Hoogtij, de geschiedenis van de Haagse rondgang

Hoogtij, de geschiedenis van de Haagse rondgang

Van glanzende white cube tot hardcore anti-kraak. Aanstaande vrijdag, 6 maart, de zestigste (!) editie van het driemaandelijkse rondje Den Haag; Hoogtij. Bij Jegens & Teven twee uitgebreide artikelen over de bloeiende Haagse kunstscene van begin jaren negentig tot aan nu.

“[…] wordt Quartair in 1992 opgericht. Een groep academieverlaters van de KABK (waaronder Pietertje van Splunter, Jessy Rahman, Jens Domela Nieuwenhuis en Thom Vink) neemt een voormalige broodfabriek aan de Toussaintkade in gebruik als ateliergebouw en tentoonstellingsruimte. De expositieruimte wordt periodiek ook door Stroom hcbk gebruikt voor grotere presentaties. De samenwerking van kunstenaarsinitiatieven begint halverwege het decennium, wanneer er een cluster van alternatieve plekken ontstaat rondom de Boekhorststraat in het oude centrum. Ooit een ruige uitgaansstraat met knokfilm-bioscopen, theaters, kroegen, seksueel vertier en cruisend autoverkeer, maar eind jaren ’80 grotendeels achtergelaten in leegstand en volledig uitgewoond. […]”

Jegensentevens.nl/2020/02/hoogtij-de-geschiedenis-van-de-haagse-rondgang-deel-1/

“[…] Op 31 maart 2006 vindt de laatste rondgang (#38) plaats. Er verschijnt een kleine rode brochure bij het programma waarin de initiatieven een eigen pagina hebben. Het lijkt een afscheidsdocument te worden. Kunstenaar Yvo van der Vat vindt het doodzonde wanneer het unieke platform voor actuele kunst zal verdwijnen en hij zoekt contact met Maurits van de Laar, die als meest betrokken galeriehouder en bestuurslid altijd voor continuïteit heeft gezorgd. Samen besluiten ze tot een doorstart van de rondgang. […]

Jegensentevens.nl/2020/03/hoogtij-de-geschiedenis-van-de-haagse-rondgang-deel-2/

About Niels Post 3649 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*