Tehching Hsieh’s überperformance

Tehching Hsieh

“For his second One Year Performance, Hsieh punched a time clock every hour on the hour, twenty-four hours a day, for one year.”

nyu.edu/greyart/exhibits/downtown/sublime1.html

“Every time he punched the clock, a movie camera shot a single frame. The resulting film compresses each day into a second, and the whole year into about six minutes.”

Filmpje (QT)

Is dat niet of juist wel kinderachtig? Indrukwekkend is het in ieder geval wel. Voor de eerste One Year Performance sloot Hsieh zich op in een stalen kooi – zonder TV, boeken, kranten – en zette hij eens per dag een streepje op de muur. De derde One Year Performance bestond uit het een jaar lang buiten leven.

De vijfde is weer helemaal te gek:

“Hsieh spent an entire year without art-a year without making art, talking or reading about it, viewing it or in any other way participating in it. Rather, Hsieh “just went in life” for that year. Unlike the other One Year Performances, the documentation for this one is minimal. Since he was doing nothing special, there was nothing to record.”

one-year-performance.com

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. Ik weet niet wat ik hier op moet zeggen en TOCH wil ik dat zeggen, zo’n invloed heeft dit werk op mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*