Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

In het gebouw van “Hermitage aan de Amstel” heeft sinds een paar jaar ook het Outsider Art Museum een eigen vleugel. Tot 15 maart is er een tentoonstelling van Willem van Genk (1927-2005). Modeontwerper Walter van Beirendonck heeft de tentoonstelling vormgegeven. In interviews gaf hij aan dat hij Willem van Genk in het licht wilde plaatsen en de sombere associatie met het beeld van de kunstenaar als psychiatrisch patiënt wilde vermijden.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Van Beirendonck heeft de woorden en zinnen die in de propvolle werken van van Genk voorkomen losjes op de wanden geschilderd, maar de werken hangen wel in het donker, waarschijnlijk omdat die niet al te veel licht kunnen verdragen.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

De Wikipedia-pagina Willem van Genk opent met deze zin: “Willem van Genk wordt vaak beschouwd als de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiger van de outsider art. Die kwalificatie marginaliseert ten onrechte zijn positie binnen de beeldende kunst in Nederland van na de Tweede Wereldoorlog ”.

Tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling had ik vaak genoeg associaties met andere kunstenaars die niet als outsiders bestempeld worden. Ik moest bij voorbeeld denken aan de fantastische (getekende) collages van Raymond Pettibon, waarin tekst en beeld ook gecombineerd worden en treinen ook vaak een hoofdrol spelen …

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

… of aan de landschappen van Bernard Buffet, al wordt het de kijker ook in deze tentoonstelling best lastig gemaakt om het werk los te zien van de man en zijn leven. De vroegste werken uit de tentoonstelling dateren uit de jaren vijftig en die zijn nog niet zo complex als de latere.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

    Schwebebahn, Wuppertal. 1960.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Hier en daar is ook de achterkant van een werk te zien vol geplakt met plaatjes van Marx of andere communistische helden.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Naast zijn fascinatie voor steden, drukte, treinen en vliegtuigen was de Sovjet-Unie het land van zijn dromen, of nachtmerries. Deze 1 mei parade maakte hij in 1964.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

De Trolleybus was een bus die op elektriciteit reed, en die met een grote haak zijn elektriciteit van de bovenleiding haalde, net als een tram. Maar dan zolder rails. In Arnhem reden vroeger trolleybussen. Van Genk was blijkbaar gefascineerd door trolleybussen. Hij maakt tientallen modellen van blik en allerlei verpakkingen.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Tussen 1980 en 1990 ontstond dit chaotische trolleybusstation.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

    Het orkest van Coburg, 1980.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

De detaillering van dit werk is ongelofelijk.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Tot en met 5 Januari kun je in de andere vleugel van de Hermitage ook de tentoonstelling “Schamerkat“ van Helen Verhoeven zien. Zij won de ABN-AMRO-kunstprijs. Dan moet je wel ook een kaartje kopen voor de tentoonstelling van de juwelen en kleren van de Russische Tsaar. Het werk van Verhoeven hangt in een gang ernaast. Wel een ruime gang.

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

Naast schilderijen zijn er dit grappige glas en lood raam, en zelfs een filmpje …

Willem van Genk in de Hermitage aan de Amstel

…en twee mooie sculpturen.

Hermitage.nl

About Frans van Tartwijk 27 Articles
Frans van Tartwijk is Beeldend Kunstenaar en daarnaast tentoonstellingsmaker en activist. Hij bericht over wat hij mooi, interessant of het vermelden waard vindt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*