About [Redactie] 8976 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

11 Comments

 1. En dan nu de clou – Kajsa Ollongren (Wethouder kunst en cultuur Amsterdam werd Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en viceminister-president) en Ferdinand Grapperhaus (toezichthouder stedelijk werd minister van justitie) moesten de landelijke politiek in en mochten hun handen niet branden aan wat een brisant dossier leek. Deze powerplayers duwden Ruf de trappen van Het Stedelijk af, forse duw in de rug. Onderzoeken afwachten ho maar, de kans dat deze aantredende ministers aangesproken zouden worden op boter op het hoofd, op zitten slapen, dat wanbeleid Stedelijk hen zou aankleven, moest te allen tijden voorkomen worden. Door middel van een daadkrachtig eigen hachje verzekeren. En nu ligt er een dossier en wordt Ruf vrijgepleit.

 2. NRC blijft even stil. Als ook George Knight. Mevrouw Ruf deugt. Die perfide kunstwereld ook. Belangen zijn verstrengeld, maar sommige belangen zijn meer verstrengeld dan andere. Als je er transparant over bent is het sowieso minder erg. Transparant is dat de toezichthouders op de hoogte zijn. De vraag wie de toezichthouders in de gaten houdt is al zo oud als de weg naar Rome. Gaat Ruf nu naar de rechter? De anonieme kunstenaars die niet naar Venetië mogen hebben ook al een advocaat. De shortlist was te lang. De jury was helemaal niet internationaal. De weduwe was niet gekend. Etcetera. Bij Mirjam Westen zijn de belangen trouwens zo verstrengeld, dat je zonder postkoloniale thematiek bij voorbaat kansloos bent. Een beetje kunstenaar heeft weer genoeg stof voo drie opera’s.

 3. Het is maar de vraag wat de clou is: Beatrix Ruf nam opvallend snel ontslag. Daarnaast blijft het opmerkelijk dat een museumdirecteur voor € 435000,- bijklust, ook al is dat dan kennelijk afkomstig uit een goedgekeurde nevenfunctie.

 4. > Beatrix Ruf nam opvallend snel ontslag.

  Dat is nou precies de clou. Eerder was sprake van ‘ín afwachting van uitkomst van onafhankelijk onderzoek’ etc Er is een schimmig machtsspel gaande geweest. Druk van de gemeente, als grote financier Stedelijk om Ollengren uit de wind te houden? Grapperhaus die liever minister speelt dan oppertoezichthouder?

  Dommering hierover in Parool van paar dagen eerder:

  “Machtspositie
  Daarbij komt ook de toen nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk, Ferdinand Grapperhaus, in beeld – in oktober amper in functie. Kort nadat Ruf was afgetreden verdwenen hij en Ollongren in de Haagse politiek.

  De gemeente neemt officieel het principiële standpunt in dat zij niets met die arbeidsovereenkomst te maken heeft, omdat het museum geheel verzelfstandigd is. Dat is een kwestie van de raad van toezicht, zegt de gemeente.

  Maar de gemeente is wel eigenaar van het gebouw en de collectie gebleven, en de belangrijkste subsidieverlener. Een niet geringe machtspositie dus. Is er achter de schermen macht uitgeoefend waar Ruf voor is gezwicht?

  De gemeente probeert de WOB-verzoeken zoveel mogelijk buiten de deur te houden, onder andere door het rapport dat de raad van toezicht in oktober aan de gemeente heeft uitgebracht, als bedrijfsgeheim te bestempelen, omdat het relatiepatroon van de directeur ten opzichte van andere musea een geheim concurrentievoordeel oplevert. ”

  Nou dan weet je het wel.

  https://www.parool.nl/opinie/-de-zaak-beatrix-ruf-veel-wijst-op-gemeentelijke-ingreep~a4599327/

  Btw die 435.000 was een ton voor goedgekeurde nevenfuncties, rest van het bedrag winstuitkering over eerdere jaren.

 5. Grapperhaus ontkent alles. Stellig. Dan weet je wel genoeg toch. NRC vindt nog steeds dat Ruf en niet de krant iets te verwijten valt. George Knight is nog niet terug uit Singapore.

 6. > NRC vindt nog steeds dat Ruf en niet de krant iets te verwijten valt.

  Hehe.

  Ja waar blijft het NRC, aanjager van de hele affaire, nu toch akelig stil? Mis ik iets?

 7. “Ruf kreeg van Grapperhaus niet de gelegenheid om uitleg te verschaffen over de voorlopige conclusies. Ook werd haar suggestie om Ringier te raadplegen niet opgevolgd. Het advies van een advocaat aan de raad van toezicht om geen verregaande conclusies te trekken op grond van een nog niet afgerond onderzoek, werd door Grapperhaus en De Cock Buning niet doorgestuurd aan de rest van de raad.”

  Lekker doortastend onze minister van justitie.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vertrek-beatrix-ruf-was-noodlottig-ongeval-~bc5b878e/

 8. “Noodlottig ongeval” suggereert dat er niks aan te doen was (terwijl ook VK vrolijk meedeed aan de hetze), maar het is zeker een dijk van een trainwreck…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*