Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

    Being Here – Wies Noest

Ik krijg een uitnodiging voor de première van X-Yusuf-Boss in het Grand Theater op vrijdag 29 oktober. Ik besluit er een dagje kunst en cultuur in Groningen van te maken. Na aankomst op het station begin ik bij het Groninger Museum. Naast de collectie De Ploeg, een kunstcollectief opgericht in 1918, waar o.a. de lokale kunstenaar Werkman onderdeel van was is er op het moment de eerste Kinder Biënnale in Groningen te zien. Daar was duidelijk behoefte aan, het museum is vol met kinderen die wel weg weten met de interactieve werken waar ze van alles mee kunnen doen. Al dat enthousiasme maakt me vrolijk, een goed begin van de dag!

Kunst in Groningen

Kloon – Nou&Herkauw

Kunst in Groningen

Kosmotroniks – Harry Arling

Kunst in Groningen

    Opus – Sandra de Groot

Ik meen een zaal binnen te lopen met werk van Meschac Gaba maar het zijn werken van de lokale kunstenaar Sandra de Groot. Voor de kinderen van de bezoekende schoolklas maakt het allemaal weinig uit wie het maakte ze hebben volop plezier en interactie met de werken. Het doet me terug denken aan mijn bezoek aan de Havana Biënnale en het plezier en de interactie die de lokale bevolking ook daar had met de kunstwerken terwijl wij buitenlandse bezoekers – en hier in Groningen volwassenen – de kunstwerken als een heilige graal beschouwen die je niet mag aanraken en moet conserveren voor de eeuwigheid. Muurschilderingen die Banksy in en voor de gemeenschap maakte, worden als werk uitgebeiteld om te verkopen of met plexiglas beschermd en tot monument gebombardeerd. Zelf stak hij er de draak mee door een van zijn werken na verkoop op een veiling door de shredder te halen. Hoe zal de toekomst er uit zien voor de werken van Blade, een van de bekendste graffitikunstenaars uit New York?

Kunst in Groningen

Blade – This is Art?! (1989)

Kunst in Groningen

Ranja

In een tijd overzicht met objecten in het museum zie ik Ranja objecten. De kinder biënnale is niet een hippe ad-hoc tentoonstelling om kinderen te trekken. Kinderen worden serieus genomen in dit museum. Bij het werk Ranja, hierboven, is uitleg op de label van het werk gedaan door een 11 jarige bewoner van Groningen, hoe tof!

Kunstenaars: Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, Donna Ong, Eko Nugroho, Bert Schoeren, Chantalla Pleiter, Harry Arling, Lambert Kamps, Nou&Herkauw, Sandra de Groot, Studio Maky, Werc Collective en Wies Noest.

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
info@groningermuseum.nl
Tel: +31 50 3 666 555

Kunst in Groningen

Tijd voor lunch, spontaan tekst ik Valerie Tichelman, ik ken haar al sinds ik 4 jaar oud was. We waren elkaar jarenlang uit het oog verloren maar sinds kort hebben we weer contact, ze woont nu in Groningen. Ze is vrij, we zoeken iets tussen het Groninger Museum en het Universiteits Museum, het wordt TOET, ze springt op de fiets.

Kunst in Groningen

    Studiekamer Aletta Jacobs

Nadat we elkaar hebben bijgepraat en lunch met taartje hebben verorberd springt zij weer op de fiets terug naar huis en vervolg ik mijn route en ga naar het Universiteitsmuseum van de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Het museum wordt gedraaid door RUG studenten die op die manier wat kunnen verdienen om hun collegegeld en kamerhuur mee te betalen. Een student legt me uit hoe de QR codes werken en dat je daarmee op de website komt waar je meer (en aansprekender) kan lezen en zien over de, beetje stoffige, tentoonstellingen en dat de collectie onder andere ondergebracht is in wat de studiezaal was van de oorspronkelijke Universiteitsbibliotheek. Ik zie geen andere bezoekers en vraag wie dit museum bezoeken? Naast een enkele verdwaalde voorbijganger zoals ik, zijn de bezoekers van het museum hoofdzakelijk scholieren in klasverband. Het museum heeft uitgebreide educatieve programma’s en rondleidingen ontwikkeld die gedaan worden door de RUG studenten. De student die ik spreek studeert geschiedenis en geeft via het museum ook rondleidingen in de stad. In een schrift bij de uitgang lees ik vele enthousiaste opmerkingen van bezoekers in een schools handschrift over wat ze allemaal geleerd hebben.

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Universiteitmuseum
Oude Kijk in ‘t Jatstraat 7a
9712 EA Groningen

Kunst in Groningen

Ik vervolg mijn weg naar GRID het Grafisch Museum, het gaat al bijna dicht maar Stefan maakt tijd voor een snelle rondleiding en verteld me vol vuur over de fascinerende geschiedenis van de drukkunst terwijl hij me allerlei drukpersen en andere objecten laat zien. Ik ben te laat en geen tijd in die ene dag in Groningen maar bezoekers ook families met kinderen kunnen hier workshops volgen en dingen uitproberen. We gaan nog gauw even naar de bovenkamer waar een overzicht van de carrière van Werkman te zien is. Stefan is een fan en blijft zonder nadenken na 5 uur de sluitingstijd van het museum vol passie over het werk en de invloed van Werkman door vertellen.

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

GRID
Sint Jansstraat 2
9712JN Groningen
E: info@gridgroningen.nl
T: +31 50 312 2202

Kunst in Groningen

Ik ren nog gauw naar het in 2019 geopende Forum Groningen dat een uur later dan GRID sluit en zie op de valreep de tentoonstellingen Game On over de 50 jaar geschiedenis van Games (1971 – 2021) en Storyworld over comics en animatie. Tentoonstellingen die in deze locatie met 6 verdiepingen vol studenten en jonge bezoekers meer dan op hun plek zijn!

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
9712 KN Groningen

Kunst in Groningen

    Cissy Gressmann in Konbu Jiro

In de lobby op de zwarte trappen vol jongeren wacht ik op Cissy Gressmann, projectleider Bitterzoet Erfgoed waar gemeentebreed lokale musea, stichting kerken, en andere organisaties aan mee doen over een periode van 8 maanden: februari t/m november 2022. We hebben afgesproken om samen naar de afsluiter van de dag, en mijn reden om naar Groningen te komen, de première van de nieuwe voorstelling LIX van X-Yusuf-Boss in het Grand Theater te gaan. Maar eerst gaan we onze buikjes verwennen met bimbimbap en tteokbokki en aan de Soju bij Konbu Jiro om de hoek van het theater, yummmmm 감사 합니다 (kam-sa-hab-ni-da / dank je wel)!

Konbu Jiro
Osterstraat 10
T: +31 50 364 1102

Kunst in Groningen

Er staat een lange rij wachtenden als we aankomen bij het theater. In LIX een dansvoorstelling waarin hiphop en de traditionele Somalische dans Djandheer worden verenigd, brengt het verlangen om een heel mens te zijn tot uitdrukking. Een mooie persoonlijke “show / do not tell (beat over the head)” multimediale voorstelling met dans, videomapping, storytelling en muziek. Niet alleen qua disciplines maar vooral ook in dynamiek en energie is de voorstelling in balans. Het publiek gaat uit zijn dak bij de ‘wow’ momenten en valt stil en reflecteert op de ‘au’ momenten. Voorlopig alleen nog te zien bij Korzo, Den Haag en in Amsterdam maar dat kan ongetwijfeld alleen nog maar meer worden in andere steden door Nederland!

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Kunst in Groningen

Grand Theater
Grote Markt 35
T: +31 50 368 0368

Na afloop is het rennen geblazen naar de laatste trein van 22.18 om net op tijd Amsterdam Centraal Station binnen te rijden en op de laatste tram te springen, peeewww dat ging net goed!

Maastricht, Groningen, er is veel te zien buiten de Randstad gewoon klimaatbewust met de trein door Nederland, de paden op de lanen in…

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

2 Comments

  1. Leuk te lezen! En dan heb je nog genoeg over voor een volgend (iets minder institutioneel) bezoek: NP3, Sign, Off Hook, Art=Book, Suikerunie terrein, withtsjalling en niet te vergeten wat er in de ommelanden te doen is. Groeten van een nieuwe noorderling!

  2. Hahaha die noteer ik voor een volgend bezoej Joost! Wist niet dat je daar nu woont hadden we even koffietje kunnen doen. Maar er is echt zoveel te zien in Nederland buiten Amsterdam wat zujn we toch een rijk land met een overvloed aan kunst en presentatieplekken klein en groot overal ongelooflijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*