ARUBA – CARIBBEAN LINKED

STANDPLAATS HET CARIBISCH GEBIED

    Marina Reyes Franco, Katherine Kennedy, Kriston Chen, Gwladys Gambie, Sharelly Emanuelson, Laura Vogel (zittend), Averia Wright, Irvin Aguilar, Franz Caba, Velvet Zoe Ramos, Adam Patterson, Alex Martinez Suarez (hurkend), Elvis Lopez.

De vijfde editie van Caribbean Linked vond plaats tussen 6 en 28 augustus in Oranjestad, Aruba en is georganiseerd door Ateliers’89. Het residentieprogramma is bedoeld om jonge opkomende hedendaagse kunstenaars uit de Caribische Regio aan elkaar te verbinden en uitwisseling te stimuleren.

Het geeft ze een kans om zich drie weken lang volledig te focussen op hun werk en experiment. Het gebouwde netwerk helpt de kunstenaars die vaak op kleine eilanden wonen waar niet veel generatiegenoten zijn op hun werkterrein om mee van gedachten te wisselen. Het jaarlijkse programma is uniek in zijn soort.

Aan het eind van de residentie zijn er presentaties van werk (of werk in ontwikkeling) aan het publiek, dat gebeurde dit jaar naast een tentoonstelling in de galerie van Ateliers’89 ook met een artroute van publieke werken in het centrum van Oranjestad.

Een fotoverslag (klik op naam kunstenaars voor meer informatie op hun website):

    Lopez, Kennedy, Emanuelson, Gambie, Lopez & Wright op de opening van het presentatie gedeelte van Caribbean Linked V.

Irvin Aguilar (Aruba), komende uit Mexico woont Aguilar sinds vorig jaar in Aruba. Hij werkt veel met gravure en installaties. Hij is (met Velvet Zoe Ramos) de mede oprichter van ArtFama.

Irvin Aguilar, La Linea en la Memoria (2018)

Irvin Aguilar, work in progress, 2018

Franz Caba (Dominicaanse Republiek) is een jonge kunstenaar die voor Caribbean Linked eigenlijk alleen tekenen als zijn medium gebruikte. Deze residentie gaf hem de kans te experimenteren en samen te werken. Smeltende toeristen waren het gevolg…

Franz Caba, dobbleganger, 2018

Franz Caba, Melting Tourists, 2018

Franz Caba, Melting Tourist (detail), 2018

Kriston Chen (Trinidad & Tobago) is een grafisch ontwerper en uitgever, hij is daarnaast een fervent Moko Jumbie beoefenaar. Naast zijn toofprint project werkte hij ook met jongeren van Rancho en leerde ze stilt lopen (foto stilt lopen: Rancho).

Kriston Chen, toofprints, 2018

Kriston Chen, Stick Ting in da Ally, 2018

Sharelly Emanuelson (Curaçao) is video kunstenaar en filmmaker. Ze is de oprichter van UniArte een kunstenaarscollectief met de eerste broedplaats in Willemstad. Een aantal van haar werken zullen in oktober te zien zijn in Rialto Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht en Lantaren Venster Rotterdam waar ze uitgenodigd is door de Black Achievement Month (oktober) en ze zal aanwezig zijn op het IDFA (november).

Sharelly Emanuelson, En Mi Pais, 2018

Gwladys Gambie (Martinique) experimenteerde met diverse media. Haar tekeningen werden animaties die ze projecteerde over een sculptuur. Ze werkte ook samen met Kriston Chen die ook haar leerde stilt lopen dat resulteerde in een foto serie waarin ze zelf te zien is als haar alter ego Moko Chadwon.

Gwladys Gambi, Sensative Cartographies, 2018

Gwladys Gambi, Moko Chadwon, 2018

Adam Patterson (Nederland / Barbados)

Zie mijn volgend artikel waar ik uitgebreider in zal gaan op deze kunstenaar. Patterson arriveert deze maand in het illustere Rotterdam waar hij een masters programma begint bij het Piet Zwart Instituut.

Velvet Zoe Ramos (Aruba) is een sociaal geëngageerde kunstenaar. Ze gebruikt het medium wat past bij wat ze wil vertellen: performance, installatie, publiek werk, gravure, video, etc. Ze is (met Irvin Aguilar) de mede oprichter van ArtFama.

Velvet Zoe Ramos, Sombra di Solucion (Shades of Solution), 2018

Averia Wright (Ohio USA / Bahama’s) is vooral een verhalenverteller en kunst is haar taal. Ze is net afgestudeerd in Ohio, Amerika en zal daar voorlopig blijven werken als kunstenaar en curator/assistent om ervaring op te doen. Het studievisum laat toe dat buitenlandse studenten 1 jaar langer mogen blijven om werk ervaring op te doen.

Averia Wright, Your country name here, 2018

Raily Stiven Yance (Venezuela) maakt politiek geladen werk in diverse media. Hij sprak geen woord Engels en ik geen woord Spaans dat was dus ingewikkeld. Hij was voor uitwisseling over zijn werk en het ontwikkelen van zijn praktijk aangewezen op Caba en Emanuelson die beide (ook) Spaans spreken.

Raily Stiven Yance, Sufriendo bonito o estudios a la gravedad o como un faeton caribeano, 2018

Deelnemers van de vijfde editie van Caribbean Linked: Kunstenaars Irvin Aguilar (Mexico/Aruba), Franz Caba (Dominicaanse Republiek), Kriston Chen (Trinidad & Tobago), Sharelly Emanuelson (Curaçao), Gwladys Gambie (Martinique), Adam Patterson (Barbados), Velvet Zoe Ramos (Aruba), Averia Wright (Bahama’s) en Raily Stiven Yance (Venezuela). Schrijver in Residentie: Marina Reyes Franco (Puerto Rico). Curator in residentie: Alex Martínez Suárez (Dominicaanse Republiek) en Miguel A. Lopez (Costa Rica).

Producent & fondsenwerving: Elvis Lopez en bestuur Atelier’89; selectie kunstenaars: Holly Bynoe, Annalee Davis & Elvis Lopez; organisatie & sponsoring: Lupita Bernabela; marketing: Katherine Kennedy; productie: Laura Vogel.

Praktische informatie:
Het werk van Irvin Aguilar is permanent te zien op de parkeer plaats in het midden van Caya Grandi (Main Street). De overige werken zijn nog te zien in Oranjestad tot eind september 2018 in Caya Grandi (Main Street) en in de galerie van Ateliers’89, Dominicanessenstraat 34. Voor meer informatie: +297 588 5776.

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip naar Caribbean Linked in Aruba is mede mogelijk gemaakt door Aruba Marine Surfside & Ateleries’89. Met dank iedereen die deelnam en meewerkte aan Caribbean Linked.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*