Virtueel Rondje Amsterdam

Wat is er in deze barre tijden van social distancing WEL en NIET te bezoeken? Hierbij een virtuele rondgang:

Virtueel Rondje Amsterdam

    Femke Herregraven – De Laatste Kilometer.

Kunsthalle Amsterdam (foto’s Charlott Markus)

Dit jaar opent Kunsthalle Amsterdam haar deuren aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Een nieuwe ruimte voor experimentele hedendaagse tentoonstellingen van formaat. Online zijn ze al een paar jaar actief.

In een aantal etalages in het winkelcentrum Boven ’t Y, presenteren zij hun eerste openluchttentoonstelling Shelf Life (om de paar maanden wordt het uitgebouwd met nieuwe werken). De werken zijn mooi en gelaagd, de kijker heeft niet direct het gevoel dat ze naar een kunstwerk staat te kijken, omdat de beelden doen denken aan fragmenten uit het dagelijks leven. Heerlijk om naar te kijken of om bij weg te dromen. In de werken zitten vragen verwerkt die over relevante maatschappelijke onderwerpen gaan zoals consumptie, distributie en e-commerce.

Virtueel Rondje Amsterdam

Elise van Mourik – Open Plan Study.

Virtueel Rondje Amsterdam

Bruno Zhu – Job Centre, 2010.

Virtueel Rondje Amsterdam

Beny Wagner – Canary in the Coal Mine, 2020.

Buikslotermeerplein || Amsterdam Noord|| Kunsthalleamsterdam.nl

Eye Filmmuseum (foto: Rebecca Fanuele)

Virtueel Rondje Amsterdam

Passages is een indrukwekkende solotentoonstelling met werken van topcineaste Chantal Akerman. Akerman is dochter van een Auschwitzoverlevende, de beklemmende sfeer waarin zij is opgegroeid doordrenkt haar hele oeuvre. In de jaren zeventig werd zij bekend als feministische avant-garde filmmaakster, ze maakte slow cinema voordat de term was uitgevonden en ze was een filmregisseur die de overstap naar beeldende kunst maakte.

Te zien tot 31 mei || Eye || IJpromenade 1 || 1031 KT Amsterdam || Eyefilm.nl

Virtueel studiobezoek Marieke Coppens

Virtueel Rondje Amsterdam

In 2018 had Marieke Coppens een residentie bij SCHUNCK in Heerlen, waar zij onder andere de Healing Heptagon pop-up shop ontwikkelde. Zij nodigde mij toen uit om daarover een recensie te schrijven. Nu we in een tijd leven waarin ons land wordt beheerst door COVID-19, leek mij een healing op zijn plaats. In het kader van social distancing leg ik dit studiobezoek virtueel af.

En wat blijkt? In deze barre tijd is ze tijdelijk een goeroe in ruste, en healt ze gezonde mensen, onder het motto you don’t have to be ill to be healed. Daarnaast werkt ze nu aan de nieuwe serie ‘The O stands for’, hierin bekijkt ze de verschillende verschijningsvormen van tekst in haar werk, om zo de visuele waarde van de letter beter te benutten. De eerste presentatie van deze nieuwe lijn in haar werk presenteerde ze eind februari in De Kunstkapel in Amsterdam.

Hieronder een impressie van Coppens studio-live.

Virtueel Rondje Amsterdam

Virtueel Rondje Amsterdam

Virtueel Rondje Amsterdam

Samen met Pavèl van Houten, Richtje Reinsma en Dorien de Wit vormt ze het rondzwevend orgaan De Parasiet, dat zich hecht aan een gezonde en succesvolle entiteiten. Bij elke visite verandert De Parasiet van gedaante en omvang.

About Najiba Brakkee 140 Articles
Najiba Brakkee woont in Amsterdam en werkt op project basis in de kunstwereld als pr-medewerkster en organisator. Zij ziet de kunstwereld als een avontuur en schrijft over alles wat zij onderweg tegenkomt: exposities, ateliers, beurzen en dergelijke. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*