The Books Happen @ Galerie Larik

The Books Happen @ Galerie Larik

Na jaren van tijdelijke huurcontracten was Oscar Larik het beu, hij besloot middenin de pandemie het roer radicaal om te gooien en zijn eigen galerie te gaan bouwen. Je moet maar durven. Aan de Nijverheidsweg in Utrecht kreeg hij een bouwvergunning en stampte er afgelopen zomer zijn NAR Café der Kunsten uit de grond. Heel slim, de opbrengsten uit het eetcafé (rechts) maken de programmering van de galerie (het linker bouwdeel) mede mogelijk. Of zoals Edmar Marszewski me ooit in Chicago aanraadde:”[…] sell beer to pay for all the artcrap”.

In november openden galerie en café de deuren. En wordt er zo goed en kwaad als het gaat rond lockdowns en ander corona ongemak heen gewerkt. Momenteel toont Henny Overbeek er zijn The Books Happen. Laatste weekend dus opschieten! Oscar natuurlijk apetrots dus stuurde hij het onderstaande verslag.

The Books Happen is het doorlopende project van kunstenaar Henny Overbeek, waarin hij andere kunstenaars, vormgevers en schrijvers uitnodigt om samen met hem aan een uniek kunstenaarsboek te werken. Het zijn samenwerkingen waarin actie en reactie elkaar opvolgen, beelden worden aangepast, verknipt en versterkt totdat ze hun uiteindelijke vorm vinden. Overbeek heeft in de afgelopen 10 jaar meer dan 70 boeken gemaakt met verschillende makers en deze in verschillende settings tentoongesteld. Dit keer worden een aantal (nieuwe) boeken tentoongesteld in een totaalinstallatie waarbij de galeriemuren worden getransformeerd tot unieke pagina’s. Naast de boeken zijn er ook sculpturen, schilderijen en collage’s te zien. Enkele kunstenaars met wie Overbeek al een boek heeft gemaakt zullen in de galerie een bijdrage leveren.”

T/m 19 februari a.s.

Galerielarik.nl

The Books Happen @ Galerie Larik

De druk bezochte opening werd door Frank Koolen middels een ceremonie geopend.

The Books Happen @ Galerie Larik

Muurvullende installatie van Henny Overbeek en Vincent Dams, aangevuld met werk van Marjolijn de Wit en Michiel ten Bokum.

The Books Happen @ Galerie Larik

Muurschildering van Sander van Noort en een groot werk van Henny Overbeek.

The Books Happen @ Galerie Larik

Werk van George Korsmit, waarbij Henny Overbeek de kleur en vorm heeft moeten dobbelen

The Books Happen @ Galerie Larik

Muur met werk van Gimzee (uit Zuid-Korea) met daarop werk van Henny Overbeek en Marjolijn de Wit.

The Books Happen @ Galerie Larik

Boris Tellegen op een sokkel die door Henny Overbeek gebalpend is.

The Books Happen @ Galerie Larik

Kast met boeken met onderander samenwerking met Toon Teeken, Simon Schrikker en Hamid El Kanbouhi.

The Books Happen @ Galerie Larik

The Books Happen @ Galerie Larik

Een ingesproken tekst van Abdelkader Benali over het project The Books Happen.

The Books Happen @ Galerie Larik

Handgeschreven tekst van Paul Segers over het project The Books Happen.

The Books Happen @ Galerie Larik

Henny Overbeek, Toon Teeken en Vincent Dams.

The Books Happen @ Galerie Larik

Trotse galeriehouder (en tegenwoordig kroegbaas) Oscar Larik en Frank Koolen.

T/m 19 februari a.s.

Galerielarik.nl

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*