ghostery en weiger (nagenoeg) altijd flash-cookies.* Eén instelling stond vermoedelijk als kenmerk vermeld omdat het verderop in de straat gevestigd is geweest. Nooit enige bemoeienis met die club gehad. En ik heb Facebook overigens ook nooit mijn adres gegeven.

  Op de lijst stonden ook mij onbekende personen en (onjuiste) kenmerken die ik in een paar gevallen na wat zoeken kon terugbrengen tot ‘via een kennis’. Zij heeft waarschijnlijk haar complete adresboek aan Facebook toevertrouwd. En van het een komt het ander.

  *http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager07.html

 6. FB begint zo langzamerhand echt last te krijgen van het natriumglutamaat-effect: de goedkope smaakversterker die je op een gegeven moment gewoon blijkt te zijn ontgroeid. Dat is denk ik het echte probleem. Voor mij althans, maar als ik jeroens post lees, lees ik ongeveer hetzelfde.

  Dat fb al die data van je heeft… Enerzijds heeft het me verbaasd dat dit nu opkomt, anderzijds heeft zulks misschien gewoon zijn incubatietijd nodig. En misschien spelen hier de aanstaande GDPR regels van de EU ook mee, qua agendering.

  (geen like button?)

 7. Die magische pixel van Facebook is zelden alleen maar wordt vaak begeleid door een twitter, email en w’app pixeltje. Moeten we dan meteen met alle onsympathieke bedrijven stoppen en hadden we daar niet even eerder mee kunnen beginnen. Het feit dat er iemand meekijkt met mn browsergeschiedenis of mijn aankopen vindt ik minder storend dan bedrijven waar clusterammunitie wordt geproduceerd of oliegarchen die nog steeds fossiele brandstof promoten. Maarja, to each his own. Altijd eigen hachje. Zolang we maar lekker opgehokt kunnen zitten zonder begluurd te worden. Just give us me my television set, radio and leave me alone!

 8. Om te lachen als het niet zo triestig is:
  Facebook Killed This $100M Startup With One Feature
  Why you should not have a business based on an external company.

  https://medium.com/swlh/facebook-killed-this-100m-startup-with-one-feature-aed8ab49e1ed

  “they lost 90% of their organic Facebook traffic overnight with this change. […] they just told them to pay for ads.”

  Hahaha! Ik zei toch dat alles van Facebook van Facebook is. En ze dus ook opmaak, algoritme, toegang etc kunnen wijzigen naar believen.

  Nu is volgens mij FB al jaren dood zonder dat men het weet en gaat insta de baas snel achterna. “it sounds ridiculous to even think it could become irrelevant” lijkt me nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*