Otani Nieuwenhuize – Oranda Loci

Beeldverslag van de work in progress presentatie van Oranda Loci het nieuwe project van Johan Nieuwenhuize en Shinji Otani / kunstenaarsduo Otani Nieuwenhuize in Ukiha, Japan.

Thema koffie, door Shinji Otani

Otani Nieuwenhuize richt zich met Oranda Loci op het idee van genius loci, kort gezegd de geest van een plaats, het culturele landschap van Japan, en de historische relatie tussen Nederland en Japan.

Tussen 1641 en 1859 waren de Nederlanders de enige westerlingen met een handelslicentie met Japan. De Nederlanders brachten voor het eerst zaken als fotografie, badminton, biljart (foto boven, Johan Nieuwenhuize), bier, koffie (eerste foto) en de piano naar Japan.

advertentie(s)

Otani Nieuwenhuize werkten als artist in residence in Ukiha, Japan. Ze richtten zich de afgelopen maand op aspecten van het Japanse culturele landschap die werden beïnvloed door de Nederlanders. Dingen die nu als authentiek Japans worden ervaren, maar in essentie Nederlands zijn.

Thema bier

Reallife beeldrijm met venster en foto

Tomaat

Knoop door Johan en badminton door Shinji

Griep (detail) door Johan

Nieuwenhuize aan het werk

Camera

Tomaat door Shinji Otani

Links nog een keer tomaat, door Nieuwenhuize

Badminton en fotografie, Nieuwenhuize links en Otani rechts. Shinji Otani fotografeerde het standbeeld van de eerste professionele fotograaf in Japan, wiens vader de eerste camera importeerde via de Nederlandse handelspost. Nieuwenhuize werkte in zijn kenmerkende (semi) abstracte stijl en Otani maakte ensceneringen met mensen uit Ukiha, waarbij hij landschappen combineert met dingen die er niet altijd in thuishoren.

Badminton, camera, koffie. Van links naar rechts

Thema koffie

In de presentatie vallen fotografie en locatie vaak samen. De presentatie wordt site specific en de kunstenaars benaderen zo op verschillende manieren het idee van genius loci, in hun fotografie, maar ook door zelf een ingreep te doen op locatie.

Baksteen

Een Wolfgang TIlmanns muurtje Nieuwenhuize

De komende maand werkt het duo terug in Nederland het gemaakte materiaal verder uit, daarna in een museum en/of boekhandel bij u in de buurt.

www.otaninieuwenhuize.com

About Jeroen Bosch 4713 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*