Out of Office, bedrijfscollecties @ Singer Laren

    Alexander Rinnooy Kan over zijn lievelingskunstenaar Carl Barks.

Zondag opende 75 jaar Nederlandse kunst uit bedrijfscollecties in Singer Laren. Een knap en voorbeeldig overzicht, een feest der herkenning, heel keurig ook. Normaliter semi-publiek gehangen in bedrijf trekt een stoet meesterwerken voorbij in Singer Laren. De blik is kaleidoscopisch en divers, het is goed en ademend gehangen en de kwaliteit is alleen maar hoog.

Het belang van de bedrijfscollectie in het culturele landschap is groot. Nederland kent veel musea en projectruimtes met een bescheiden aankoopbudget. Mondriaan en de staatsfondsen ondersteunen en maken mogelijk maar worden politiek en kunstinhoudelijk gedreven en dienen vooral de bijzonderheid van kunst te beschermen. Particuliere verzamelaars doen een duit in het zakje (letterlijk) maar carrieretechnisch is aankoop door een bedrijfscollectie meer dan alleen lekker: naast geld in het handje landt werk in veel gevallen op een plek waar het gezien wordt.

Hier is het werk uit die plek getrokken weg van het rumoer van de willekeurige passant weer terug de serene verhevenheid van de klassieke museale witte ruimte in, al zullen veel van de 250.000 stukken uit die collecties regulier gewoon in opslag zitten. Te zien bij Singer Laren tot 7 april.

singerlaren.nl/agenda/374/Kunstschatten_uit_bedrijven/Out_of_Office

De eerste zaal is beng! in your face. Een opener met het effect van een brisantgranaat. Folkert de Jong en Lucebert staan als een huis en blijken prima samen te kunnen.

Aan Lucebert trekken jaarlijks honderduizend studenten voorbij. Het hangt in de gang tussen aula en kantine op de Erasmus Universiteit. De Folkert de Jong daarentegen heeft naar verluidt geen thuis en wordt hier voor de tweede maal getoond. Ergens wel begrijpelijk: de piep van het schuim kan kapot. Het is niet het soort werk dat je in de kantine zet of waar je een vergaderzaal mee vult.

Pas op de foto zie ik daar rechts een sculptuur staan. Die had ik in het echt geheel over het hoofd gezien.

Een kleine aselecte greep – sfeerimpressie meets krentenpikkerij – van wat er ondermeer te zien valt in achttien plus twee afbeeldingen:

In dezelfde ruimte een fijne oldschool Roy Villevoy, collectie AMC

Een volstrekt a-tyische Tom Claassen, Rabo kunstcollectie. Het werk is zonder titel (tafel) maar de omschrijving spreekt boekdelen: natuurrubber, schuim en zeven vliegen. (Noem het werk dan ook zo.)

Zaaloverzicht met ondermeer Sarah van Sonsbeeck, Schoonhoven, Ad Dekkers en centraal Job Koelewijn.

Guido Geelen – het is niet alles goud wat er blinkt. Niek Hendrix is spekkoper. Hij hangt daar goud. AkzoNobel Art Foundation.

Opvallend mooi detail Tjebbe Beekman, geen touw aan vast te knopen. Vuige abstractie.

Waar eenmaal uitgezoomd gewoon een lelijk schilderij (excuses Tjebbe) opdoemt. Atelier Picasso. ING Collectie.

Eén werk uit de collectie van het Singer Museum, niet uit bedrijfscollectie. De Denker van Gert Jan Kocken en Arnoud Holleman. Geen idee wat de inbreng van Holleman hierbij is. In eerste instantie dacht ik aan Snuf of Snuitje die de Rodin hier uit de tuin haalde en verzaagde voor een kwartje koper.

En wat is Dumas altijd goed. Rabo Kunstcollectie.

Een zaal hangt geheel vol. Ik snap dat wel; er zijn veel bedrijfscollecties aangesloten bij de VNBC die allemaal een plekje willen en je wilt tegelijk recht doen aan de reikwijdte van de gezamenlijke inkooplust. Toch zie ik nog een paar lege plekjes. (Hint)

In de hoek van de ruimte all together now ondermeer twee prachtige Charlotte Schleifferts. (Foto driemaal Schleiffert Anouk Griffioen)

Mindblowing Helen Verhoeven. Wat een goed schilderij. Ik denk ABN AMRO. Ze won dit jaar de ABN AMRO Kunstprijs.

En een supercoole oldschool Hadassah Emmerich. DSM Art Collection.

Even verder een Erik van Lieshout zoals je die zelden ziet. Klassiek schilderwerk, haast niet te herkennen als van de hand van de meester die toch grossiert in totaalinstallatie, ruwe schets en geheel eigen video.

Een persoonlijke favoriet: tapijtje Rafael Roozendaal, Abstract Browsing 16 03 02 (Google Image). Prachtig nieuw realisme. Collectie ministerie van Buitenlandse Zaken.

En een Super-Nuur in de aanhangende tentoonstelling RE:collecting samengesteld door Mels Evers & Hélène Webers.

Nu bent u nieuwsgierig.

Woody van Amen (rechts) vond het ongepast dat ik een tentoonstelling van Evelien de Jong (links) gemist had. Hetgeen ik kan begrijpen.

Hij niet.

En in de foyer getroffen – flyers voor de nieuwe voorstelling van Joke Bruijs. Heeft verder niets met Out of Office te maken maar de foto is zo fraai. Zou zo een kunstwerk kunnen worden.

Out of Office is nog te zien tot 7 april in Singer Laren.

Vrijdag 1 februari zing Joke Bruijs de bekendste levensliederen uit de wereld. Chanson, schlager, copla, blues, fado en smartlap; ze komen allemaal voorbij. Voor de liefhebber een leuke combinatie. En voor slecht 69 euro per nacht logeert u bij Maja, vrijstaand en met eigen ingang en terras.

singerlaren.nl/agenda/374/Kunstschatten_uit_bedrijven/Out_of_Office

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*