Art Basel 2019

Je moet duidelijk met jezelf afspreken dat je niet ALLES kunt bekijken. Past niet in de tijd en ook niet in het hoofd. Alleen zo kun je de immense hoeveelheid kunst aan die deze week in Basel wordt aangeboden. Vanuit de hele wereld dromt het hier samen op de Messeplatz, maar de VIPS zijn tegen de tijd dat het gewone volk komt kijken alweer gevlogen.

In de hal op de begane grond is het allemaal nogal braaf, kunst voor boven de bank, die fijn kleurt bij de muur. Gewoon, recht vooruit kunst, beetje abstract, hier en daar een sculptuur, nergens een vuiltje aan de lucht, ik kon een gaap nog net onderdrukken.

Grote namen wel, een kleintje Gerhard Richter voor 280.000 euro.

Gelukkig was daar een beeldschone zwart wit foto van Julian Charriere, een dubbel belicht landschap waarin de geschiedenis letterlijk over een plek des onheils wordt gelegd.

advertentie(s)

Bij Gagosian waren er een serieus aantal bewakers nodig die naast het hysterische werk van Jeff Koons gingen staan, waarschijnlijk het meest gefotografeerde werk van de beurs.

Op de tweede verdieping was het een stuk beter en vooral urgenter. Bij Freeman zag ik goed werk van Anna en Bernhard Blume, ook zwart wit fotografie, waarin het duo zichzelf in vreemde posities in, bij en met bomen fotografeert.

Op de Unlimited afdeling was van hen nog een grotere presentatie. Wat verder opviel was dat veel mannen te krappe jasjes droegen, en dat er veel werken scheef hingen, ik verzin dit niet.

Verder is het zo dat er soms mysteries worden opgelost die ik al jaren meedraag, zoals ‘hoe krijgt Damien Hirst het voor elkaar om een houtsnede te drukken met heel veel verschillende gekleurde rondjes?’ Qua dat de inkt allang droog is als je aan het volgende rondje begint.

Wat blijkt? Er staat een heel team die simultaan vlakjes aan het ininkten is, ieder een stukje. Wat een deceptie, liever had ik dit niet geweten.

Nu wat plaatjes van favorieten:

Een houtsnijwerk van Paul Mc Carthy, Sneeuwwitje.

Bizar goed werk in zowel schilderijen als in sculptuur, akelig, puntig, luguber, Paula Rego bij Marlborough uit Londen.

Do Ho Suh, genaaide kraantjes. Er waren ook stopcontacten, rekenmachines. Alles ontleed en weer in elkaar gezet.

Een boom die grandioos in de fik staat van Julius von Bismarck bij Sies+ Höke.

Lichtwerk van Peter Fend bij Barbara Weiss

Schilderijen van Xinyi Cheng

Fotowerk van Gerard Byrne

Richard Long dook verschillende keren op

Heel erg goed nieuw werk van David Claerbout bij Annet Gelink, de enige Nederlandse galerie op de hoofdbeurs

Natuurlijk had Zeno X weer een beeldschone presentatie met Jan de Maesschalk

En is het Mark.. of Thierry? Het is toch Mark Manders.

Op de Unlimited afdeling is bijna alles reusachtig. Hevig ontroerend was het werk van Sisley Xhafa, direct aan het begin, dat bestond uit een simpel heel groot neergelaten rolluik met in het midden een gat waarin een Cubaan zat, met achter zich de suggestie van een winkel. Ijzersterk. Wij elitair kunstpubliek allemaal naar die man kijken, er waren mensen die met hem op de foto wilden, ze voelden nog net niet aan zijn haar. Aapjes kijken in 2019.

Ontdekking van de dag: Edgar Cleijne en Ellen Gallagher, werken nota bene in Rotterdam, in Nederland helemaal niet zo bekend maar toch wereldberoemd. Prachtige, zintuiglijke installatie met 16 mm film en cyanotypiestroken. Ik bleef er maar zitten staren.

Tot slot een gave installatie met verder weinig om het lijf, een autospuit station waar live werd gespoten. Daniel Knorr.

Resumerend, de gespotte trends: heel veel zwart wit fotografie. Scheef opgehangen werken, ja ook hele dure. Slecht zittende maatjasjes, ja ook hele dure. En volgens mijn reisgenoot July, die ook graag naar schoenen kijkt, zijn de slippertjes in Basel misschien iets duurder, maar glimmen ze net zo hard als thuis.

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*