Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Ancien Regime Change part 3: The men who sold the world

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Ik schreef voor het eerst over Umar Rashid aka Frohawk Two Feathers en zijn show “The battle over New York” (Hudson River Museum) in Trendbeheer in 2015 en vertelde hij dat hij kort daarna voor het eerst werk zou vertonen in Nederland bij Cokkie Snoei.

“Ancien Regime Change part 3: The men who sold the world” is alweer de vijfde tentoonstelling van Rashid bij Cokkie Snoei ik spring op de trein naar Rotterdam. Daar loop ik tot mijn verassing tegen Niek Hendrix aan, gezellig dat was alweer te lang geleden, we maken maar gelijk een afspraak om binnenkort naar Blaricum te gaan waar hij een jaar lang werkt (stay tuned… komt in juli!).

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

    Koen Taselaar, Niek Hendrix, Joëlle Hoogendoorn

Rashid vertelt fictieve verhalen over de geschiedenis van kolonisten, de “Frenglish” en de Nederlanders. Dat doet hij zowel visueel als in poëtische titels en begeleidende teksten in hedendaags hiphop idioom. Iedere tentoonstelling is gebaseerd op gedegen onderzoek (minimaal 6 maanden) naar een specifieke korte periode tussen ca. 1650 – 1900 en geschiedenis specifiek gerelateerd aan de locatie waar hij werken tentoonstelt. Altijd vanuit het perspectief van de bewoners die hun gebied of eigen positie verdedigen en altijd vanuit kracht nooit vanuit een positie van zwakte, hier zien we overwinningen op de veroveraars die eerder niet gedocumenteerd zijn. Voor meer achtergrond over de geschiedenis en research proces en methodiek klik hier.

De hoofdpersonen zijn mensen uit zijn eigen omgeving, vrienden, kennissen, collega’s, die hij fotografeert en dan portretteert, in deze tentoonstelling zijn die kleine portretten mijn favoriet! Daarnaast groter formaat schilderijen van veldslagen met ook hier referenties naar het nu zoals een Ferrari. Rashid schilderde eerder ook op opgespannen huiden en met organische pigmenten gebaseerd op de grondstoffen waar de kolonisten op uit waren.

In deze tentoonstelling zijn de grotere schilderijen op canvas en in acryl. Rashid kreeg RSI en dat beïnvloed zijn werk, ze zijn veel minder gedetailleerd en secuur dan voorheen. Ook de vraag naar werk van Rashid is explosief gestegen waardoor de productiedruk vanuit de musea en kunstmarkt hoog is. Beide zie je terug in het werk, het is grover, haastiger, slordiger. Rashid is hierin niet alleen, we zien dat terug bij veel kunstenaars die populair zijn in de kunstmarkt waar tegenwoordig niet genoeg werk van aan te slepen is. En ja eerlijk is eerlijk als je na jaren ploeteren eindelijk “in demand” bent en kan verdienen, de prijzen voor een werk stijgen ook explosief, is het voor weinig kunstenaars weggelegd om daar weerstand aan te bieden.

Ik vraag me soms af hoe kunsthistorici over 100 of 500 jaar de kunst die we nu opnemen in collecties zullen beoordelen en analyseren. Welke kunstwerken en kunstenaars uit dit tijdperk zullen dan de moeite waard blijken om te blijven conserveren en restaureren voor de toekomst?

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Dirk, soldier of fortune, 2022, acrylic and ink/panel, 26 cm x 20,5 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Juana of the Taino, 2022, acrylic and ink/panel, 26 cm x 20,5 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Madri of Karnataka. Queen of trade, 2022, acrylic and ink/panel, 26 cm x 20,5 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Megawati of Jayakarta, 2022, acrylic and ink/panel, 26 cm x 20,5 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Sifso, Xhosa soldier supreme, 2022, acrylic and ink/panel, 26 x 20,5 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Sri Baduga, king of nothing. An inspiration to all, 2022, acrylic and ink/panel, 26 cm x 20,5 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Wilma Sütö (zie foto) conservator hedendaagse kunst bij het Dordrecht Museum vertelt dat ze werkt aan een tentoonstelling met werken van Rashid in november dit jaar. Mocht je deze tentoonstelling dus missen dan heb je later in het jaar nog een kans!

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

Everybody wants to rule the world. We just want to get paid, party, and bullshit. -The unofficial creed of the Spacing Guild written by Oldenbarnevelt and Usselincx. Or, sugar and spice. V.O.C, G.W.C., 2022, acrylic and mica flake on canvas, 122 cm x 122 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

KHOISANLAND (after Galanin) The gallantry of the Force Fantastique, the Khoi, and their Xhosa allies hold off a V.O.C. landing at Kaapkolonie. Or, avoid tearful, ‘Karens’ at all costs. 1792., 2022, acrylic on canvas, 152 cm x 152 cm.

Umar Rashid (Frohawk Two Feathers) @ Cokkie Snoei, Rotterdam

The Jayakartan and the Batavian Reaction of 1792. A largely unsuccessful revolt against the V.O.C. but notable in the infiltration of the trading fort at Batavia, and the assassination of the chief Dutch administrator. The writing is on the wall., 2022, acrylic on canvas, 152 cm x 152 cm.

Umar Rashid: Nog te zien tot 18 juni 2022

Cokkie Snoei
Mauritsweg 55A
3012 JX Rotterdam
P: +31 10 412 9274
https://www.cokkiesnoei.com/

Vanaf november in het Dordrechts Museum.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*