Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

Met gepaste afstand

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

    Een portret van Lucas Gassel gemaakt door Jacob Bink in 1529. (Brabant Collectie, Tilburg University)

Alsof je uit een droom ontwaakt of eigenlijk niet: je droomt verder als je voor het eerst sinds maanden de trein neemt naar een tentoonstellingsopening. Alles is er, maar lijkt onwerkelijk. Op 7 juni was dat zo. Ik zat in een bijna lege trein, verscholen achter een zelfgemaakt mondkapje. Op weg naar Helmond, waar een tentoonstelling rondom het werk van de middeleeuwer Lucas Gassel (1490-1568) geopend werd. Deze schilder is vooral bekend om zijn landschappen.

De Cacaofabriek had kunstenaars gevraagd te reageren op zijn werk. En zo geschiedde: een tentoonstelling met vierentwintig bijdragen uit Nederland en België. Heel divers, naast schilderkunst ook video en een enkele installatie. Sommigen hebben een specifiek werk als voorbeeld genomen, anderen reageren meer in algemene zin op de middeleeuwer die in Helmond geboren is. Dat het merendeel van de kunstenaars in andere formaten denkt dan de middeleeuwer is ook duidelijk, bij de ingang is een houtskooltekening van formaat 7 x 3 meter te zien (Christina Delmeire).

Bijna angstig noteert men mijn komst: ‘U mag nog net binnen, want we zijn met bijna dertig bezoekers’. In de ruime zaal staat een handjevol genodigden. Op de vloer zijn ter attentie zwart-geel gestreepte voetstappen aangebracht, mensen vergeten snel die anderhalve meter-regel. Beneden kan men (volg de pijlen) een drankje halen, dat zittend genuttigd moet worden. Door al die regels, zou je bijna vergeten dat het hier om een kunsttentoonstelling gaat. Op weg naar huis, weer in een bijna lege trein bedenk ik: de kop van het nieuwe culturele seizoen is eraf!

T/m 9 augustus a.s.

Cacaofabriek.nl/expo

(een bericht van Jozef van Rossum)

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

Kristina Delmeire / “Human nature”

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

Barbara de Vries / “The Past Emptied”

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

Michiel van Bakel / “loop 4”

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

vlnr:
Marlon Tielemans / “Bij gelegenheid”
Anne Vincent Dijkstra / “Terugkeer van de verloren Zoon”
Barbara Witteveen / “Landschap met snuiters en organen”
Marie Louise Elshout / “Dolce Far Niente”

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

Barbara Witteveen

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

De Lucas Gassel tentoonstellingsbonbons.

Lucas Gassel Revisited @ Cacaofabriek, Helmond

T/m 9 augustus a.s.

Cacaofabriek.nl/expo

About [Redactie] 9072 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*