Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Stichting Kunsthal45 beheert, naast een eigen expositie-‘hal’, een aantal lege winkelruimtes in het centrum van Den Helder: dat project heet ‘Werk aan de Winkel’. Om één en ander wat aantrekkelijker te maken/houden zijn daar regelmatig nieuwe (solo-)exposities van verschillende kunstenaars te zien; het werk wordt ín en vóór de plek gemaakt.
Ik heb me, vanuit mijn hoedanigheid als illustrator, aangemeld om een installatie van karton te maken en kreeg het voormalig Schoenenreus-filiaal in de Spoorstraat toegewezen. Toen ik me aanmeldde wist ik nog niet welk onderwerp ik zou kiezen, maar toen werd het Rob Scholte Museum ontruimd en kwam ik er niet meer onderuit: het zou een Monument voor het Museum worden.

Het ding is een meter of zeven, acht breed. Ik heb het in drie, vier dagen opgebouwd uit bij het afval gevonden golfkarton, en opgehangen aan touwtjes. Door in laagjes te werken, ontstaat enige suggestie van diepte, een soort ‘bas-reliëf’.

Ik bedacht een installatie in de vorm van het Laatste Avondmaal, een thema dat Rob Scholte ook zelf regelmatig heeft aangepakt. In mijn geval met Scholte zelf als centrale figuur, op het punt om voor geld verraden te worden, en met zijn iconische copyright-teken als halo. De ‘apostelen’ zijn oudere en nieuwere stripfiguren – eveneens een referentie aan Scholte’s stijlcitaten uit kunstgeschiedenis en popcultuur. Sommige van die apostelen lachen, anderen huilen, en dát refereert dan weer aan de sfeer in Den Helder, waar de meningen zeer verdeeld zijn over de kwestie-Scholte. Ik heb tijdens de werkperiode in Den Helder zó veel verschillende verhalen gehoord over die kwestie dat een objectieve blik niet meer mogelijk is. Niettemin hoop ik van harte dat Rob Scholte zijn Museum, in Den Helder of ergens anders, kan voortzetten.

Oh ja, Het Laatste Avondmaal – een monument voor het Rob Scholte Museum is te zien tot ca. 12 augustus.

Met groet!

(een bericht van John Prop)

Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Monument voor het Rob Scholte Museum in Den Helder

Een monument voor het Rob Scholte Museum is te zien tot ca. 12 augustus

About [Redactie] 8780 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*