The art of the bijbaan, de opbouwploeg

The art of the bijbaan, de opbouwploeg

Bij Hyperallergic een serie van vijf artikelen, vandaag deel 2 online, over het wel en vooral wee van werken in de opbouwploeg.

“[…] But another accident was much worse. The art handling crew was working on an exhibition while another group of construction workers removed an old boiler. As they helped carry pieces of the extremely heavy vessel out of the gallery, something happened. Multiple witnesses told Hyperallergic that a worker was trying to lift one side of the boiler when his grip on the metal slipped. One of the worker’s gloves was stuck to the falling object — and a finger caught in the frictional drag was ripped off his hand.

[…]After his wounds healed, Bergstrom reluctantly returned to art handling. Like many other preparators, he told Hyperallergic that he had no choice but to stay in the industry because it was where he had made his career; it was his best chance of making enough money to pay off his debts.

[…]Thinking about how to improve the industry, Bergstrom wishes that art handlers would get more recognition from the art world. “We are the people who make everything look perfect,” he said. “But we aren’t really supposed to be seen because people think it would take the magic out of the art.”

Hyperallergic.com/tag/danger-epidemic-in-art-handling/

About Niels Post 3655 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*