Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

California African American Museum (CAAM) werd in 1977 opgericht, volledig gesubsidieerd door de Staat, een filiaal van het Smithsonian. In 1981 ging het open in een tijdelijke locatie en in 1984 trok de organisatie in de huidige locatie in Exposition Park in Zuid Los Angeles. Het museum heeft momenteel een collectie van circa 4000 werken en een bibliotheek voor research met 20.000 boeken. Het museum verzamelt, onderzoekt en preserveert de geschiedenis, cultuur en kunsten van de Afro Amerikanen met een nadruk op Zuid Californië en de westkust. Er zijn vijf zalen voor tentoonstellingen, een mix van tentoonstellingen over historische figuren en gebeurtenissen en hedendaagse kunst. De tentoonstellingen wisselen regelmatig en er is een ruim randprogramma van panels, filmvertoningen, lezingen en schoolprogramma’s.

Ik zie er “Devotion”, de eerste museale solotentoonstelling van Robert Pruitt in Los Angeles. Naast zijn eigen werk zijn er ook werken te zien zijn van oudere kunstenaars die van invloed waren op zijn werk en hem inspireerden en/of die door de curator gekozen zijn in dialoog met het werk van Pruitt zoals Charles White, Joseph Beckles, John Outterbridge en John Biggers.

Robert Pruitt maakt animaties, sculpturen en fotografie maar sinds 2005 vooral levensgrote tekeningen over de complexiteit van zwarte identiteit. Hij wordt beïnvloed door Afro futurisme, Hip Hop, comic helden, en de zwarte politieke en sociale strijd. In deze tentoonstelling specifiek ook religie en spiritualiteit. Dat zien we allemaal terug in de portretten van familie leden, vrienden en kennissen. Door die invloeden toe te voegen aan de portretten, laag op laag op laag, in de houding en gebaren, de blik, kleding, haardracht, tattoos, etc. fictionaliseert hij de personen en maakt ze universeel. Zelfs als je geen van de referenties (her)kent kan je onmogelijk voorbij deze werken lopen, ze zijn gewoon te fysiek aanwezig. De personen die hij portretteert zijn vooral vrij, sterk, onafhankelijk en zitten comfortabel in hun vel. De titel kon niet toepasselijker zijn, het werk is zo waanzinnig expressief en intens dat “de goden en helden” hier geportretteerd je inderdaad stil laten staan in ademloze verering of zoals je wil vrome toewijding.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  A brother I have had on Earth, 2017, inspired by Charles White.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  A Holy Motherfucker, 2017.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Archangel, 2015.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Ascension, 2017.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Charles White, Freedom now, 1966-7.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Creator and Redeemer, 2016.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Eve after the Fall, 2018.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  I Turned Myself Into Myself, 2018.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  John Outterbridge, Lift every voice, 1984.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Joseph Beckles, Middle Passage Monument, 2003.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Supreme Lover, 2017.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Untitled

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Usher Board President, 2018.

Los Angeles musea: CAAM // Robert Pruitt

  Washed, 2018.

Robert Pruitt (Houston) woont en werkt in New York. Pruitt exposeerde in het Museum of Fine Arts Houston, The Studio Museum Harlem, de Whitney Biennial 2006 en verschillende andere musea en kunstenaarsruimtes. Hij is een van de oprichters van het kunstenaarscollectief Otabenga Jones & Associates. Hij heeft een BFA van Texas Southern University, een MFA van de University of Texas in Austin en was een resident in Skowhegan School of Painting & Sculpture.

CAAM
600 State Dr, Los Angeles, CA 90037
Telefoon: +1 213 744 2084
Email: info@caamuseum.org
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur en zondag 11.00 tot 17.00 uur
Entrée: gratis
Parkeren: 39th en Figueroa: $12 gedurende de dag en $15 na 17.00 uur, cash only!
Openbaar vervoer: Metro Expo Line naar Expo Park / USC stop

About Sasha Dees 348 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*