Bij FOAM zie ik Rebels de eerste overzichtstentoonstelling van de iconische punk- en hiphopfotografe Janette Beckman. Met een fotografische carrière van meer dan vier decennia documenteerde ze thema’s als sociale rechtvaardigheid, politiek activisme en jongerencultuur. Een visuele geschiedenis les in de cruciale ‘underground’ bewegingen van de vroege stadia van de punk- en hiphopscene tot recente bewegingen zoals Black Lives Matter.
Vervolgens loop je vanuit de geschiedenis en het heden de toekomst in. Ook in de fotografie heeft kunstmatige intelligentie een steeds grotere impact in het veranderen van de manier waarop we beelden maken en zien. In de groep tentoonstelling ‘Missing Mirror: Photography Through the Lens of AI’ verkent FOAM het snijvlak tussen kunst, technologie en samenleving, en benadrukt ze hoe de recente ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie onze relatie met beelden, onszelf en onze perceptie van de werkelijkheid beïnvloeden. De werken reflecteren op zowel de potentie als het gevaar van kunstmatige intelligentie.
De tentoonstelling heeft vier verschillende thema’s. In Missing Body, geven kunstenaars kunstmatige intelligentie een fysieke vorm. Missing Person, reflecteert op de vrees dat kunstmatige intelligentie niet langer te onderscheiden zal zijn van ‘echte mensen’. In Missing Camera vervangt kunstmatige intelligentie de camera en legt gebeurtenissen vast die nooit hebben plaatsgevonden of nooit gefotografeerd hadden kunnen worden. In Missing Viewer reflecteren kunstenaars op onze vrees dat we als menselijk species wellicht binnenkort volledig vervangen kunnen worden door kunstmatige intelligentie en ‘de 99%’ niet langer van ‘nut’ is en wordt ‘afgeschreven’.
Kunstenaars: Akosua Viktoria Adu-Sanyah, Alexey Chernikov, Louisa Clement, Lynn Hershman, Christopher Meerdo, Maria Mavropoulou, Milo Poelman, Miti Ruangkritya, Philip Schütte, Brea Souders, Alexey Yurenev.
In aanvulling is de solo ‘AI Attacks’ van Paolo Cirio te zien over de sociale implicaties van kunstmatige intelligentie en data met een focus op surveillance, bias en verkeerde informatie.
En er is een quiz ontwikkeld door Ctrl.Alt.Img in samenwerking met affect lab:
ctrlaltimg.foam.org
Het houdt de gemoederen bezig en ook deze tentoonstelling zet weer aan het denken… de technologie is hier die gaat niet meer weg en wordt al op veel manieren ingezet waarvan we soms weten en soms ook helemaal niet of er door overvallen worden en het maar als een voldongen feit zien zoals veelal gebeurd bij de verregaande surveillance via telefoons, laptops, smart tv’s, app’s en buurtcamera’s.
De grote vragen blijven hoe gaan we er mee om? Waar willen we het voor inzetten of niet? Begrijpen we eigenlijk de technologie en wat het wel en niet kan of niet? Hoeveel invloed hebben we, als kunstenaars en als ‘gewone mensen’ op technologie en de ontwikkeling ervan. Hebben we invloed op de beslissingen hoe we het al dan niet willen gebruiken, of om daarover mee te praten? Willen we dat überhaupt, zijn we geïnteresseerd, of laten we het maar over ons heen komen…
Bij de tentoonstelling verscheen Foam Magazine #66: MISSING MIRROR die dieper ingaat op het onderwerp met bijdragen van Alexey Yurenev, Clément Lambelet, Akosua Viktoria Adu-Sanyah, Juan Manuel Lara, Brea Souders, Lynn Hershman Leeson, Tan Chui Mui, Vishal Kumaraswamy, Jonas Bendiksen, Gregory Eddi Jones, Leda Sadotti, Maria Mavropoulou, Joan Fontcuberta & Pilar Rosado, Igi Lola Ayedun, Morehshin Allahyari. Te koop bij de museumwinkel bij de ingang.
Missing Mirror: Photography Through the Lens of AI
Nog te zien t/m 11 september, 2024
FOAM, Keizergracht 609, Amsterdam
Leave a Reply