Kunstambassade Rotterdam

Ondertussen is sinds een aantal weken na een zomer/herfst/winter hard werken op kousenvoeten in alle stilte Kunstambassade Rotterdam geopend. Ook wel: soft launch. Een eerste dertigtal veertigtal ateliers is te bezoeken, basistechniek staat, de komende weken en maanden zullen voortdurend kunstenaars worden toegevoegd en zal de functionaliteit nader worden uitgebreid.

Maar klik en kijk rond en/of begin nu ik er toch ben bij het mijne:
kunstambassade.nl/kunstenaars/jeroen+bosch

Geïnitieerd door Olphaert den Otter, Silvia B., Robin Kolleman en Anne Wenzel, kunstbemiddelaar Christine de Baan en ondersteund door verzamelaars Jaap Rodrigues Pereira, Reyn van der Lugt en Alexander Ramselaar vertrekt Kunstambassade Rotterdam virtueel en vormt het een rijk en wassend digitaal netwerk. Een passend en juist initiatief dat vertrekt uit de kunstenaars zelf.

Kunstambassade bestaat uit een groeiend aantal ateliers. Zien is geloven, meaning is use. Elke kunstenaarspagina bestaat uit een aantal atelierfoto’s, tekst, bio en een zestal werken.

Maar het is niet alleen plaatjes kijken. Verzamelaars, bemiddelaars en kunstliefhebbers krijgen een rol. Online en offline atelierbezoek krijgt een plek. De kunstambassade als knooppunt en vertrekpunt.

Financiering van projectorganisatie en redactie voor ondersteuning en continuïteit van de website gaat via fondsenwerving. De opbrengst van verkoop van werk via de website gaat volledig naar de kunstenaars: 80% naar de maker van het werk, 20% van de opbrengst gaat in een solidariteitsfonds. De opbrengst daarvan wordt jaarlijks verdeeld over deelnemende kunstenaars.

Dat laatste is interessant. Ik droom zelf al langer van soortgelijk solidariteitsbeginsel. Art Agent Orange draait ook vanuit een sterke kunstenaars eerst gedachte – 80/20 verdeling. Maar wat als een kleine 10% daarbij evenredig verdeeld wordt ook over niet verkopende kunstenaars van de club? Met een paar ton omzet kan dat al interessant worden.
Ook voor een galerie zou een evenredigheidinsteek hout kunnen snijden. Niet verkopende kunstenaars kunnen heel goed dienst doen als aandachttrekker. Ze hebben vaak functie en waarde voor het geheel. Verkoop en intrinsieke kwaliteit lopen niet altijd parallel, gaan niet altijd gelijk op. Het voelt ergens wel eerlijk om een deel van de buit op deze manier af te dragen.
Waarom zelf niet gedaan met AAO? Tien procent extra afdracht zou ik dan toch steken in extra aandacht: boekjes en publicaties, extra on- en offline activiteiten. En ik vind het van groot belang dat 80% naar de kunstenaars zelf gaat. Geen verdere gedwongen winkelnering als is winstdeling wel iets om nog eens over na te denken.

Aangezien De Kunstambassade zichzelf financiert uit andere middelen dan verkoop klinkt een 20% solidariteitsfonds cool, aanstekelijk en aantrekkelijk. Laat alleen dat er in de toekomst erg veel kunstenaars bij gaan komen. Elke kunstenaar kiest in principe twee nieuwe. R vet boven de 1 – als dat maar goed gaat. En of en in hoeverre het als verkoopplatform furore gaat maken moeten we nog gaan zien. Eerst maar eens de komende maanden de ambassadeurs en verzamelaars laten aanschuiven.

Opmerkelijk initiatief, kijk rond. De ateliers zullen in de naaste toekomst waarschijnlijk ook ergens op een of andere manier aansluiten bij des trendbeheer’s oldschool 100+ atelierserie en ook verder zal de kunstambassade terugkeren in de kolommen hier.

kunstambassade.nl

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*