Basel

Basel update door Esmé Valk.

Een dagje kunstkijken in Basel. Eerst maar naar de Kunsthalle, daar is op het moment een groepstentoonstelling te zien met een selectie van kunstenaars uit de regio. Zwitserland is opgedeeld in ‘Kantonen’, rond kerst wordt er in musea en tentoonstellingsruimtes een selectie getoond van de ingezonden werken. Een jury maakt een keuze uit het aanbod. In de Kunsthalle zijn 37 kunstenaars uitgekozen uit 580 inzendingen. Maar er zijn meer kunstenaars die zich de gelukkigen mogen noemen om mee te doen aan dit jaarlijks terugkerende evenement; er zijn maar liefst 7 verschillende plekken in Basel waar de kunstwerken te zien zijn. www.regionale7.net

Basel

Links laat Pia Gisler ‘Perserteppich II’ zien, een installatie gemaakt uit de stof van verschillende paraplu’s. Rechts twee foto’s van aan elkaar geplakte A4 laserprints van Eva-Fiore Kovacovsky. Op het meest rechterbeeld heeft ze appels met plakband aan elkaar geplakt. Ik lees op het programmablaadje dat ze uit meubels en andere objecten uit haar eigen huis constructies bouwt die associaties oproepen met bekende beelden van landschapsfotografie.

Martin Heldstabs

Ik moet lachen om Martin Heldstabs ‘The spirit of Max Havelaar’.

Cora Piantoni

Cora Piantoni, ‘DEMO’ Ze heeft met vriendinnen in haar atelier de typische poses van demonstranten nagedaan.

Ook Annette Stöcker en Christian Selig houden zich bezig met demonstraties, ze hebben een eigen archief aangelegd van de onrust in Parijs. De hele zaal is gevuld met zwartwit foto’s die op de muur zijn geplakt en daarover heen weer ingelijste kleurenfoto’s, afgewisseld met lijntekeningen. In het midden nog een videoprojectie van de demonstratie, bollen waar teksten op ronddraaien en zwarte borden op stokken.

Annette Stöcker & Christian Selig

‘Ganzblum’ , een machine performance van kunstenaarsduo Haimo Ganz en Martin Blum. Op de achtergrond nog een werk van Maja Rieders, verschillende egaal aangebrachte grafietlagen op papier.

Haimo Ganz & Martin Blum, Maja Rieders

Haimo Ganz & Martin Blum, Maja Rieders

Stefan Burger

Stefan Burger

‘Landsoldaten’ van Tobias R. Dürring.

Tobias R. Dürring

De tentoonstelling was groot opgezet door de zes zalen van de Kunsthalle. Ik merk dat de foto’s die ik heb genomen vooral van kunstenaars zijn die fotografie hebben gebruikt. Op deze link staan nog een paar overzichtsfoto’s van de expositie die misschien een beter beeld geven van wat er nog meer te zien is: http://www.kunsthallebasel.ch/ausstellungen.php?content=aktuell&lang=de

Van de Kunsthalle liep ik naar het Museum für Gegenwartskunst en kwam ondertussen nog langs een openbaar kunstwerk van Luciano Fabro ‘Giardino all’ italiana’. Om verschillende bomen waren grote platen steen schuin omhoog gezet, alsof de bomen met heel veel kracht opeens uit de grond waren geschoten.

Luciano Fabro

Bij Galerie Karin Sutter heeft Barbarella Maier een schoenenwinkel ingericht van papieren fotokopieën, ‘Easy- Art Schuladens’, inclusief een bak met pantysokjes (helaas niet ook van papier gemaakt).

Barbarella Maier

In het Museum für Gegenwartskunst is beneden een selectie te zien uit het videoarchief van kunstfilms gemaakt in de jaren 70.

Peter Campus ‘Three Transitions’ uit 1973

Peter Campus

Je kan twee van de drie video’s hier zien:
http://www.medienkunstnetz.de/works/three-transitions/video/2/
En dat is erg de moeite waard!
In de eerste film maakt hij een gat in een groot vel papier waar hij doorheen stapt en tegelijkertijd weer verschijnt doordat een camera de achterkant van het papier opneemt en dat aan de voorkant projecteert.
In de tweede film smeert hij een pasta op zijn gezicht waardoor zijn gezicht verdwijnt en ook weer verschijnt omdat daaronder een andere beeltenis van zijn gezicht is te zien.

Er was nog meer in het museum te zien, Andrea Zittel, Günther Förg en Bernard Frize.

Als laatste heb ik nog Galerie Stampa bezocht waar een groepstentoonstelling was te zien van de kunstenaars die ze vertegenwoordigen. (van links naar rechts) Daniela Keiser ‘Rot II’, de houtsnede ‘Attached to a curtain’ van Rosemarie Trockel en een olieverf schilderij van Josef Felix Müller ‘Waldstück IIX’.

Galerie Stampa

Maar waarom je zeker naar Stampa moet gaan wanneer je in Basel bent, is vanwege de zeer goed gevulde kunstboekenwinkel, ook met DVD’s en CD’s van kunstenaars.
www.stampa-galerie.ch

Galerie Stampa

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*