Museum Mile Festival

MM-MetropolitanMuseumofArt

    Metropolitan Museum

Fifth Avenue tussen 79th and 106th Street staat ook wel bekend als de Museum Mile. Ieder jaar in Juni is er het Museum Mile Festival waarbij Fifth Avenue niet langer toegankelijk is voor verkeer en er de grootste blockparty van Manhattan plaatsvindt.

Alle musea van het Metropolitan Museum of Art (79 – 84 Street) tot aan Museo del Barrio (106th Street) zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Tussen de musea zijn er performances, kunnen kinderen straattekeningen maken, staan er DJ’s en is er eten en drinken.

Teveel om allemaal te kunnen doen en mijn keuze viel op Storylines in het Guggenheim (89th Street), Hip Hop Revolution in het Museum of the City of New York (103th Street) en Gabriel Figueroa in het Museo del Barrio (105th Street). Ik was niet de enige die begon bij het Guggenheim…

MM-guggenheimlijn

MM-June 006

Voor de wachtenden in de rij waren er performances, eenmaal binnen was het schuifelen om de werken te zien.

MM-June 020

De tentoonstelling laat over 100 werken van 48 kunstenaars zien. Alle werken komt uit de immer groeiende internationale collectie van het Guggenheim en met uitzondering van een aantal oudere werken is het werk in Storylines gemaakt na 2005. De helft van de werken/kunstenaars was niet eerder te zien in het Guggenheim. Ik was toch een beetje Vaderlands trots om te zien dat de tentoonstelling begon met werken van Mark Manders, samen met kunstenaars Matthew Barney, Maurizio Cattelan, Felix Gonzales Torres, Mark Leckey, Glenn Ligon en Catherine Opie, de groep “oudere kunstenaars”.

MM-June 012

Mark Manders, Room With Reduced Chair And Camouflaged Factory (2003).

MM-June 025

Ivan Navarro, “Homeless lamp, the juice sucker (2005).

MM-June 015

Felix Gonzalez-Torres, “Untitled” (Golden) (1995).

Wat is leuker dan aan kunstwerken te mogen zitten zoals Gonzalez – Torres werk Unititled / Golden dat we op de verschillende verdiepingen zien en waar je niet alleen aan mag zitten maar heen en weer doorheen mag lopen! Om alles echt goed te kunnen zien moet ik nog maar eens terugkomen want het is tijd om meer te gaan zien….

MM-June 028

MM-June 029

HIP-HOP REVOLUTION: foto’s van Janette Beckman, Joe Conzo en Martha Cooper” in het Museum of the City of New York (103rd Street). Martha Cooper is voor de Rotterdammers onder ons bekend van de Hip Hop Huis jaarkalender en Joe Conzo was onderdeel van Rock Ya Soul in het Black Soil Filmfestival (2003-2008). In de tentoonstelling zien we zo’n 80 foto’s uit de periode 1977 – 1990, de beginjaren van Hip Hop cultuur voor de commerciële vlucht in de “mainstream”. De tentoonstelling is een groot succes bij jong en oud.

MM-June 030

MM-marthacooper

Martha Cooper, jacket 1982!

MM-June 031

Museum Mile Festival

Joe Conzo – LL Cool J

Ik sluit af bij Museo del Barrio (105th Street) voor het museum buiten is er een optreden van de Mexicaanse dansgroep Calpulli.

Museum Mile Festival

    Calpulli maakt zich klaar voor het optreden.

In het museum zelf is de (reizende) tentoonstelling UNDER THE MEXICAN SKY: Gabriel Figueroa—Art and Film van de inmiddels overleden Mexicaanse fotograaf en cameraman te zien. Een prachtige tentoonstellingen met een overzicht van zijn foto’s, diverse filmclips en setfoto’s van Figueroa aan het werk.

Gabriel Figueroa is nog te zien tot 27 juni, Storylines nog tot 9 september en Hip Hop Revolution nog tot 13 september 2015.

Museum Mile Festival

    Gabriel Figueroa

Deelnemende musea aan het Museum Mile Festival zijn: The Africa Center; the Museum of the City of New York; The Jewish Museum, Cooper-Hewitt, National Design Museum, Smithsonian Institution; National Academy Museum and School of Fine Arts; The Solomon R. Guggenheim Museum; Neue Galerie New York; and The Metropolitan Museum of Art.

About Sasha Dees 335 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*