Abdij van Fontenay

Een van de voordelen van fietsen door Frankrijk in november is dat publieke aangelegenheden volstrekt uitgestorven zijn. Op mijn queeste langs cisterciënser abdijen belandde ik gisteren in de abdij van Fontenay. Unesco werelderfgoed. Kwa leegte ongekend en dan bedoel ik niet gebrek aan volk. Raum, Zeit, Stille. Fijn kale romaanse architectuur, ongekend sober.

Hedendaagse musea lijden en groupe aan het Fundatie-effect – wedijveren om publieksaantallen, het mixen van pogingen tot opleuking door instagramdecorbouw, publieksfiguratie en inzet van smaak – danwel door pogen relevant te zijn door krakkemikkig onderzoek halfbakken te presenteren en/of ras en geaardheid ééndimensionaal in te zetten als widergutmachungsschnitzel.

Fijn om weer even thuis te zijn. Zo kan het ook.

In de kleine expositieruimte sculptuur verrassend goed geombineerd met zeefdruk op zijde van Alfred Latour.

abbayedefontenay.com/en

About Jeroen Bosch 4734 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*