Bahamas, de kunstenaars

Bahamas, de kunstenaars

Antonius Roberts (B-Cause) is een gevestigde kunstenaar. Zijn vrije werk kom ik overal op het eiland tegen, vooral zijn ranke figuratieve sculpturen. Mijn favoriet is een openbaar werk op de straat van het centrum richting NAGB naast zijn Hillside House Galerie. Een “banksy-like” reactie op de gentrificatie in het centrum van Nassau.

Bahamas, de kunstenaars

Bahamas, de kunstenaars

Andrew (Drew) Weech heeft een werkruimte in Nine Studio’s en is op het moment vooral geïnteresseerd in abstract en conceptueel werk. Zijn werk heeft weinig kleur en straalt rust uit, iets wat hij lijkt te zoeken. Hij vindt het moeilijk om in dit genre, los van de andere kunstenaars van Nine Studio’s, genoeg kritische reflectie te krijgen om te groeien en voelt zich ook niet echt uitgedaagd op het eiland en verhuisd binnenkort naar New York.

Bahamas, de kunstenaars

D. Laadan Ferguson is autodidact. Ferguson is dominee, het domineeschap zegt hij is zijn roeping. Zijn kunst komt voort uit een emotionele urgentie en hij voelt het als een gift. Zijn werk is abstract, hij vindt het belangrijk om de kijker voorbij wat voor de hand ligt te laten zien.

Dylan Rapillard (Spanish Wells) maakt speelse vaak kleine mechanische kunstwerken. Iets waar je aan voorbij loopt en terugloopt, design? kunst? speelgoed? Kunst die je aan mag raken, die beweegt, vrolijk is. Hij werkt veel met hergebruikte materialen waarbij het oorspronkelijke dagelijks object(en) door ingrepen van Rapillard een andere betekenis krijgt.

advertentie(s)

Bahamas, de kunstenaars

Heino Schmid is als kunstenaar wellicht bekend bij sommige lezers, hij deed zijn MFA in Utrecht. Hij werkt in diverse media, installatie, performance, video, sculpturen maar als ik bij hem langs ga in zijn studio bij Nine Studio’s hangt het vol met tekeningen. Tekenen is iets wat Schmid schijnbaar achteloos doet. Met een paar lijnen springt de emotie van het papier. Alsof je de kracht van de persoon die de ander draagt voelt en je hoofd in de holte van zijn nek wil leggen. Ik ben altijd onder de indruk van iemand die dat talent heeft als ik een paar lijnen op papier zet is voel je niets en is er geen enkele associatie te maken het is exact wat je ziet: gekras…

Bahamas, de kunstenaars

Bahamas, de kunstenaars

John Beadle werkt in diverse media, ik zie veel schilderijen van zijn hand op het eiland. Ik heb meer met zijn installaties, zoals zijn kartonnen werk van hedendaagse helden: topsporters, werk in de lijn van Kara Walker, de parade van Hew Locke en William Kenridge. De helden van nu zijn onlosmakelijk verbonden met hun geschiedenis die nog steeds dagelijks voelbaar is in het heden. De machete zo verbonden met het Caribisch gebied en de geschiedenis zien we terug in het werk “In Another Man’s Yard” waar hij 250 machetes deels ingepakt in een witte stoffen hoes, ophing in een kolom van plafond naar vloer.

Bahamas, de kunstenaars

John Cox

Bahamas, de kunstenaars

Kachelle Knowles werkt vanuit de Current studio’s met John Cox. Zoals veel net afgestudeerde kunstenaars gaat haar werk vooral over identiteit. Ze werkt op papier, tekeningen en collage.

Bahamas, de kunstenaars

Marvin Store maakt sneakers van stro, door middel van traditioneel ambacht laat hij stroken maken van stro waar hij dan sneakers van maakt op een Converse zool. Geen kunst zal je zeggen maar zeg nou zelf dit is toch wel heel erg tof… en ze zitten ook gewoon super lekker, dus hij verdient wel een plug!

Bahamas, de kunstenaars

Bahamas, de kunstenaars

Netica “Nettie” Symonette is autodidact en maakt folk/outsider/naïeve/intuïtieve art. Allemaal termen die binnen de kunstwereld een negatieve (denigrerende) klank hebben. Nettie kan er niet mee zitten, ze heeft er plezier in, werkt iedere dag vanuit een urgentie die ze zegt van buiten haarzelf komt. Nettie is een begrip op de Bahama’s en ze leeft van de verkoop van haar werk. Zoals ik eerder ook al tegenkwam bij Miss Lassie in de Kaaiman Eilanden en bij Jean Girigori in Curaçao staat haar hele huis vol met haar schilderijen en installaties.

Bahamas, de kunstenaars

Bahamas, de kunstenaars

Tessa Whitehead werkt in verschillende media en werkt regelmatig samen aan performance en installatie projecten met Heino Schmid. Na het wegvallen van Popop Studio’s begon ze Nine Studio’s waar ze als ik een studio bezoek doe hard aan het werk is en nog zoekende aan enorme schilderijen voor een komende solo tentoonstelling in mei in de Nationale Art Gallery of the Bahama’s.

Bahamas, de kunstenaars

Tyrone Fergusson werkt met metaal. Naast vrij werk maakt hij ook veel toegepaste kunst, meubels en poorten voor bedrijven en huizen. Zo is de toegangspoort van de Nationale Art Gallery of the Bahama’s door hem gemaakt. Hij heeft een metaalwerkplaats aan huis en hij werkt uitsluitend op commissie. Naast werken voor de lokale markt zijn dat ook regelmatig werken voor de internationale markt.

Bahamas, de kunstenaars

Mijn onderzoek in het Caribisch gebied is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Mijn trip in de Bahama’s is mede mogelijk gemaakt door National Art Gallery of the Bahama’s (NAGB), Amanda Coulson & Ulrich (Uli) Voges (Nassau) en Blue Curry (Spanish Wells). Met dank aan iedereen die tijd vrij heeft gemaakt om mij te ontmoeten en/of door te verwijzen en met me te spreken over hun praktijk en ervaringen in het hedendaagse kunstveld!

About Sasha Dees 337 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*