Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

Al meer dan twintig jaar kun je op donderdagavond rond half negen naar café De Schouw aan de Witte de Withstraat lopen om getuige te zijn van de afbouw, opbouw èn opening van een nieuwe tentoonstelling. Duizendnegenentachtig tentoonstellingen vonden er inmiddels plaats en gisteravond opende de duizendnegentigste; het Overschilderschilderij laag 152.

Laag 152 is een werk door schilder, beeldhouwer en graficus Anton Vrede. Vrede is al sinds 1977 actief als kunstenaar. Een stabiele diesel die immer doorwerkt aan een gestaag uitdijend ouevre maar ondertussen ook altijd gaat kijken bij tentoonstellingen van collega’s. Een paar jaar geleden werd hij, zoals hij het zelf omschrijft, door het leven getackeld maar inmiddels is hij weer aan het tekenen en schilderen geslagen.

Daan den Houter kan dat allemaal natuurlijk veel beter uitleggen dan ik en heette met zijn gebruikelijke enthousiasme iedereen welkom. Het was druk bij de Schouw gisteravond.

Het Overschilderschilderij was in 2002 de zesenveertigste tentoonstelling in de Aanschouw. De eerste laag werd geschilderd door Daan den Houter en na afloop van de tentoonstelling bracht Daan het naar een volgende schilder (Evi Vingerling) met de vraag of zij er een schilderij overheen wilde maken. Sindsdien is het Overschilderschilderij als opmerkelijke constante meegegroeid met het multi-disciplinaire kunstenaarschap van Daan den Houter.

T/m 1 september aanstaande, dan is het tijd voor Aanschouwwissel 1060 en gaat het Overschilderschilderij door richting schilder nummer 153.

Aanschouw.nl

Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

Inmiddels aangedikt tot een olieverfkoek van een kilo of vijftien.

Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

Minstens zo bijzonder als de voorkant is de steeds weer veranderende achterkant, schilders die steeds kleiner wordende gaatjes moet zien te vinden om hun signatuur tussen te proppen.

Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

Zo heerlijk elegant geschilderd dat het hondje van Daan den Houter zich in tekkel van Vrede gespiegeld ziet.

Anton Vrede @ De Aanschouw/Overschilderschilderij

T/m 1 september aanstaande, dan is het tijd voor Aanschouwwissel 1060 en gaat het Overschilderschilderij door richting schilder nummer 153.

Aanschouw.nl

About Niels Post 3639 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*