Marijke

Marijke is freelancer in de culturele sector. Om de paar maanden wisselt ze van opdrachtgever. Soms krijgt ze betaald, vaak is er waardering. En een kop kamillethee.

Marijke stond al vroeg naast haar bed. Vandaag begon ze als marketingassistent bij Heel Holland Danst, het internationaal gerenommeerde dansgezelschap. Na het fundraisingdrama in het Museum voor Toeters en Bellen, dat haar gordelroos en trillende oogleden had bezorgd, was Marijke eerst een week niet uit bed gekomen. Om daarna toch weer ‘een koffietje te doen’ met mogelijke opdrachtgevers. Want zo rolt een freelancer.

Marijke had onder andere geproken met Bert, de marketingmanager van Heel Holland Danst. Bert was een nurkse man met hoog opgetrokken jeans en een bierbuik. Hij leek verdwaald bij het elegante gezelschap, maar had Marijke toch overtuigd om als assistent in zijn team te beginnen.

Tijdens het gesprek met Bert had Marijke zich voorgenomen haar uurtarief stevig uit te onderhandelen, maar toen haar vergoeding ter sprake kwam had Bert haar direct van haar sokken geblazen. Marijke had uiteindelijk veel te snel ja gezegd tegen een maandbedrag dat omgerekend nog geen 20 euro per uur betekende. Marijke had nog iets gemompeld over verzekeringen en pensioenvergoeding, maar daar had Bert hartgrondig doorheen gehoest.

Marijke keek in de spiegel. Wat moest een marketingassistent bij een dansgezelschap eigenlijk aan? Ze hield een Cora Kempermann-blouse voor. In haar ogen een artistieke, maar niet altijd praktische keuze. De vorige keer was er een nat theezakje in de vleermuismouwen beland, wat een hele vreemde vlek had opgeleverd.

Ze koos uiteindelijk voor een kort denimrokje van haar favoriete merk Desigual. Een gewaagde keuze voor een vrouw van middelbare leeftijd, maar Marijke hoopte dat de medewerkers van het dansgezelschap haar voormalige jazzballetbenen zouden waarderen. Ze stapte met goede moed op de fiets richting het station.

Toen ze zich door de controlepoortjes had gewurmd voelde ze haar telefoon trillen. Bericht van Bert. Het gezelschap ging deze week optreden in Kopenhagen en Bert ging ook mee. Het was handiger als Marijke een weekje later begon. ‘Tuurlijk, geen probleem’, typte Marijke. De week uitstel sloeg een behoorlijke deuk in haar begroting, maar Marijke wilde zich niet laten kennen. De danswereld had haar geroepen en zij zou er een succes van maken.

About Jacques Placques 97 Articles
Jacques Placques schrijft over hardnekkigheden, schandaaltjes en stereotypen in de kunst- en designwereld. Als stille getuige tekent hij observaties op die geromantiseerd zijn weergegeven om herkenning te voorkomen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*