Sneak-preview Lantaren-Venster: Gabrielle

Gabrielle

Gabrielle, Patrice Chéreau, 2006

Gabrielle — Isabelle Huppert — kan de gedachte niet verdragen dat heur echtgenoot’s sperma in heur lichaam terecht komt. Het tien jaar oude huwelijk komt danig onder druk te staan, vooral wanneer Gabrielle die reserve niet blijkt te tonen ten opzichte van het sperma van de spekkige baas van heur echtgenoot. Huppert geeft een masterclass acteren met rood doortraande ogen. De soundtrack doet alsof we met een spannende Hitchcock van doen hebben, in plaats van met gekostumeerde bouquetreeksbabbelarij. Wie het allemaal te snel gaat, krijgt er gratis tussentitels in koeienletters bij.

Hamvraag van de film: krijgt de echtgenoot nog sperma in Gabrielle?

imdb.com/title/tt0435479/

2 Comments

  1. U zag de film. Kan die hamvraag hier dan niet beantwoord worden? Of heet zulks een spoiler en gaat dan niemand meer naar de betreffende film?

    De laatste sneak waarbij ik heel voortijdig de zaal verliet was niet geheel toevallig ook film van fransche makelij en ging over tederheid, menselijkheid en melk: een pre- en postnataal vrouwtje liep verschikkelijk te mekkeren.

  2. Meer spoilers dan Chéreau op deze film gemonteerd heeft, het zal wat. Nee, is het antwoord.
    Poging 1, de aanranding op de trap (zie Cronenberg’s A History of Violence), loopt voornamlijk op meer rode ogen uit. Poging 2, van heur zijde, is gelijk einde oefening. Zoals een imdb-commentator samenvat: ‘Gabrielle offers her body to Jean. He lies down beside her and begins to touch her, but then without himself undressing jumps up and asks, “There will be no love any more?” “No.” “That is acceptable for you?” “Yes.” “For me never!” And he rushes from the room and from the house. {Title, in huge letters across the screen:) HE NEVER RETURNED. End of film.’

    Maar omdat het over een (karikatuur van een) Franse film gaat, is het antwoord nauwelijks van belang, het gaat natuurlijk om de wijze waarop en het gemekker eromheen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*