Trap: what happened to our dreams of freedom?

pow.jpg

Het grote gevaar van het communisme is een wereldbol besmeurd met rooie verf. The Power of Nightmares, 2004

Adam Curtis heeft ‘a new series of films’ gemaakt. Morgen is de eerste aflevering te zien van ‘Trap: what happened to our dreams of freedom?’

A series of films by BAFTA-winning producer Adam Curtis that tells the story of the rise of today’s narrow idea of freedom. It will show how a simplistic model of human beings as self-seeking, almost robotic, creatures led to today’s idea of freedom. This model was derived from ideas and techniques developed by nuclear strategists during the Cold War. It was then taken up by genetic biologists, anthropologists, radical psychiatrists and free market economists, until it became a new system of invisible control. With some strong language.

zondag, 22:00 BBC 2.

Deze derde serie belooft meer op de weg die Curtis al eerder heeft ingeslagen: het blijven slopen van het idee van de autonoom handelende individuele mens. Die rationeel zou handelen en niet op allerlei manieren wordt beinvloed. Die idée fixe die u vast ook nog heeft over uw eigen handelen.


Eerdere zeer geslaagde aanvallen op dat zelfbeeld waren:

The Century of the Self, 2002

bernays.jpg

Edward L. Bernays, het neefje van Sigmund Freud en bedenker van de term ‘public relations’.

Curtis slowly and methodically shows us how the teachings of Freud and his theories influenced and then were employed by corporations and governments to manage society.
A stunning revelation that makes you wonder how really free we are.

www.bbc.co.uk/[..]/century_of_the_self.shtml

video.google.com/videoplay?docid=-[..]
www.informationclearinghouse.info/article12642.htm

The Power of Nightmares, 2004

strauss.jpg

Leo Strauss, de man die de Neo-cons nog de fles heeft gegeven.

Q: Can the programme be compared to the red pill offered by Morpheus in The Matrix?

A: Thank you very much. But remember always to read the label before taking the medication.

news.bbc.co.uk/The Power Of Nightmares, re-awakened

The Power Of Nightmares.avi deel 1, 344 MB
The Power Of Nightmares.avi deel 2, 344 MB
The Power Of Nightmares.avi deel 3, 380 MB

21 Comments

 1. The Power of Nightmares, zo vriendelijk aangeboden in het alt-f4 downloadcenter, staat in ieder geval garant voor een paar uurtjes televisievermaak. Ondermeer over de uitvinding van Al Qaida.

 2. Ja hoor, ik heb nog niet alles uitgekeken maar ik zie bloederige aanslagen islamistisch geinspireerd (ook tegen hun eigen bevolking) en jij beweert dat er niet zoiets bestaat als alqaida of islamitische jihad, dat dat een uitvinding is van de neocons? 9-11 heeft niet plaatsgevonden? Madrid, London, Bali. Noem de lijst maar op. Doe niet zo achterlijk!

 3. (Ah, dank HvI voor de link.) De uitvinding van Al Qaida, ja.

  “Methode ter beinvloeding van het volk middels politiek terroristisch geweld om deze te beinvloeden ten behoeve van een politieke agenda.”

  (Er is overigens geen octrooi op aangevraagd, zie ik nu.)

 4. zerk: Ik geloof niet dat Curtis zegt dat 9/11 niet heeft plaatsgevonden of dat Bin Laden er niet achter zat. Maar dan moet je dus echt die drie uur uit kijken. Kun je mooi doen vanmiddag, want vanavond dan gaat het helemaal niet over terrorisme.

 5. Geef islamistische massamoordenaars een naam, noem het alqaida, dat betekent niet dat de naamgevers achter de aanslagen zitten, of daar voordeel uit zouden halen, of dat het niet bestaat, dat is wat wordt geinsinueerd. Amerika heeft alqaida niet gecreeerd, islamitisch terrorisme bestaat sinds Mohammed zijn tegenstanders uit de weg ruimde. Logisch dat er een tegenreactie komt, moet je jezelf laten afslachten? En het is niet of communisme of islamitisch terrorisme, het is daar gelijktijdig zoals meer kwaden.

  Ik vind wat de documentaire wil doen geloven het een nogal geforceerde vergelijking Neocons en ‘alqaida’

 6. [quote]Ik vind wat de documentaire wil doen geloven het een nogal geforceerde vergelijking Neocons en ‘alqaida’[/quote]

  Ik vind de vergelijking niet alleen geloofwaardig, maar ook verhelderend.

  Islamitisch terrorisme, christelijk fundamentalisme en de behoefte van de westerse wereld om haar eigen zienswijzen op te dringen aan andere culturen gaan alledrie verder terug dan 1900.

  De gedachte dat 9-11 voortgekomen is uit onwetendheid, fantasie en leugens is enigzins beangstigend, maar daarnaast ook enigzins bevrijdend.

 7. Het is heel fijn voor je dat je de vergelijking christenfundalisten (Neocons) en ‘alqaida’ geloofwaardig en verhelderend vindt, maar de vergelijking loopt mank want zover ik weet blazen christenfundamentalisten zichzelf niet op in een discotheek, bus metro, onthoofden geen schoolmeisjes, nou ja, vul zelf maar in. Jezus predikt naastenliefde, Mohammed onderwerping. Ik ben zowiezo tegen elk geloof, maar het christendom heeft wel afgerekend met de inquisitie en machtsmisbruik van de katholieke kerk, in eerste instantie door de reformatie en vervolgens door de verlichting. De bijbel zien wij nu als een verzameling oude gedateerde boeken die we vervolgens een plaats hebben gegeven, dit in tegenstelling hoe moslims naar de koran kijken, als het woord letterlijk van god, een boek vol haat naar nietmoslims en afvalligen. Lees dat boek! In europa en amerika bestaat godsdienstvrijheid, waarom komen die mensen hier hun geloof belijden en emigreer jij niet naar een islamitisch land? En als jij schrijft dat wij ‘westerse zienswijzen’ opdringen, is dat niet delen van kennis, of ben jij zo vervuld van zelfhaat dat alles wat westers is, wat jij waarschijnlijk ook bent, door en door slecht is? 9-11 is natuurlijk geen fantasie of een leugen, het is een feit, een massamoord van 3000 doden, onder het geschreeuw van allahu akhbar!

 8. ehh ja, grappig.

  Ik dacht nu juist dat de inquisitie voort is gekomen uit het christendom.

  Maar als ik je reactie zo eens lees gaat het je vooral om ‘die mensen’ die hier vooral niet hun geloof mogen belijden.

  Wie weet emigreer ik nog wel eens naar een islamitisch land. Qua tolerantie verloopt het hier ten slotte ook iets minder positief.

  En ook leuk, kruistochten, kolonalisatie en slavernij, het was dus eigenlijk gewoon het ‘delen van kennis’. Goh, dat ‘die mensen’ daar nu niet dankbaarder voor geweest zijn. In plaats daarvan gaan ze schoolmeisjes onthoofden, nou zeg!

  En wel goed lezen hoor: 9-11 is geen fantasie of een leugen, ik had het over de theorie dat het ‘voortgekomen’ is uit leugens en fantasien, dat is iets anders.

  Nu ga ik ophangen, want ik vermoedt dat deze discussie het hoogtepunt inmiddels wel achter zich gelaten heeft.

 9. Even niet te snel ophangen en je alsjeblieft niet verhangen als je geen argumenten meer hebt. Ik ga even elk zinnetje af:

  ‘ehh ja, grappig.’
  Ja leuk he?

  ‘Ik dacht nu juist dat de inquisitie voort is gekomen uit het christendom. ‘
  maar daar is mee afgerekend, wel even goed lezen wat ik je daarnet heb uitgelegd.

  ‘Maar als ik je reactie zo eens lees gaat het je vooral om ‘die mensen’ die hier vooral niet hun geloof mogen belijden.’
  Ik dacht wel dat je over ‘die mensen’ zou vallen, je loopt er met open ogen in. Geef het beestje een naam, laten we het ‘die mensen’ noemen. En zij mogen juist hier hun geloof belijden, dat is waar wij voor moeten staan. Nederland heeft een traditie hoog te houden wat dat betreft (zoals bv. de portugese joden die moesten vluchten waaronder Spinoza), en daar sta ik volkomen achter. Iedereen mag hier zijn ding doen. Nederland is een vrij land.

  ‘Wie weet emigreer ik nog wel eens naar een islamitisch land. Qua tolerantie verloopt het hier ten slotte ook iets minder positief.’
  ik wens je veel geluk. over tolerantie; zie vorige opmerking. (maar wees niet te tolerant tegen niet-toleranten, dat is wat ik je mee wil geven)

  ‘En ook leuk, kruistochten, kolonalisatie en slavernij, het was dus eigenlijk gewoon het ‘delen van kennis’. Goh, dat ‘die mensen’ daar nu niet dankbaarder voor geweest zijn. In plaats daarvan gaan ze schoolmeisjes onthoofden, nou zeg!’
  Nu niet kinderachtig doen, natuurlijk zijn er zware misstanden geweest en daar doen wij toch boete voor, we onderkennen de fouten, proberen goed te doen. Maar er is ook een andere kant aan die geschidenisl (wat jij kennelijk in je erfzonde-denken niet wil zien, ‘ik ben fout!’), er is inderdaad ook’kennis’ gebracht, scholing ziekenhuizen handel, wil jij afrika dom houden ofzo?

  ‘En wel goed lezen hoor: 9-11 is geen fantasie of een leugen, ik had het over de theorie dat het ‘voortgekomen’ is uit leugens en fantasien, dat is iets anders. ‘
  Nou dan zijn we het ergens overeens, ideologisch en religieus gezien is de aanslag inderdaad door fantasie en leugen geinspireerd. Lees dat boek!

  ‘Nu ga ik ophangen, want ik vermoedt dat deze discussie het hoogtepunt inmiddels wel achter zich gelaten heeft. ‘

  zwaktebod. Dat kan beter. Laat me weten naar welk land je emigreert.

 10. Even iets anders. De AVRO-bode schrijft over bovenstaande serie:

  “Hoewel politici standaard beloven ons van de bureaucratie te bevrijden, wordt de papierwinkel alleen maar groter en lijkt de mens steeds meer beperkt te worden in zijn handelen”

  http://www.avrobode.nl/programmadetail/?ID=6149418

  ‘Papierwinkel’. Kijk, dat is waarom de avro 7 avonden per week moet gaan uitzenden.

 11. @EvdL
  “De gedachte dat 9-11 voortgekomen is uit onwetendheid, fantasie en leugens is enigzins beangstigend, maar daarnaast ook enigzins bevrijdend.”

  EvdL, veel succes met je bevrijding! Je zou bijna denken dat je het jammer vindt dat we bevrijd zijn van de nazi’s.

 12. Meneer Marijnissen, om EvdL (http://www.eelcovanderlingen.com/) nu te beschuldigen van nationaal-socialistische sympathieen gaat wat ver, en daar hij de ‘telefoon niet meer opneemt’ voel ik mij genoodzaakt hem te verdedigen. Dat valt mij wat zwaar want hij schijnt kennelijk begrip te hebben voor die terreuracties. Misschien ziet hij het als ‘verzetsdaden’?

 13. @Jan M.
  ‘We’ zijn bevrijd van en DOOR de Nazi’s. Zie de fascistische symbolen in Amerika. Het heersende Zionisme (dat heeft niets te maken met Semitisme!) over de hele wereld. De Europese grondwet is er, de Amerikaanse Unie komt, de wereld is snel aan het veranderen in een politiestaat onder een centrale, fascistische wereldoverheid waarin mensen verplicht een rfid chip geimplanteerd krijgen (anders geen eten en vervoer) en ja, ook concentratiekampen zijn en worden massaal gebouwd. De helft van de wereldbevolking die nog overblijft na alle ellende wordt een gemicrochipte slaaf. Na het zien van Curtis’ documentaires zou je toch moeten weten dat de mens aardig gehersenspoeld is, zodat weinig mensen doorhebben wat er allemaal achter de schermen speelt. Bestudeer, net als Curtis, de occults van vroeger en nu en je wereldbeeld verandert…
  Ik ben het eerste deel van The Trap nog aan het downloaden, maar neem aan dat de series gaan over de verandering van denken over vrijheid sinds WO2 en hoe de politiek dat middels de media en corporaties voor elkaar heeft kunnen krijgen.
  De absolute waarheid weten, dat is een bevrijding!

 14. Arch, ik struikel al over de eerste twee zinnen die je schrijft. Het nationaal-socialisme van Hitler was een equivalent van het communisme zoals er in heel europa socialistische revoluties in gang werden gezet. Nu kan jij wel heel makkelijk beweren dat Amerika en het zionisme(Israel) ook nazi’s zijn/waren, maar dat klopt niet. Misschien bedoel je ‘nazi’ als scheldwoord? Churchil was zeker geen socialist. En het ging de geallieerden er wel degelijk om om europa te bevrijden van het fascisme en democratie te herstellen. Kennelijk ben je daar niet blij mee als ik je opmerkingen zo lees. Had je de situatie willen houden als het was in die tijd?, ik heb het dan met je te doen dat je niet aan de andere kant van het ijzeren gordijn bent geboren. Ik ben blij dat ik aan deze kant daarvan ben geboren en opgegroeid, en niet in de DDR, en zeker wel in vrijheid kan leven en jij en ik ook onze mening mogen hebben. En we kunnen ageren tegen een ‘politestaat’. Laat je stem horen! Europa is echt niet bevrijd ‘DOOR nazi’s’ Jij schrijft iets over een centraal geregeerde supermacht, ja daar ben ik ook tegen. De EU is net zoiets als de USSR. Bijna wat het internationaal-socialisme ook nastreeft. Alles en iedereen gelijkmaken en andersdenkenden de goelag in. De amerikaans fascistische symbolen zie ik niet, bedoel je de adelaar? Je afkeer tegen het zionisme/Israel begint te ruiken naar politiek correct antisemitisme. Blijf SP stemmen!

 15. @zerk:
  Laat ik eerst zeggen dat ik niet bekend ben met deze site, dus weet niet wat voor bezoekers hier rondhangen.
  Maar ik heb veel onderzocht op het gebied van occults en ben er van overtuigd dat de ware oorzaken en doelen van WO2 anders zijn dan wat nu geleerd wordt in de geschiedenisboeken.

  “Je afkeer tegen het zionisme/Israel begint te ruiken naar politiek correct antisemitisme.”
  Ik stem niet omdat de elite bepaalt wat er gebeurt en niet het volk; als zij willen dat de SP groot wordt voor een socialistisch Europa creeeren ze de situatie daarnaar. En anti-Zionisme hoeft niets te maken te hebben met antisemitisme. Zionisme is aan Joden gekoppeld zodat mensen als jij direct met het vingertje gaan wijzen (Nazi! Holocaust!) wanneer er een anti-Zionistische opmerking wordt gemaakt.
  Lees hier maar eens wat van: http://www.google.com/search?hl=en&safe=off&q=site%3Arense.com+jews+zionism&btnG=Search&lr=
  Het Nazisme is een Zionistische beweging, hoe tegenstrijdig het ook lijkt…
  Holocaust betekent trouwens “completely (holos) burnt (kaustos) sacrificial offering to a god”
  Over fascisme in Amerika kun je hier beginnen: http://www.youtube.com/watch?v=Jnsy_2WsPTg
  Om een indruk te krijgen van mijn beeld:
  America: Freedom to Fascism: http://video.google.com/videoplay?docid=-4312730277175242198
  Occult lectures van Jordan Maxwell:
  ttp://video.google.com/videosearch?q=jordan+maxwell
  Over de occult conspiracy in WO2:
  http://video.google.com/videoplay?docid=4360800110742625275
  Bush familie zijn Nazi’s:
  http://video.google.com/videoplay?docid=8795795223394289910
  Skull and Bonesman George H.W. Bush gaf opdracht voor aanslag JFK:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-9137354720737304741
  Onderzoek verder: New World Order, Illuminati, Skull and Bones, Freemasonry, Cashless society, Vatican Assassins.

 16. @ Arch
  Dat is weer een hoop huiswerk die je me daar opgaf. Dank daarvoor, ik heb mijn best gedaan.
  Inderdaad, dat wat ons wordt geleerd in de geschiedenisboeken klopt niet, bijvoorbeeld dat de (N)ederlandse SDAP zijn naam direct na de WO2 veranderde in de Partij van de Arbeid om elke overeenkomst met de NSDAP weg te poetsen (want Troelstra’s revolutie op het Malieveld mislukte, Hitler zijn eerste revolutie mislukte weliswaar ook maar er kwam een tweede.) Na de WO2 werd er in Nederland alles aan gedaan om de NSDAP in de ‘rechtse’ hoek te situeren. Alle argumenten werden op de N afgerekend om de aandacht van de S af te leiden. ‘je handen schoonwassen zeg maar’ Maar de NSDAP en de SDAP pffrt… zijn loten van de zelfde rotte wortel. En dat is Marx. Ik hoop dat je dat begrijpt. http://meervrijheid.mywalhalla.net/mr-hitlerlinks.htm.
  Zoals toendertijd ben jij nu ook zo bezig door met je linkverzameling deze waarheid te verdoezelen. Wil je dat eigenlijk wel, waar sta jij eigenlijk voor? Je gaat zelfs zover om het nazisme een zionistische beweging te noemen, dat de Joden het op zichzelf hebben afgeroepen? Ze zijn ook de schuld van alles he? Je geeft alleen een google-link als argument, misschien kan je dat ook in eigen woorden uileggen? Want ik verdenk je ervan dat alles wat kapitalistisch is , Amerika en de Joden(bankiers) per definitie fout zijn. Ik heb zo’n beetje al je links uitgekeken maar het lijken mij verwaarloosbare details, want Hitler gaf een land vorm (als een designer,) op elk niveau van de samenleving, dus ook op kunst en wetenschap, architectuur, vlaggengezwaai en dus ook op ‘spiritueel vlak’ (de man was modern, new age) jij focuust alleen op het spirituele als verklaring? Blavatski, Nepal, hakenkruis etc, Himmler als de duide? Lijkt mij bijzaak naast de harde feiten, zeker geen oorzaak, je kan het zeker niet vergoeielijken wat die feiten betreft. Laat je niet gebruiken voor zijn ideeen! De waarheid is gewoon dat Hitler een socialist was die de uiterste consequenties heeft genomen van die manier van denken en dus vergelijkbaar is met al die andere socialistiche experimenten; China, Korea, USSR, Roemenie, DDR, Cuba, je weet er vast wel meer op te noemen, die zo’n ongeveer 100 milioen doden op hun geweten hebben in de afgelopen eeuw. Waarom zou je dat verdedigen of afvlakken, of dat het occult is, of begrijpelijk?

 17. correctie, de tweede zin, als daar iemand over zou vallen: ik bedoel dat dat niet in de geschiedenisboeken staat…

 18. Overigens, Arch goede vriend, voor het slapen gaan, wat denk je van de ‘da vinci code’, niet alles geloven hoor wat je leest!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*