ST. MAARTEN/ST. MARTIN – KUNSTENAARS

STANDPLAATS HET CARIBISCH GEBIED

Orkanen Irma en Maria hadden ook impact op de kunstenaars op het eiland. Gevestigde en “mid-carreer” kunstenaars hadden/hebben schade aan hun studio’s en werk. Zo zijn kunstenaars als schilder Lucia Trifan en beeldhouder Silvia Carty-Rozema voorlopig uit de roulatie omdat het hun studio’s en een groot deel van hun werk onherstelbaar zijn beschadigd. Opkomende net teruggekeerde kunstenaars kwamen in een periode terecht waar kunst nou niet echt nummer 1 is op de agenda en veel jong volwassenen voor wie dit een eerste orkaan ervaring was, hebben door de shock moeite om weer grip te krijgen op hun normale dagelijks leven en het realiseren van hun dromen en doelen die ze zichzelf gesteld hadden. Maar de kunstenaars herpakken zich en na het werk aan wederopbouw van huizen en infrastructuur is men toe aan het wederopbouwen van het dagelijks leven en “going back to business”.

Een selectie van professionele hedendaagse kunstenaars die ik ontmoete tijdens mijn verblijf:

CHARISSE PIPER, opkomend kunstenaar/dichter. Piper studeerde aan de Parsons School of Design in Parijs (2009) en na een aantal jaren terug geweest te zijn op St. Maarten deed ze een Master’s of Science in Social and Cultural Anthropology aan de Katholieke Universiteit in Leuven (2016). Na haar Masters keerde ze terug en begon net haar nieuwe werk te tonen onder andere in AXUM galerie toen de orkanen kwamen.

Piper is een interessante opkomende kunstenaar die veel potentie heeft. Ze werk veel met tekst (poëzie), research en installaties waarmee ze zich onderscheid van de hoofdzakelijke schilders op het eiland. Zo maakte ze tijdens de bijeenkomst in maart dit jaar over de “Oranje Economie” georganiseerd door het Ministerie van Onderwijs en het departement van Cultuur een installatie van symbolen en tekst motieven met lokale stenen en kiezels voor de ingang van de locatie.

CINDY CHOISY is een mid-carreer kunstenaar. Ze studeerde toegepaste kunsten in Parijs en studeerde af in textiel/mode. Haar grote passie die terug te herleiden is in haar werk is haar leefomgeving. Haar eiland, de Caribische regio en de diversiteit van culturen, symbolen, tradities en oorsprong. Choisy is een van de weinig gelukkigen ze woont en werkt op een familie erf en zowel haar woning als haar (houten) studio doorstonden de orkanen. Haar vrije werk exposeert en verkoopt ze met regelmaat.

Ze schildert en op het moment werkt ze met (handgemaakt) papier wat prachtige fragiele werken oplevert waar ze deels op borduurt en andere werken zien er uit als kant. Ze heeft haar eigen bedrijfje/stichting Cinelab waarmee ze kunst projecten met en voor jongeren in St. Martin voor trauma verwerking organiseert. Voor de orkanen organiseerde ze kunst evenementen met collega’s op een leeg familie erf wat na de orkanen weer in beslag is genomen door andere familieleden. Ze is van plan om in de nabije toekomst weer activiteiten te organiseren op het erf waar ze woont en werkt.

CLAUDIO ARNELL is opkomend kunstenaar/fotograaf, hij studeerde af van de École des Beaux Artsin Frankrijk en kwam in 2016 terug naar het eiland. Arnell maakte dit jaar de Heineken Regatta trofee die hij maakte van na de orkanen gevonden materiaal als stukken zinkplaat die hij hergebruikte. Ook in de expositie tijdens de Heineken Regatta liet hij foto werk zien dat hij maakte op zijn eiland direct na Irma en Maria. Om zijn geld te verdienen voor opbouw van zijn praktijk en nu ook voor wederopbouw, geeft hij les op diverse lagere scholen op St. Martin/St. Maarten en St. Barth.

Hij helpt zijn ouders eigenhandig het ouderlijk huis te herbouwen. Hij vindt het moeilijk om naast het vele lesgeven en constructiewerk tijd te vrij te maken om na te denken over zijn eigen kunst praktijk en het opbouwen hiervan. Hij mist zijn kunst enorm en zegt het gevoel te hebben dat hij een belangrijk stuk van hemzelf ergens is kwijtgeraakt / op pauze heeft gezet. Het knaagt en nu het belangrijkste constructie werk net af is (een nieuw betonnen dak voor het ouderlijk huis voor het nieuwe orkaan seizoen weer vol in gang is) gaat hij weer meer tijd inbouwen voor zijn kunst. Ik ben blij te merken dat hij sindsdien weer actiever is op sociale media en werken post.

]

FLORENCE POIRIER NKPA is een mid-carreer kunstenaar die ik samen met LAURENT BAYLY een mid-carreer fotograaf ontmoet. Ze zijn samen georganiseerd in Headmade Factory een soort vereniging van kunstenaars waar Poirier Nkpa ook diensten aanbied als fondsenwerving het schrijven van teksten etc. Poirier Nkpa is schilder en maakt collages (zie artikel in het atelier van). Bayly fotografeert momenteel de nasleep van Irma & Maria op het eiland en hij heeft twee doorlopende series. Een serie is van achtergelaten plastic een internationaal probleem wat je op alle eilanden terug ziet komen en de tweede serie is waar hij een mooie compositie/frame zoekt en daar dan een aantal uren zit met zijn camera tot hij een “fixture” in de omgeving wordt en niemand meer aandacht aan hem schenkt en hij de onverwachte momenten in het frame fotografeert.

Marigot, 2016

Waste Triptych, 2017

Car Hole Rainbow, 2018

RAS MOSERA is een gevestigde kunstenaar die internationaal exposeert. Mosera schildert abstracte figuren in felle primaire kleuren en goudblad. Naast het schilderen werkt hij met muziek/geluid. en op het moment is hij bezig met het schrijven van een filmscript, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hij is een van de zes oorspronkelijke oprichters van AXUM Galerie. Hij is de “last man standing” en hij draagt het werk momenteel over aan zijn zoon Malike (zie ook vorig artikel).

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip naar St. Maarten / St. Martin is mede mogelijk gemaakt door Hoofd Cultuur / Mede oprichter NIA Clara Reyes (met dank aan Deborah Jack!). Met dank aan iedereen die me referenties gaf en alle kunstenaars, mensen werkend in de kunst sector en instituten die tijd vrij hebben gemaakt om mij te ontmoeten en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 340 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*