Landelijke doorbraak Marcel Doorduin en Niek Verschoor

rhicarus084.jpg

De Dutch Airborne Art Rangers vormen een onderdeel van de Luchtmobiele Brigade. De eenheid is te herkennen aan de zilvergrijze baret met daarop het embleem van een zwaard en penseel met de tekst Bunbu Itchi. (Link)

versc-hoor.jpg

Operatie BeeldenStorm 2004 “Operatie BeeldenStorm confronteerd de samenleving met de geweldadige beelden van een militair optreden zonder veilige afstand.” (Link)

marceldoorduin.nl

niekverschoor.nl

Beeld en storm is één, de binnenstad van Gorinchem ontruimen twee.

“Kunstenaars plaatsen nepbom

[…]

Met deze kunstuiting wilden ze aandacht besteden aan de heksenketel die ontstaat als ergens een verdacht pakketje wordt gevonden,’’ legt conservator P. Augustijn uit.”

In de oliebollenkrant:
ad.nl/rotterdam/rivierenland/article1630743.ece

In de wakkere krant:
telegraaf.nl/[…]/Nepbom_Gorinchem_is_kunst.html

En vergelijk de reacties.

About Jeroen Bosch 4734 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

19 Comments

 1. Waar de lezers van de oliebollenkrant geen erg in hebben is dat zulke kunstenaars en passant een prima manier hebben gevonden echte terroristische bommenleggers het bestaan lastig te maken. – Hoewel ik voor meer seks zou willen pleiten.

  Disrespect.

  Dit naar analogie van slimme hoeren in Mombasa, Kenia, die om hun beroep uit te kunnen oefenen zich van top tot teen hullen in een buibui, net als orthodoxe moslimvrouwen. En deze laatsen verklaren vervolgens:

  “I feel so embarrassed that sometimes I contemplate removing my buibui and throwing it away. The buibui has lost its respect.”

  Welke fatsoenlijke (moslim) terrorist wil nu voor een zich in subsidies wentelende lui varken aangezien worden.

 2. [i]Echt tha bom![/i]

  De kunstenaar Gregory Green maakt al sinds de 80-er jaren niet werkende bommen en plaatst die op al dan niet zichtbare plekken in de openbare ruimte. Kan ik effe vangen?

 3. nepbommen=kunst
  nepmonumenten=kunst
  nepdiscussie=kunst

  Straks zijn neptieten ook kunstborsten…

  O,ja dat is al zo.

  kunst=nep, dus? Ben ik nou de weg kwijt, of..he??

  Vrienden,kan iemand dat elaboreren?

 4. Inderdaad, Duchamps urninoir was ook geen nep-urinoir, maar een ‘gewoon’ urinoir.

  Omdat de ‘afgeknipte bloempotten’ in het hier besproken geval eerder op een beperkt budget dan op een esthetische of conceptuele extra bodem in het werk lijken te wijzen, kan er vanuit gegaan worden dat de ‘kunstbom’ op het dak net zo goed, ja zelfs in het ideale geval een ‘gewone’ bom had kunnen zijn.
  Interessant is het dan om je af te vragen wat het dan is dat dit object tot kunst verheft – Duchamp nam immers nog de moeite zijn sanitair te signeren.
  Als het toch de eigenschap ‘nep’ blijkt te zijn, dan zijn het toch nog de bloempotten die het werk moeten doen. In dat geval is het naar mijn mening maar een pover geheel.

  Het lijkt er in ieder geval op dat ook alles óp het dak van Artotheek of andersoortige ‘white cube’ haar kunststatus niet meer ontloopt.

 5. als iedere neplul nu ook al een kunstlul heet, dan is die subsidiepot natuurlijk helemaal veuls te klein.
  (zijn het nu kunstbommen of bommenkunst, misschien toch maar nepbommenkunst= 3x woordwaarde)

 6. Toen plastic synoniem voor ‘nep en lelijk’ dreigde te worden, werd er besloten om het voortaan kunststof te noemen…Dus als je iets kunst noemt, dan ziet het er al stukken beter uit?

  PS het urinoir van Duchamp was wel degelijk een nep-urinoir; hij funktioneerde tenslotte niet als zodanig.

 7. @H.Allo
  De bloempotten gebruikt in de Gorichem kunstbom zijn toch ook geen nep-bloempotten omdat ze niet als zodanig gebruikt worden?
  Net zoals een hart na een hartstilstand nog immer een hart is, is Duchamps urinoir nog steeds precies dat, ook al wordt het niet meer zo gebruikt.

 8. Fraai zeg. Met door de ganze tekst heen kunstwerk, kunstenaars en kunstkenners tussen “haakjes” geplaatst.

  “Wij zien de reacties en excuses van de “kunstenaars” en “kunstkenners” aan de organisaties en bezoekers dan ook met spanning tegemoet.”

 9. @Maarten,

  Okee, een niet kloppend hart blijft een hart, maar toch klopt er iets niet…

  Sorry hoor, noem mij maar een conservatieve lummel, maar af en toe verlang ik naar een wereld waar kunstenaars uitstekende beeldhouwers, schilders, fotografen, filmmakers of iets dergelijks zijn.

  De bom zag er trouwens, ondanks het materiaalgebruik, wel goed uit. Maar mijn hart is er niet sneller van gaan slaan.

 10. De idioot die z.g.n. kunst- of nepbommen plaatst in deze tijd waar ook echte bommen worden geplaatst, moesten ze levenslang opsluiten!
  Als we bij die lul-kunstemaker nou eens een bom voor de deur leggen?
  Vindt-ie misschien nog leuk ook!

 11. Justitie wil artistieke ‘nepbom’ vernietigen

  Van onze verslaggeefster Anneke Stoffelen
  gepubliceerd op 14 december 2007 08:12 , bijgewerkt op 08:12

  AMSTERDAM – Niek Verschoor, wiens kunstwerk Cry Wolf in september tot een massale ontruiming van de Gorinchemse Zomerfeesten leidde, is door de officier van justitie gevraagd afstand te doen van zijn werk, zodat het vernietigd kan worden.

  http://www.volkskrant.nl/kunst/article487261.ece/Justitie_wil_artistieke_nepbom_vernietigen

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*