Eindexamen Rietveld 2018 afdeling VAV

Lunch met de eindexamen kandidaten

Tijdens mijn onderzoeksreis kom ik op Aruba Margriet Kruyver tegen van de VAV afdeling van de Rietveld. Ik vertel haar dat ik eind juni in Europa ben om MAMMON een groepstentoonstelling te maken in Split, Kroatië en een aantal weken later emailt ze me en vraagt me voor de Gerrit Rietveld eind examencommissie 2018 van de afdeling VAV, wat direct aansluit op mijn tentoonstelling dus ik zeg ja!

Omdat ik zoveel mogelijk uit mijn bijdrage van het Mondriaanfonds wil halen, puzzel ik me gek om goedkope tickets te vinden. De reis naar Split om de tentoonstelling te installeren vanuit het Caribische gebied gaat vanuit Republica Dominicana naar New York, Amsterdam, Frankfurt (rennen, rennen, rennen, net de bus naar vliegtuig gehaald), Split, München (rennen, rennen, rennen, ongeïnteresseerde Lufthansa balie medewerker nein der/die/das bus is jetzt abgefahrt, nein we kunnen niets meer regelen zowel tegen mij als tegen zijn collega aan de telefoon die laat weten er komen nog 2 mensen aan uit een aansluiting, ich gehe nach hause … aansluiting gemist, service balie, wachten op bus, 30 minuten naar een hotel, magnetron eten en te vroege vlucht volgende ochtend voor er ontbijt geserveerd wordt), Amsterdam, Curaçao naar St. Maarten.

Al whatsappend, ik ben er bijna, nu mijn koffer, nu in de bus, kom ik met mijn koffer in de te warme kleren die ik aanhad voor in het altijd koude vliegtuig, gelukkig wel met gepoetste tanden, het hotel was zo vriendelijk om me een tandenborstel en tandpasta te verstrekken, aan bij ‘de slappe knieën academie’ zoals collega Jeroen Bosch de academie gedoopt heeft.

Net op tijd voor het welkomstwoord en rondleiding door het gebouw waar “mijn 12 kandidaten” hun thesis werk hebben geïnstalleerd. We gaan er een dag doorheen en praten (20 min. per persoon) met de studenten en de volgende dag is er dan een officieel gesprek waar alle studenten bij zijn, waar de studenten een voor een van ons te horen krijgen wat we van de werken vonden en eventuele wijsheden en tips die we (Patricia Kaersenhout, Rob van de Werdt en ikzelf) hebben voor ze de Boze Wijde Wereld ingestuurd worden na 4 jaar veilig en afgeschermd bezig te zijn geweest. Laten we hopen dat we er in geslaagd zijn ze vol goede moed de drempel over te laten stappen om te beginnen aan hun leven als kunstenaar…

Anastatia Afonina

Afonina werkt met technologie, VR/AR en hier met een hologram. Jammer genoeg werkte het niet wat haar gelijk het diepe ingooide en de ervaring gaf dat je hier dan dus een plan B (C, D, E, …) voor moet hebben als je een presentatie hebt. Haar onderwerp zijn de gedragsverhoudingen tussen mannen en vrouwen die door #metoo op dit moment een hot topic zijn.

Annie Akerma & Cornelia Isaksson

De nerdy studentes deden onderzoek naar alchemie en vertaalden dit in sculpturen, performances en tekst. De leukste van verschillende redenen waarom ze samenwerken is “to keep their ego in check”. De tekst is te verkrijgen in een boekje in de Rietveld winkel en tijdens de open ateliers kan je verschillende performances zien. Er zijn 12 performances waarvan ze er op dit moment 4 gerealiseerd hebben die je kunt zien.

Emma Bienfat

Ik werd er blij van ze maakte een mobiele stage die gezien kan worden als een installatie, een plek om performance in te doen (wat ze ook doet tijdens de open ateliers) of als decor voor theater- of filmmakers. Bienfat wil graag samenwerken met andere makers uit verschillende disciplines en ik kan haar helemaal zien in een grote bus waar ze al haar mobiele stage en props in heeft en gebruikt als studio met een bed dat we ook kan slapen als het moet en dan zo rondrijden. Festivals, interventies, site specifiek werk… ik zie het wel gebeuren, dat komt wel goed met Emma!

Laura Dubourjal

Dubourjal komt uit een dynastie van kunstenaars ze is de derde generatie in leven die in de kunst werkt en daar gaat haar werk ook over. Ze maakte kostuums die haar familieleden (moeder, vader, grootvader, tante) vertegenwoordigen en maakte videowerken van performances die ze deed in de kostuums juxtapose een video van de omgeving en context van de verschillende karakters. Supertof!

Maxime Favre

Favre eindigde na 4 jaar via grafisch design, film en 3D werk, als schilder eerst nog abstract maar steeds meer representational. Hij gebruikt dit medium nog maar sinds het derde jaar dus hij moet nog heel veel werk maken en techniek en materiaal studies doen maar je kunt merken dat hij nu echt zijn medium heeft gevonden. Tijd om zijn hart te laten spreken en te werken, werken, werken …

Elizaveta Federmesser

Ze kwam via andere media bij installatie terecht, het eindexamenwerk is ook haar eerste installatie. Ze wil ook in verschillende media blijven werken. Federmesser is een bedachtzame kunstenaar, die in de hektiek van deze wereld en technologisch geweld op zoek is naar rust en een gemeenschapsplaats voor echt persoonlijk contact. Dat heeft ze gecreëerd in haar installatie.

Sofie Winther Foged

Klein maar fijn en hoogzwanger maakte ze enorme en zware prachtige sculpturen waar ze gedurende de dag met haar moeder en zus performances in heeft. De sculpturen representeren de context van de verschillende karakters en in de performance zien we een harmonisch samenzijn met respect voor het individu en de verschillen.

Yasmina Ghalmi

Deed haar internationale uitwisseling ervaring in Aruba bij Ateliers’89. Haar installatie gaat over “tropical escapism”, we zien een flamingo gemaakt van uitgekauwde bubblegum, een snowball maar niet gemaakt in China maar handgemaakt met zeewater met kleine stukjes plastic als de sneeuw, de zee maar van puntige lange blauwe nagels en een strand van zout (refererend naar de koloniale geschiedenis van het eiland met Nederland en New York) in plaats van zand. Je kunt dit allemaal langzaam op je laten inwerken vanuit de ligstoelen die voor de installatie staan.

Mateusz Grymel

Maakte een toffe installatie van sculpturen waar de voorkant aaibaar en toegankelijk is en de achterkant ineens een gapend gat. Je kunt als publiek ook via die achterkant naar buiten kijken. Het gaat over zien en gezien worden, over macht en controle en over fake en realiteit, iets waar veel studenten mee werken. Het gaat ook over naïviteit en hoe we als mensen gemanipuleerd worden. Grymel heeft ook goed nagedacht over hoe zijn ruimte te gebruiken om de sculpturen te presenteren.

Hrafnkell Guomundsson (Kelly)

Materiaal onderzoek is waar hij zich het meest op gericht heeft, hij zoekt naar nieuwe materialen en kijkt hoe die reageren op bepaalde processen en wat er dan uitkomt als nieuw materiaal (verbranden, drogen, … etc.). Hij maakt ook een link naar de hedendaagse tijd door de materialen die in een computer gebruikt worden te analyseren en te kijken wat hij daar dan weer mee kan. Zijn sculpturen zijn een soort nieuwe organismes die het midden houden tussen dinosaurus (in het klein) en insecten

Hanna Monola

Performance is haar medium, komende van fotografie heeft ze een goed oog voor het esthetische wat zien we wat is de totale ervaring. De ruimte waar ze haar performance in doet heeft net zoveel aandacht gekregen als de performance zelf en het geeft je als publiek een totaal ervaring, gaat het zien ik wil er niet te veel over zeggen, dat neemt de ervaring weg. Ze doet 2x per dag een performance en de ruimte is als installatie de hele tijd te zien.

Meret Zimmerman

Een installatie over sociale media en schoonheid, wat is echt en wat is fake. Zimmerman deed onderzoek naar het schoonheid ideaal wat gepusht wordt op sociale media onder andere door de Kardashian zussen. Ze deed verschillende ingrepen en bestudeerde alle poses om er goed uit te zien om te ontdekken dat die poses fysiek niet echt mogelijk zijn en een tol vergen van je lichaam. Sociale Media babes hebben accounts die gevolgd worden door honderdduizenden volgers en ze ontdekte dat deze meisjes vaak een “fake” account hebben waar de echte persoon dan persoonlijke berichten plaatst. Wat is echt en wat is fake…

De open ateliers van de eindexamen kandidaten zijn gratis toegankelijk van 4 t/m 8 juli.
Gerrit Rietveld Academie, Frederik Roeskestraat 96, 1076 ED Amsterdam

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

3 Comments

  1. 20:23: Foto’s werk Anastatia Afonina, Laura Dubourjal en Maxime Favre ingevoegd.

  2. @[Red]
    Is er nu wel of geen boycot van de GRA? Anders wil deze lezer alle plaatjes van alle afdelingen. Sasha?
    PS Die nieuwe organismen worden hier al door Jeroen Kuster gemaakt GS

  3. lol… ik was er voor de eindexamen commissie dus ik heb me op deze 12 gericht die ik gezien en gesproken heb en zou sneu zijn als die als het begin van hun carriere al gelijk geboycot worden! De nieuwe organismes is een kunstenaar in spe uit ijsland die opgroeide met een bioloog als vader ergens in de natuur van ijsland :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*