Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Stel je voor dat Mark Rutte even snel een avondje naar het buitenland moet om een tentoonstelling te openen met zijn eigen werk. Kunstwerken wel te verstaan. En hoewel het werk van de premier van Albanië abstract gezien wel iets weg heeft van een bloemencorso, is zijn ministeriële baan nooit zijn eerste keus geweest. Hij is er, vertelde hij ons zelf vorige week in de Kunsthalle Rostock, een beetje ‘ingerold’. Als kunstenaar woonde hij in de jaren negentig in Parijs toen hij teruggevraagd werd als minister van cultuur voor de nieuwe regering. Daarna werd hij burgemeester van Tirana en nu dus premier.

Maar kunstenaar is hij dus gebleven. Tijdens zijn dagelijkse beslommeringen doodlet hij lekker door. Zoals Kippenberger op het briefpapier van de hotels waar hij verbleef heeft Edi Rama agenda’s, rapporten en staatsstukken om op te tekenen.

Speciaal voor deze Duitse tentoonstelling laat hij de originele tekeningen zien die zijn gemaakt op agenda’s en andere papieren van de dag dat Angela Merkel op bezoek was. Daarnaast is een grote selectie aan tekeningen verwerkt tot een behang dat ruimtevullend in de white cube van het atrium van de Rostocker Kunsthalle is aangebracht. Een behang waarmee hij trouwens ook het Albanese ‘torentje’ bekleed heeft. En sinds kort werkt hij ook driedimensionaal, met behulp van een bevriende beeldhouwer in wiens atelier hij elke zaterdag (in plaats van naar de fitnessstudio te gaan) lekker aan het kleien is geslagen.

In eigen land voorzag hij de regeringsgebouwen met werken van o.a. Philippe Parreno, Carsten Höller en Thomas-Demand. Weliswaar allemaal mannen maar misschien toch een idee voor het volgende bedrijfsuitje van de VVD.

advertentie(s)

Klinkt een beetje als een Amerikaanse droom in een Oost-Europese politieke omwenteling. Voor de Duits-lezers hier een wat uitvoeriger artikel in de Monopol: https://www.monopol-magazin.de/edi-rama

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Openingswoord

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama zegt zelf ook een paar sympathieke woorden. Check de hippe sneakers.

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Persmomentje

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Prachtige ruimte; het atrium van de Kunsthalle Rostock, vroeger binnenplaats voor sculptuur, sinds een paar jaar overdekt.

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Sculptuur met op de achtergrond Rama’s zoontje met toeristische gids.

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Geschenk aan de Kunsthalle Rostock. Ergens in 2015 stonden tussen 14:15 en 16:00 the ‘gjermans’ met Angela Merkel op het menu.

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Detail van een brief aan Merkel..? Ik meen een zinspeling op een toekomst in de Europese Unie te lezen. Eigenlijk zou de tentoonstelling van Edi Rama al in 2016 plaatsvinden: ‘Zoals mijn land wacht tot het de Europese Unie in mag, zo heb ik gewacht om de Kunsthalle Rostock binnen te mogen.’

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Toch even een praatje maken met de kunstenaar. Uw verslaggeefster lijkt enigszins gefascineerd door deze aperelaxte oud-basketballer.

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Edi Rama @ Kunsthalle Rostock

Collega kunstenaars Artist in Residence van Schloß Plüschow; Isabell Schulte en Zixaun Zhang. En de directie van Schloß Plüschow, de kunstenaars Miro Zahra en Udo Rathke.

T/m 6 januari 2019.

Kunsthallerostock.de/de/ausstellungen/ausstellung/2018/edi-rama

(een bericht van Selma van Panhuis, foto’s Panhuis & Udo Rahtke)

About [Redactie] 8948 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*