Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Vorige maand opende bij Concordia in Enschede de eerste van een nieuwe reeks tentoonstellingen waarin curator Petra Boonstra steeds twee kunstenaars bij elkaar brengt waarvan het werk behoorlijk van elkaar verschilt. Kappe kent u wellicht nog van haar zomerpresentatie bij PARK in 2018 en ook Van Noort kwam al vaker hier voorbij in de kolommen. De insteek van de serie is steeds twee solopresentaties met tijdens de opbouw uitgebreid tijd voor uitwisseling en experiment.

Beide kunstenaars houden van werken op lokatie. Van Concordia kregen ze drie weken onafgebroken de tijd om tot iets nieuws te komen, welk een luxe! Helaas gooide een coronabesmetting roet in het eten en moest Kappe na twee dagen opbouw terug naar huis om uit te zieken. Daardoor viel de gezamenlijke opbouwperiode voor een groot deel in het water maar uiteindelijk stonden er tijdens de opening op 3 juni toch twee sterke presentaties.

T/m 14 augustus a.s.

Concordia.nl/beeldende-kunst/kunst-in-dialoog/

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Samen met dochterlief mocht uw correspondent elk weekend afreizen naar Enschede voor hand- en spandiensten.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Terwijl de losse elementen van Marleen Kappe geduldig wachtten op beterschap.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Tijdens de opening was Marleen (rechts in het geel) weer helemaal beter. Op links een van de drie nieuwe muurschilderingen die Petra van Noort maakte in Concordia. Portretten van meisjes en vrouwen die heel graag influencer willen worden op Instagram maar die ondanks duizenden gepostte foto’s amper volgers hebben.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe uitgebreid aan het woord over de tekenachtige manier van werken waarmee ze haar installaties in de ruimte zet. Het werk oogt strak maar is eigenlijk heel los en schetmatig opgebouwd. Als installatie lijkt het te gaan over archictectuur in verval, niet per se heel opbeurend. Net als de vlezige vingers waarmee de dames van Van Noort zich vastklampen aan hun telefoon. Misschien zit daarin wel het raakvlak tussen beide presentaties, ze hebben iets dystopisch.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Geweldig detail, subtiel en heerlijk piepknor ineen.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Petra van Noort

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Haarfijn, als altijd, in de detaillering.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Twee werken op papier waarbij ik vergeten ben om wat foto’s van dichtbij te maken, dus vooral even zelf gaan kijken.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Petra van Noort vertelt over eindeloos, en vrij deprimerend, scrollen door de krochten van Instagram.

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Marleen Kappe en Petra van Noort @ Concordia, Enschede

Ook uw correspondent mocht een bescheiden bijdrage leveren. Voor het eerst een grotere variant in de serie wandsculpturen die ik samen met Petra aan het maken ben waarin we een door haar geschilderde Instagram landschap combineren met een handgezaagde tekst die ik vond in mijn spamfilter.

T/m 14 augustus a.s.

Concordia.nl/beeldende-kunst/kunst-in-dialoog/

About Niels Post 3656 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*