Kunst(enaars) in de media

“De Impressionisten werden in hun tijd ook geen kunstenaars genoemd en zijn nu wereldberoemd. ”

“Laten we eens kijken wat voor chaos onder de kunstenaars ontstaat als de subsidie voor kunstenaars wordt afgeschaft… […] Als dit kunst is, gelijk afschaffen!! […] abstracte kunst is bewezen hoax. […] en voor die aftandse ouwe rotzooi hebben ze waarschijnlijk ook nog een megasubsidie gehad. […] dit kan ik dus gen kunst noemen , het is vind ik te gek vor worden […] Het lijkt mij ook niet echt mooi om naar te kijken, maar ik pretendeer ook niet te weten wat wel en geen kunst is. De Impressionisten werden in hun tijd ook geen kunstenaars genoemd en zijn nu wereldberoemd. Dit is misschien geen mooi schilderij, maar de kunstenaars hadden wel een idee die ze wilden uiten met hun object. Dat is ook kunst. […] Dit lijkt mij gewoon een provocerende zeer asociale actie! Maar, ik zal wel nooit iets van kunst begrijpen….. […] Veel gekker moet het niet worden. Het is de waanzin ten top. Het OM geeft hiermee een vrijbrief voor allerlei grapjassen die nu de volledige vrijheid krijgen ook van deze grappen uit te hale. En dat kunstwerk is dat toevallig ook nog gemaakt met subsidies van de gemeente en/of het rijk? […] Aanpakken, de verantwoordelijken. Op dit soort “kunstuitingen” zit ik niet te wachten. […] Ik zou zeggen laat hem een baan gaan zoeken ipv dat handarbeiden. […] In mijn ogen is kunst iets, dat mooi hoort te zijn. Maar goed, ik heb de kunstacademie niet gevolgd, dus ik zal dit wel niet snappen…. […] En het zullen ook wel gesubsidieerde kunstenaars zijn, eigenlijk kan ik wel lachen om de waanzin van dergelijke actie’s. […] Gewoon een zwarte lijst opzetten die ervoor zorgt dat sponsors hun steun intrekken zodra deze kunstenaars meedoen. I […] Tegenwoordig wordt alles ‘kunst’ genoemd. Zelfs nepbommen. Eten die kunstenaars uit de staatsruif? Stoppen dan. […] Maar het doel hebben ze bereikt: de aandacht trekken, gefeliciteerd, nu kom ik helemaal niet meer naar je tentoonstelling kijken. […] opsluiten en dus lekker lang, uiteraard zonder behoud van uitkering!! […] als dat kunst is komt er helemaal niemand meer in een museum. […] Welke zieke geest verzint zo iets. Die heeft zeker nog staan lachen ook toen de opzet geslaagd was. Hier moet gewoon onvoorwaardelijke gevangenisstraf op staan […] de kunstenaar als faalhaas die gepamperd moet worden […] Die twee “kunstenaars” een paar nachtjes vastzetten en hun uitkeringen intrekken. Kunnen ze lekker gewoon gaan werken, kost hun “kunst” de gemeenschap ook geen geld meer! […] je zou er haast om lachen, als je niet weet wat voor toestanden er voor nodig waren en hoeveel geld dat heeft gekost. Ik zou zeggen dit is de eerste “kunst” waarvoor men moet straffen. […] alle kosten op de ‘kunstenaars’ verhalen! […] Deze ‘kunstenaar’ alle kosten laten betalen + zware boete. En ook nog een gevangenisstraf. […] alle kosten op de ‘kunstenaars’ verhalen! […] Hard straffen die eikels. […] Wat een oerdom idee van oerdomme, puberende kunstemakers. […] Ik vertrouw er op, dat ze nu ook de rekening van dat domme gedrag gepresenteerd krijgen. Dat weerhoud andere kunstemakers en lolbroeken er misschien van, om om de samenleving – uitsluitend voor eigen gerief – op stelten te zetten. […] Zegt trouwens iets over de “kunst” die heden ten dage wordt gemaakt … het heeft geen moer meer met kunst te maken. […] Natuurlijk alle kosten verhalen op die kunstemakers en gelijk aan het werk zetten. Wanneer houden wij in Nederland nu eens op met het subsidieren van dat soort gajes. […] de kunst die nu wordt gemaakt is net zo goed als dat van 500 jaar geleden. alleen anders. er is nogsteeds veel denkwerk bij nodig en kunstenaars doen nooit zomaar iets, achter alles zit een gedachten en een filosofie. mensen die zeggen dat de kunst niks meer voorsteld zijn heel erg naief. die mensen zijn ouderwets, niet flexiebel en voor elke verandering bang. […] Een museum dat dit kunst noemt is de naam museum niet waard […] een vorm van kunst die alleen door geitenwollensokken figuren wordt begrepen. […] Extreme figuren als rechtse fascisten en linkse uitbuiters noemen zich kunstenaars, en krijgen er nog geld uit de staatsruif voor ook. Dit is gesubsidieerde terreur. […] Heeft deze hersenloze kunstenfratser zich niet afgevraagd wat de gevolgen kunnen zijn. […] Ze komen straks met hun standaard verweer dat idt allemaal moet kunnen onder het mom van “vrijheid van meningsuiting”. […] En naturlijk die geheel overbodige subsidiekraan dichtdraaien […] De “kunstenaar”(tegenwoordig is elke halve zool al kunstenaar, terwijl kleuters mooier werk afleveren) mooi voor de kosten laten opdraaien. […] Tis ook een Kunst om een gezellig avondje uit te verzieken voor een hoop mensen !!! […] Deze achtelijke subsidieslurpers oppakken en te werkstellen tot ze de schade hiermee vergoed hebben […] gezellige avond verpest door zgn. “Kunst”. […] En voor dit soort “kunst” worden belasting centen vrijgemaakt? […] Omdat een paar idioten met aandachtstekort hun ‘kunst vertonen’. Hoop dat de hele schade door op hen verhaald word […] Zielig duf links volkje die kunstenaars.om het plezier voor zoveel mensen te verpesten […] geitenwollen sokken stinkerts […] Kan ik mijn hond geen drol voor het museum laten leggen en subsidie van deze linkse roversbende krijgen? […] Zeker weer van die van ons belastinggeld gesubsidieerde dwazen die geplastificeerde stront ook als kunst beschouwen. […] Appel kon nog geen banaan schilderen! […] Laat die kunstenaars eens een mooi schilderij of beeldhouwwerk gaan maken. Nee, dat kunnen ze niet. Een berg afval vinden ze tegenwoordig al kunst. […] Kunst dient vrijblijvend te zijn en niet opgedrongen zoals een religie. Kunstenaars zien hun kunst als religie maar het is enkel een narcistische uiting van de persoon in kwestie. […] Kunst = oplichterij […] Zet ze maar in een nepgevangenis met nepbewaking en nep-eten. Dan roep ik wel dat dat kunst is […] Onder de noemer ‘kunst’ mag dit soort bagger wel?? […] Zulke personen zijn echt ziek in hun hoofd en moeten achter slot en grendel gezet worden…. […] KunsteNAARs. Tuig is het. […] Waarom zijn de kunstennaars uit de Naziperiode geen kunstennaar en de z.g. entartenden kunstennaars wel? […] In naam van de kunst mag alles tegenwoordig.. we leven in een raar land. […] Een kunstenaar is een lui varken dat zich rondwentelt in een bad van subsidies […] Wat een zielige aandachttrekkerij. Dit heeft helemaal niets meer met kunst te maken.[…] Alles is geen kunst en zeker niet omdat zij die zich kunstenaar noemen, iets in elkaar frutselen. […] In mijn vrije tijd ben ik ook kunstenaar […] Een kunstsubsidie is per definitie weggegooid geld. […] kunstsubsidie is gewoon een verkapte bijstandsuitkering…al die zweverige mongolen gewoon in de bijstand (met sollicitatie plicht aub!), als ze willen blowen betalen ze dat maar van hun zuurverdiende centjes […] Alle subsidies de wereld uit te beginnen in Nederland. […] Dan is de cirkel rond, want er lopen er nog veel méér rond, die ook ooit een diploma ‘kunstenaar’ hebben gehaald en óók vinden dat ze zo onmisbaar zijn, en dat gaat dan lekker samenklonteren in kringen van ‘kunstenaars’ die bij voortduring mekaar en de rest van de wereld, inclusief de politiek, blijven vertellen hoezeer het bestaan zou verschralen als die ‘kunstenaars’ er niet waren. […] ik vind eigenlijk godverdomme dat ze IEDEREEN eens aan moeten pakken!! echt IEDEREEN!! […] wibra-kunstenaars in het randstedelijk spiegelpaleis, het vermeende centrum van deze melkweg. […] Dit is een prachtmoment om de hele subsidieratsmodee af te schaffen. Levert extra veel op doordat ook de subsidiegevende instanties kunnen worden opgeheven. […] Een echte kunstenaar hoeft maar op linnen te kakken om de kunstkenners tot koopdrift te brengen. […] Iets opofferen zoals een paar benen, een oor of je leven doet de waarde van het werk hoger stijgen dan subsidie…. […] Kunstenaars moeten lijden en schilderen met hun eigen bloed op een kamer van 2 bij 1 meter zonder verwarming… […] Het is nog altijd zo “wat is kunst? Kunst is wat een gek er voor geeft… […] Uit het gejank van de kunstenaars blijkt hun middelmatigheid […] Normale mensen moeten hun hobbies ook gewoon zelf financieren, het is te gek dat dit volk op onze kosten hun kleuterschoolwerk aan het maken is. […] kunstenaar = mens dat te dom is voor wetenschap en te zweverig voor een cursus wicca […]”

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

23 Comments

 1. Daar zat ik aan te denken heer JS… http://jeroenbosch.com/60117.html maar dan anders. Alleen wil ik daarvoor veel meer citaten hebben. (Ben heden de archieven van geenstijl aan het doorspitten. Plus ik vind nog wel meer bij de koeranten. Straks eea eens laten inlopen! Monument, wat u zegt!)

  Bovenstaand is gevuld met alleen reacties op de gelinkte paginas op https://trendbeheer.com/2007/09/03/landelijke-doorbraak-marcel-doorduin-en-niek-verschoor/ aangevuld met een handvol uit http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/1009471.html. En kwa meta een paar uit de luie varkensdraad op trendbeheer zelve.

 2. …ik denk dan gelijk; who cares?
  Geenstijl-achtig forum gelul vanonder de gordel. Lekker makkelijk. Volgens mij zijn dat over het algemeen jongens en meisjes
  die vroeger te veel gepest werden op school en nu een ideale “grote broer”hebben gevonden die ALLES EN IEDEREEN terugpakt. WROAARRR

  Das één ding.

  Dat er zo veel interesse voor is is een ander. Dat zelfs “de politiek” het van belang acht wat ze d’r bij geenstijl en kornuiten allemaal van denken is veelzeggender. Zelfde met Wilders en andere persgeile
  prinsesjes; lul maar een eind in de verte…denk ik dan…alleen er zijn zo verdomd veel mensen die er naar luisteren.

  Maar goed. Ik voel me eigenlijk geeneens aangesproken, krijg geen subsidie en heb ook geen kutbaantje.

 3. Ik moest ergens eens proberen subsidie proberen te krijgen voor de aanschaf van zulk een prachtmonument.
  Dat haal ik natuurlijk nooit met mijn krantenwijkje.

 4. Ik vind het stuk voor stuk prachtige complimenten, de ene zin nog mooier geformuleerd dan de ander. Ik denk dat de beroepsgroep zich geen betere pleitbezorgers kan wensen.

  (En toch zit er hierboven weer iemand te simmen. Zeker omdat er ergens ‘stront’ staat.)

 5. Wat me irriteert is dat in de commentaren (die sowieso niet echt uitblinken in genuanceerd denken maar ach) ook zo veel wordt gesproken over subsidie (zie ook discussie ergens verderop hier). Bij een groot deel van Nederland bestaat blijkbaar nog steeds het idee dat als je zegt ik ben kunstenaar en je steekt je hand uit, dat er vanzelf een zak geld in ploft. Van “onze belastingcenten natuurlijk”, dat spreekt voor zich.
  Ik hoor nooit iemand klagen over landbouwsubsidies als er langs een akker gereden/gefietst/whatever wordt.
  Want dat spreekt blijkbaar net wat minder tot de verbeelding.
  Ik stel dus voor dat iedereen die vanaf nu nog loopt te zeiken over dat kunstenaars zoveel en zo makkelijk subsidie krijgen voor het uitoefenen van hun ‘hobby’ voor straf het boek second opinion op moet eten. Hopelijk is daar ondertussen een gebonden editie van dan slikt het wat minder makkelijk weg.

 6. Bij een groot deel van Nederland bestaat blijkbaar nog steeds het idee dat kunstenaars altijd van subsidie moeten bestaan. Wat al lang niet meer klopt, want er zijn inmiddels, met deze krankzinnige kunstmarkt, genoeg kunstenaars die veel belasting betalen. Al vinden de kunstenaars die subsidie krijgen die waarschijnlijk weer niet subversief genoeg. Denken ze. Maar dat is ook weer niet waar, want de vraag op de kunstmarkt vandaag de dag is vooral groot naar subversieve kunst. Of subversief-achtige kunst, zullen de echt subversieve kunstenaars met subsidie zeggen. Of klopt het allemaal inmiddels niet meer? Net als het verschil tussen links en rechts in de politiek beginnen dit soort dingen behoorlijk te vervagen. Wat het allemaal best gecompliceerd maakt. Dat wil ik maar zeggen.

 7. is dit niet les 1 van de popcultuur? subservief wordt mainstream opgevolgd door nieuw subversief die nieuwe mainstream wordt die opgevolgd wordt door nog nieuwere subversief die nog nieuwere nainsteram wordt.
  Hier is toch niets nieuws aan.

  De vraag stellen is hem beantwoorden Cioran: subversieve kunst die mainstream wordt is geen subversieve kunst meer.
  Niet erg gecompliceerd.

 8. Toch is dat nu niet meer helemaal waar, Jack Segbars. Omloopsnelheid is nu veel hoger dan vroeger, er worden stadia overgeslagen, subversieve kunst krijgt helemaal niet de kans nog subversief te zijn. Die poptheorie van u heeft zijn tijd gehad, subversief is nu instant mainstream geworden. Daar is zeker wel wat nieuws aan.

 9. Je kies zelf voor een bestaan als knutselaar, maar de financiële consequenties daarvan wikkel je af op de maatschappij.

  Voor een ambachtelijk meubelmaker zal het ook lang niet altijd makkelijk zijn om rond te komen, waarom mag hij niet uit de staatruif eten?

 10. Tuurlijk mag dat, het is een vrij beroep. Iedereen mag een kunstbeurs aanvragen. Je zorgt dat jouw aanvraag voldoet aan het idee van wat men denkt dat beeldende kunst is. En als het is toegewezen, dan ga je gewoon weer lekker meubeltjes maken van dat geld.

 11. @cioran

  ik zie niet wat daar wezenlijk anders aan is. sneller is niet anders, alleen sneller.
  subservief is slechts een taktiek om tot de status van geaccepteerdheid te geraken. dat is de modernistische motor. en ‘subversief die de kans niet krijgt om subversief te zijn’ klinkt als een aap die kan roken en wiens trucje niet meer interessant geworden wordt. het klinkt ook als een zielige aap die omgeschoold moet worden.
  misschien tot bakker of zo. een subversieve bakker, dat dan weer wel, misschien zijn er nog wel subversieve broodjes te bakken ergens.
  of bedoel je dat die gegunde (door wie dan?) ruimte waar men (wie dan) subversief mag zijn, een voorwaarde is om de kunst zijn werking te laten hebben?
  hoe rijmt een en ander met elkaar?

 12. ‘Je zorgt dat jouw aanvraag voldoet aan het idee van wat men denkt dat beeldende kunst is’

  Oei dat zal niet meevallen, een post-modernistische kast.

 13. Performance doet het erg goed tegenwoordig, en seks. Misschien een filmpje van twee homo’s in een kast, die er vervolgens weer uit komen….of zo?

 14. Als je de kunstcritici op je hand wil hebben dan moet je een paar anders geaarde medemensen op laten draven, dat had ik al begrepen ja. Of iets met een hoofddoekje, lekker actueel.

 15. Alleen de historie zal uitmaken wat de kunst van deze tijd is en waardoor die gekenmerkt werd en u krijgt een zeer hartelijke en welgemeende groet van de

  sybarit schilder landloper

  Robert van Vliet

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*