Maas Wacht

MAASLAB is een samenwerking tussen rivier de Maas, kunstcollectief TAAT en kunstenaarsplatform SoAP in Maastricht. Een innovatielab2023 project een verkenning naar een nieuw ‘wij’.

Maaslab heeft verschillende (gratis) activiteiten waar mensen zich voor kunnen aanmelden om aan deel te nemen. Maas Wacht een solo ervaring om 3 tot 7 dagen (2 tot 6 nachten) je tot de Maas te verhouden; Meerstemmige Bijeenkomsten waar een grotere groep mensen samenkomt met niet-mensen; en Maasbot, data verzameling en documentatie (in een latere fase van het project).

“De activiteiten zijn een manier om je in de eerste plaats te laten leiden door je nieuwsgierigheid en door wat-er-gebeurt. Hoe doen en zijn we een ‘nieuw wij’? Hoe komen we samen als een ‘nieuw wij’? Hoe verzamelen we op basis van gelijkheid tussen mensen en meer-dan-mensen (dieren, planten, insecten, een rivier,…)?
Het is een uitnodiging om te experimenteren en te spelen met een open einde, een spannende excursie door dit radicaal inclusieve ‘wij’.”

Ik laat me altijd al leiden door nieuwsgierigheid en wat-er-gebeurt dus een uitnodiging om te experimenteren en te spelen met een open einde sla ik niet af en ga voor 3 dagen (2 nachten) naar Limburg. Disclaimer: De uitnodiging om ‘Maas Wacht’ te zijn kwam al een jaar geleden toen het nog niet duidelijk was dat het een solo ervaring zou worden en wij hadden destijds deze periode al afgesproken voor ons samen, bij uitzondering kon dit ondanks de huidige criteria alsnog. Als je interesse hebt hierin en je wilt aanmelden is het dus nu iets wat je alleen moet doen!

We hoppen op de trein naar Maastricht en na aankomst gaan we verder met OV-fietsen. Met de rugzakjes met lakens, sloop, schoon ondergoed, pyjama en tandenborstel onder de snelbinders peddelen we, met een stop bij een supermarkt voor boodschappen voor de komende dagen, richting Borgharen. We hebben geluk het is droog en zonnig!

Puur Maastricht boerderij

Ons verblijf is in Puur Maastricht een oude boerderij in Borgharen (Maastricht). De eigenaar van deze boerderij kreeg 3 dochters die het bedrijf niet over wilden nemen. Een van de dochters (moeder van de huidige uitbater Paul en vrouw Nina), verkocht wat van het land verbouwde de stallen in kleine studio appartementen en waar een mix van meer permanente huurders, vakantiegangers, maar ook zo merken we op ook nog nazaten van oorspronkelijke bewoners verblijven.

Nazaten oorspronkelijke bewoners…

Borgharen, ligt midden in het Grensmaas gebied een circa 45 km lang prachtig bio-divers natuurgebied in de uiterwaarden (overloopgebieden) ontwikkeld als oplossing voor de vele overstromingen in het gebied. De vele regenval in Duitsland is ook bij ons voortdurend in de nieuws i.v.m. overstromingen van ‘de Geul’ bij Valkenburg, hier in Grensmaas hebben ze daar de afgelopen 30 jaar van alles aan gedaan om dit te voorkomen (wil je meer weten hoe check dan de website: grensmaas.nl).

Borgharen sluizen

Hier bij de Maas zien we de sluizen ook deels open staan om Duitsland te helpen met het vele water. Iedereen die we tegenkomen heeft het over de hoge waterstand. Het grensmaas project werkt hier wel want ‘de hoge waterstand’ is in onze ogen helemaal niet zo hoog?! Samenwerken met de natuur in plaats proberen het te controleren of erger bedwingen zien we hier lost problemen voor ons mensen echt wel op. Het vrijmaken van de uiterwaarden voor de rivier om zichzelf te kunnen zijn heeft juist ook een positief effect voor ons mensen.

Wat weten we van de Maas vragen we ons af? We struinen wat af op het internet, de Maas zo lezen we is een ‘oer rivier’ en dat niet alleen het is de oudste rivier in de wereld, 340 miljoen jaar oud…. Whaaoooooooooo. Ok dat was echt nieuws voor ons (we lezen dat er 1 oudere rivier in Australië is maar omdat die de helft van het jaar droog staat telt die niet meer mee). Naar de enorme kracht van het water dat de sluizen uitkomt van een rivier van 340 miljoen jaar oud realiseren we ons hoe nietig wij mensen zijn en hoe arrogant om te denken dat we deze niet menselijke entiteit wel even onder controle zullen krijgen… (dat lukt dus ook niet moeten we meer en meer toegeven).

Als Maas wacht verkennen we het gebied deels lopend en deels op de fiets in de periode dat we daar zijn. Daar zijn we niet alleen in, ruimte geven aan de natuur is ook fijn voor ons mensen. Mensen wandelen, fietsen, laten de hond uit die niet aan de lijn hoeft, groepjes jongeren zitten op bankjes te chillen met elkaar. In de Maas Wacht studio zien we hoe de omgeving en de rust de deelnemende kunstenaars (of niet kunstenaars) inspireert om te tekenen, dichten, verzamelen van objecten, schilderen etc.

Foto’s inspiratie

Wij maken foto’s van insecten, ook hier veel naaktslakken, bloemen, maar zien ook de invloed van mensen, overal is er afval, veel plastic we proberen het op te rapen maar voor twee hiervoor onvoorbereide mensen is dat onbegonnen werk. We doen wat we kunnen “alle kleine beetjes helpen” al was het dat we ons nog meer bewust worden van onze relatie met niet menselijke entiteiten in onze omgeving bijvoorbeeld ons afval en hoe we dat minder zouden kunnen maken. De rust en het buiten zijn en bewegen is verslavend, hoe fijn is het om niet de hele tijd te zitten achter een computer of vastgeplakt te zitten aan je telefoon. Maar juist buiten zijn, bewegen, of naar de stromende rivier te staren en de zonsondergang kalm en rustig, i.p.v. de berg impulsen die we over ons heen krijgen.

Foto’s plastik en insekten planten

Ook de natuur in Nederland weerspiegelt de globale wereld en diversiteit van nu. Wilde Poolse Konik paarden en Schotse hooglanderkoeien zorgen voor de balans in het bijhouden van de al lang niet meer exclusief inheemse maar grensoverschrijdende bio diverse natuur in de uiterwaarden. Het is mooi, in balans en vredig… nu we hier zijn en ons open stellen sijpelt er weer wat hoop binnen… misschien is het toch wel mogelijk: balans, gelijkwaardigheid, samenleven, samen als mensen, en in het groter geheel samen als alle entiteiten…

Foto’s paarden enzo

Eerste Meerstemmige Bijeenkomst 23 juni 2023 in Borgharen

MAASLAB tot 1 oktober 2024 (mogelijk langer)
Bovenstraat 33S
6223 AC Borgharen (Maastricht)
Aanmelden: Maaswacht@gmail.com
W: t.me/maaslab

Transport
Treinreis: Amsterdam – Maastricht 2x per uur rechtstreeks, tijdsduur 2,5 uur, kosten 29.95 euro (enkele reis zonder korting)
OV fietsen: 4,55 euro per dag
Er is ook een bus die 1x per uur naar Borgharen gaat

Accommodatie:
Gratis verblijf in een studio op de begane grond met een keuken (inductie koken, koffiezetapparaat), douche, eettafel (ook eettafel en stoelen buiten op het erf), 1persoon bed met dekbed/dekens, zelf lakens, sloop en baddoek meenemen.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*