Hilde van Canneyt – 4321 vragen aan 123 kunstenaars

Vuistdik, nogal een boek. 4321 vragen aan 123 kunstenaars van Hilde van Canneyt handzaam gebundeld gebundeld in 980 pagina’s softcover.

Eigengereid, open, met veel ruimte voor de woorden van de kunstenaars en je voelt dat Hilde daadwerkelijk geïnteresseerd is. Dat maakt 4321 vragen buitengemeen leesbaar. Lichtvoetig haast, waar toch grote woorden niet worden geschuwd en moeilijke thema’s met schijnbaar gemak worden aangesneden.

Het leest heerlijk weg en dat op zich is bijzonder. Hoeveel artikelen over kunstenaars zonder hoempa of kijk mij eens erudiet zijn kent u eigenlijk? Hier is het vaak snedig en to the point, sans gêne doorvragend, met kennis van zaken én laagdrempelig. Tegelijkertijd voelt het als een atelierbezoek, sessie op een kruk thuis bij de dienstdoende kunstenaar, kladblok in de hand, haast met een pintje derbij.

Ik moet wel zeggen dat het de jolijt verhoogt als je de kunstenaar een beetje kent. Het boek zit tjokvol met mij niet allemaal even bekende Vlaamse kunstenaars. Wat dat betreft kan plaatjes kijken online als minieme duiding van achtergrond helpen. Maar ook een stoet ‘ollanders’ passeert de revue: Femmy Otten, John Kormeling, Marcel van Eeden, Marinus Boezem, Remy Jungerman, Rob Scholte.

4321 vragen aan 123 kunstenaars vormt een bijzonder tijdsdocument. Een brede doorsnede van het kunstenlandschap van de laatste tien jaar. Jong én oud, bekend en minder bekend. Ik ga hier niet vertellen wie ik mis maar dat zal ik haar zeker doen. Honger naar nóg meer.

Hier kopen, absolute aanrader, slechts 35 euro:
hildevancanneyt.be/product/4321-vragen

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*