Family Histories @ Kunstmuseum Bochum


Op de weg terug vanuit de Duitse stad W. Naar Amsterdam kwamen we langs het Kunstmuseum in Bochum, ik kende het niet.

In dit kleine museum is tot 26 Januari een niet al te grote maar mooie tentoonstelling te zien van jonge kunstenaars uit Israël. De tentoonstelling heet “Family Histories”. Familieverhalen in het algemeen, en die uit Israël in het bijzonder, kunnen natuurlijk niet los gezien worden van de geschiedenis en de politieke situatie in een land, maar in de teksten bij de tentoonstelling wordt “familie” vooral vanuit een filosofische invalshoek benoemd en kritiek op Israël als natie wordt vermeden.

Het mooie citaat van Hannah Arendt dat op de folder afgedrukt staat maakt de insteek van de tentoonstellingsmakers duidelijk : “ (…) dat de betekenis van een verhaal pas helemaal duidelijk wordt wanneer het verhaal tot een einde gekomen is, en dat we gedurende ons leven in een verhaal verstrikt zijn waarvan we de afloop niet kennen (…). De werken in de tentoonstelling vertellen dan ook (familie) verhalen waarin herinneringen, de geschiedenis en de politiek een grote rol spelen, maar die meestal geen expliciete aanklachten zijn.


In de eerste zaal zijn er een serie etsen, een foto en kleine sculpturen van textiel en hout te zien van het duo Merav Kamel en Halil Balabin. Net als een aantal andere kunstenaars in de tentoonstelling gebruiken zij verschillende media. Ik was erg verrast door deze mooi gemaakte kleine sprookjeachtige sculpturen…

advertentie(s)


Deze perfect gemaakte realistische tekeningen zijn van Samah Shihadi. Zij is een van de in de tentoonstelling opgenomen in Israël wonende Palestijnse kunstenaars. Haar tekeningen vertellen het verhaal van haar ouders en grootouders, die in 1948 van hun geboortegrond in Israël verdreven werden. Samah Shihadi werkt nu in de Israëlische stad Haifa. De plek waar haar ouders en grootouders woonden en waar hun huis stond is het onderwerp van deze serie tekeningen.


Indrukwekkend is de tekening van haar moeder die poseert naast de (inmiddels) reusachtige Moerbei-boom die Samahs grootmoeder daar ooit plantte. De boom staat er nog, de familie is verdwenen.


Van Karam Natour zijn deze tekeningen te zien…

“Pinocchio as a real boy…”


…en een flink aantal grappige filmpjes, die wel wat aan de video’s van Bruce Nauman doen denken… ware het niet dat Natour zijn vader, moeder, broers en zussen inzet…

Karam Natour

Zoya Cherkassy mag uitpakken met een mooie serie schilderijen, in een charmante en houterige stijl. Cherkassy ( 1976 ) werd geboren in Kiev, en immigreerde toen zij 15 was met haar familie naar Israel. Haar schilderijen verwijzen zowel naar haar verleden in Oekraïne, als naar haar leven in Israël.

“Monday Morning“ : eenvoudiger kan het bijna niet: een meisje dat zo te zien geen zin heeft in weer een schoolweek .

“The roaring 90’s” en “Israilovka”, een tweeluik dat heel letterlijk de dubbele achtergrond van Cherkassy verbeeldt. Andere kleuren en een ander landschap, maar de twee schilderijen vertellen identieke verhalen.

Fatima Abu Roomi “ Self portrait with a scarf”. Roomi toont een serie schilderijen (en een video) waarin ze veel aandacht besteedt aan de kleding en de plooien en patronen van de stoffen…

Dit schilderij heeft de verwarrende titel “Venus 1”. Deze Venus is geen uitdagende zichzelf tonende vrouw, maar een slapende(?) oudere man die zich van de kijker afwendt.

Van Michael Kovner zijn een aantal series tekeningen te zien, in een hoekige stroeve stijl, die wel wat op die Beckmann lijkt. De tekeningen en teksten verwijzen naar de Graphic Novel “ Ezekiels World ”. Ezekiel is losjes gebaseerd op de vader van Michael Kovner: Abba Kovner. Hij was een Joodse, en later Israëlische Partizaan, soldaat en dichter. In de laatste tekst wordt de sprong gemaakt naar het jaar 1991 en wordt de twijfel van de zoon over de rol van Israël op de West-Bank benoemd, iets wat in gesprekken tussen Ezekiel en zijn zoon onbespreekbaar was.

21. SEPTEMBER 2019 – 26. JANUAR 2020
FAMILY STORIES
JUNGE KUNST AUS ISRAEL

Kunstmuseum Bochum, Bochum
kunstmuseumbochum.de/ausstellung-veranstaltung/details/familiengeschichten-junge-kunst-aus-israel

About Frans van Tartwijk 27 Articles
Frans van Tartwijk is Beeldend Kunstenaar en daarnaast tentoonstellingsmaker en activist. Hij bericht over wat hij mooi, interessant of het vermelden waard vindt.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*