Kwaliteitskoeranten online

Dat noemen ze nu wel eens ‘de beste krant van de wereld’. Vreselijk saai, met allemaal artikelen.

nytimes.com

Ook in Engeland doet de serieuze koerant best wel moeilijk.

guardian.co.uk

advertentie(s)

Zo oogt de Times.

thetimes.co.uk

Vandaag krijgt Nederland een verse de/het NRC online:

Fris, modern, helder!
Strak, simpel, eenvoudig!

Twee kolommen.

beta.nrc.nl

Update 13:02 Nu in de smaak officieel geopend: nrc.nl

Inzoomen maar:

Hahaha, ze zijn niet wijs

Het ei van columbus: de/het NRC brengt u voortaan voor de helft het beste van het web.

Weg met al die dure journalisten die moeilijke stukkies tikken waar de rest van het internet naar gaat zitten verwijzen. Dat kan simpeler, makkelijker, goedkoper. Drie man F5’en het internet voor u uit.

“Onze internetredacteuren speuren de hele dag Twitter af voor online hoogtepunten. Zoals bijzondere virals of een opzienbarend interview met Obama van The New Yorker.”

Hahaha Obama van The New Yorker! Zo heet de president van Amerika toevallig ook! Scherp gevonden.

Dat krijg je als je een logkleuter loslaat.

“‘s Nachts ben ik blogger, overdag chef internet bij NRC.”

dutchproblogger.nl/persoonlijk/de-nieuwe-nrc-nl-in-300-woorden/

Kom er maar in, Vandermeersch:

“Noemt men dit modern – het is ons wel. Het zijn niet wij die dit mooie woord schuwen. En modern is het, zoals wij dit opvatten, per definitie: steeds bereid tot vernieuwing, open voor de geest der eeuw. Dit behoedt ons voor verstarring; […] Bovendien: wij respecteren onze lezers te zeer dan dat wij hen als onvolwassenen willen behandelen. […] In een tijd dat allerlei irrationele verschijnselen weer de kop opsteken en vaak op modieus applaus kunnen rekenen, menen wij hiermee een functie te verrichten die nog zin heeft. Het antwoord is evenwel aan de lezer.”

nrc.nl/krant/article1644508.ece/Onze_beginselen

Boze tongen hebben het over handoek in de ring. De/het NRC kan zich toch niet meten met NYT, Guardian, Times. Maar misschien wel met NRC/Next.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

35 Comments

 1. MET GROOT VOORPAGINANIEUWS: “Binnenland: De Telegraaf meldt dat een knuffel van Nijntje[..]”

  zegt ook wel een hoop

 2. Momenteel in de titel tag van beta.nrc.nl :

  “RT @wilbertdevries: Zouden ze bij NRC weten dat de title van hun index Hello world :: nrc.nl is? #wordpress :: nrc.nl”

  Zal wel weer een inside grapje zijn van Ernst-Jan. (Heeft Klopping er al over getwitterd?)

 3. De enige die enthousiast is de kleuterlogger zelf. Ook een manier om de wereld onder controle te hebben. Slechts minor minpuntjes. “We hadden het even moeilijk door de grote belangstelling.” Hoopvol: “En als u dan wilt weten wat er nú actueel is, moet u op nrc.nl zijn.”

  Je zult er maar werken en lijdzaam moeten toezien hoe een sterk merk vernaggeld wordt.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/13/welkom-op-de-nieuwe-nrc-nl/

 4. Het is echt heel bijzonder qua techno-migratie. Men neme de oude site, maakt die half kapot en timmert er een wordpress bovenop. Nu was die oude site een product van PinkRoccade, dus misschien was het wel ondoenlijk om een fatsoenlijke migratie uit te voeren, maar *wordpress*?

  Pfauth: “En als u dan wilt weten wat er nú actueel is”

  Tja iets anders is slecht mogelijk met WP, maar natuurlijk wel met een fatsoenlijk CMS. Maar dat kent de kleuterlogger niet (wil ie niet weten).

 5. Ach, men heeft het vorige maand al opgeschreven, E-J Pfauth is een echte people manager:

  “3. Flink snijden in de kosten

  Door onze keuze om van nrc.nl een slanke nieuwssite te maken, hebben we minder internetredacteuren nodig. We werven een aantal nieuwe redacteuren die op het web leven. Zij beginnen met een 0-uren contract. We hanteren daarbij het up or out-principe. Goede mensen willen we aan ons binden. Minder goede moeten snel weg kunnen. Daarnaast snijden we flink in de kosten aan freelancers en contracten met dure ICT-bedrijven. Zo vervangen we het ingewikkelde Escenic door een open-source-CMS-systeem.

  Dit verhaal is al veel te lang, dus ik houd het nu bij de grote lijnen. Loop vooral even langs als je meer toelichting wilt of aanvullingen hebt.”

  Reakties:

  “Laat me raden: nrc.nl gaat werken met wordpress?”

  “Wat een goede, persoonlijke en toegankelijke manier van nieuws delen, online. Keep up the good work!”

  http://weblogs.nrc.nl/nrclab/2010/10/12/de-nieuwe-digitale-strategie-van-nrc/

 6. Het wachten is op de eerste de beste DDOS uit linker of rechter zijde, want volgens mij is niks makkelijker dan WordPress plat leggen. Er zit van nature helemaal geen caching ingebouwd.

  Niet dat ik ook maar iemand hiertoe wil aanzetten, het is slechts om te illustreren dat WordPress absoluut onverstandig is voor het beheren van een serieuze kranten site. Als je dan toch voor een dergelijk pakket wil kiezen ben je uiteindelijk beter uit met Drupal. Maar dat is veels te moeilijk voor de gemiddelde blogger, toch is het inmiddels best robuust te noemen.

  Het is niet verbazingwekkend dat er tot nu toe nul zichzelf serieus nemende kranten gebruik maken van WordPress voor hun voornaamste website. Hooguit voor een blogje ernaast, zoals ook NRC zelf deed.

  Alles veranderingen bij NRC ruiken naar snel snel snel. Je zou bijna denken dat iemand erachter zit die haast wil maken het merk zo snel mogelijk om te katten en door te verkopen.

  ‘toet toet boing boing centjes verdienen’

 7. “Het wachten is op de eerste de beste DDOS uit linker of rechter zijde, want volgens mij is niks makkelijker dan WordPress plat leggen.”

  Klopt. Trendbeheer draait er overigens ook op, en de stormluiken moeten echt wel even vast gezet worden als GS naar ons linkt. Nu suggereer ik niet dat GS naar nrc.nl moet gaan linken…

 8. Zo te zien hebben ze op webserver niveau enige caching ingebouwd, dat is waarom je soms wel en soms niet je reacties ziet verschijnen.

 9. ‘Geen anonieme ANP-berichten’ en ‘snelle duiding van experts’, zo valt te lezen in de door JV gelinkte digitale strategie. Tijdens het puinruimen in de comments roemt de logkleuter het bericht over de verwerping van het BTW plan als goed voorbeeld van diepgang.

  ANP: http://www.nu.nl/politiek/2401622/eerste-kamer-btw-verhoging-podiumkunsten.html
  NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/14/eerste-kamer-verwerpt-btw-verhoging/

  NRC webredacteur *Pim van den Dool* voorziet de eerste ANP alinea zin voor zin van eigen toon door woorden van begin naar eind en vice versa te verplaatsen. Webredacteur *Pim van den Dool* klopt aan bij NRC politiek redacteur *Pieter van Os*, die expert is. *Van Os* was *vorige* week *zelf* in de kamer aanwezig. Snelle duiding: ”helemaal in de lijn der verwachting”, maar *volgende* week wordt het ”heel spannend”.

 10. Uhm, niet om het 1 of ander maar vanwaar die grote bevlogenheid aangaande de journalistieke ethiek en mores? Laat niet ook TB zich voorstaan op ongereguleerde verslaglegging en code-loosheid?
  Het 1 en ander lijkt naar elkaar te groeien, moet dit dan niet gezien worden als virtuele verbroedering 2.0?

 11. > virtuele verbroedering 2.0?

  Precies JS. NRC doet trendbeheer. En dat is een schande. Dat kunnen wij ook.

  Het gaat hier wel om MIJN krant. Kun je zeggen ‘lees het dan niet’ – ga ik ook doen – maar ik vrees met grote vreze dat MIJN krant naar de vaantjes wordt geholpen.
  Andere commenters hier zijn voor zover ik weet ook allemaal abonnee.

 12. Ha, wat een ophef omdat je gecopy-cat wordt. Ook ik ben aangetrouwd abonnee en hoop dat de krant de journalistieke gedegenheid in ere houdt en niet zinledig doorspeelt.
  De verifieerbaarheid van berichten wordt een lachertje, ouderwetse journalistieke basisgegevens worden verkwanseld hetgeen de bedoeling lijkt te zijn van de nieuwe ‘strategie’.

  Natuurlijk was dit tevens ook weer een buitengewoon ongefundeerde comment. Ik zal eens de link van JV gaan doorspitten en de resultaten op de site. En dat zal ik dan weer laten checken door mijn tweede bron en uitpluizen door de editor.

  Ja, goede verslaggeving is duur, dat is zo. No way around that.
  Waar halen jullie de tijd om dit nagenoeg realtime te becommentarieren?

 13. Of nee, toch maar niet. Nu is Assange weer op borgtocht vrijgelaten en overleeft Berlusconi moties van wantrouwen. Geen tijd.
  Wel correct doorgespeeld mag ik hopen.

 14. Dat bedoel ik, had mijn bron moeten checken: Assange nog niet vrij, Zweedse aanklager mag bezwaar aantekenen.
  Updates will follow as news develops.

  spannend!

 15. > Vergeet ook niet om op de header te klikken voor het knabbel en babbel filmpje.

  Hahahaha! Geluid nu pas aan, tis inderdaad verdraaid knap. Zit een man met een bril op zn kop – nee niet ijdel, gewoon niet bang om ook in beeld te verschijnen – en die spreekt je heel amicaal aan. “Welkom op de nieuwe site van de NRC, een site die bedacht is vanuit internet.”

  Sidekick met twitterkapsel zegt vervolgens een paar keer percies. Kleuterjuf antwoordt met “Ja dat klopt.”

  Mooi een-tweetje, geen speld tussen te krijgen.

  “Percies!”
  “Ja dat klopt.”

  Lijkt wel Jiskefet maar dan treurig.

 16. @JS, wie had het over journalistieke ethiek?

  Uitgever Hans Nijenhuis legt uit: ‘de tijd dat de site een aardig alternatief voor de krant was, en gratis bovendien, is bij deze voorbij.’ Logisch. Nu heeft men http://digitaleeditie.nrc.nl/. Je abonnees voor de keien schoppen met een paar Rolexen is één. Een business model waarin je geld denkt te krijgen van je abonnees voor iets wat je aan de rest van de wereld gratis weggeeft, is een novum en gegarandeerd toet toet boing boing centjes verdienen.
  Verder de visie van Nijenhuis samengevat: ‘[..] nu.nl [..] nu.nl [..] nu.nl [..]’

 17. Ik vind deze wel mooi: “De enige hiërarchie is de actualiteit.”

  kernachtig inhoudsloos

  maar wel snel..

 18. De uitgever probeert zich er ondertussen nog wat verder uit te lullen: “Aan de krant is vandaag niets veranderd.”

  Dat haalt je de koekoek, vandaag niet nee, dat hebben ze de afgelopen weken al gedaan. Het diepte interview met Derek Ogilvie en het kolommetje met Glimmerveen in dat zaterdagse blaadje vlak na de zomer was een voorbode wat komen ging. Met als ultiem dieptepunt tot nu toe het experiment met de Rolex flappen. Hoe krijg je het verzonnen.

 19. “‘s Nachts ben ik blogger, overdag chef internet bij NRC.”

  Pfauth schrijft ijzersterk. Kristalhelder, losjes, bijna ritmisch en zeer persoonlijk. Ontzettend knap. Kom er maar in Pfauth. Ik ben benieuwd wat je gaat sex blog en rock ‘n rollen. Nog steeds geen boekenclub, wel een podcast.

  http://dutchproblogger.nl/

  (Mar dit terzijde.)

 20. > ultiem dieptepunt tot nu toe het experiment met de Rolex flappen.

  Je krijgt er nog vier, dat je het maar weet.

  Mijn beeld van de/het NRC:
  Op de knieen voor een horlogeboer en in de bek schijten van de consument.

  Het beeld van Hans Nijenhuis et al van de/het NRC:
  Op de knieen voor de consument en in de bek schijten van de horlogeboer.

  Nuanceverschil.

  Het is de adverteerder die centraal staat bij de NRCs en de betalende abonnee die als lastig wordt ervaren.

 21. En vandaag opent NRC met grotemensennieuws (dus niet onder het kopje het beste van het internet – daar is het niet goed genoeg voor – maar gewoon onder het linkerkopje het belangrijkste nieuws ooit): “Slechte internetter? Jammer, geen partner”
  http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/16/slechte-internetter-jammer-geen-partner/

  Op ochtendtelevee breekt het nieuws alweer verder: “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaak de kerstboom versieren – maar dat het de mannen zijn die de piek erbovenop zetten – omdat die meestal langer zijn dan de vrouw.”

  Zit het NRC te slapen? Ik lees er niks over. Nog niet op twitter geweest misschien.

 22. > En floep! Nu staat het artikeltje opeens in de rechterkolom.

  Dan was het gewoon een foutje, ik dacht al.

  “Van Deursen pleit er voor dat bij het ontwerp van bijvoorbeeld overheidswebsites meer rekening wordt gehouden met ‘internetanalfabeten’.”

  NRC is er al klaar voor: misschien toch onder kopje het belangrijkste nieuws ooit ipv onder voor u op twitter gevonden?

 23. Voor wie het nog niet gelezen had… Hier een interview met omhoog gevallen blogger:

  http://www.denieuwereporter.nl/2010/10/ik-wil-de-site-van-de-snelle-duiding-maken-interview-met-ernst-jan-pfauth-24-de-nieuwe-chef-internet-van-nrc-handelsblad/

  en zijn baas:

  http://www.denieuwereporter.nl/2010/10/‘ik-ben-een-man-van-de-inhoud’-interview-met-peter-vandermeersch-deel-1/

  http://www.denieuwereporter.nl/2010/10/ik-ben-een-man-van-de-inhoud-interview-met-peter-vandermeersch-2/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*