Na Kunsthal ook Rotterdams Wijkwaardenhuis slachtoffer kunstroof

2 Counterfeit - serie - Jasper van Es

Prachtwerk Jasper van Es gestolen:

“Afgelopen weekend zijn van de kunstenaar Jasper van Es maar liefst tien kunstwerken uit het Wijkwaardenhuis ontvreemd.”

Echt geld is dan ook wel hardcore realistisch. Dat wil iedereen wel hebben.

1 Counterfeit - 200 Euro - Jasper van Es (1)

3 An artist privilige project - 500 euro - Jasper van Es

“Het is niet ondenkbaar dat de daders de kunstwerken gestolen hebben met de intentie het geld uit te geven en het zo in omloop te brengen.”

Dus als er iemand met specimen staat te zwaaien aan de toog, bel direct geen spoed/wel politie (Vanaf minuut 12:00)

(Hele persbericht Freehouse/Wijkwaardenhuis ng niet online. Volledig geplaatst hieronder.)

(Even tussendoor/gratis bonus: mijn Value for money-show werd 24-7 bewaakt/alles direct verkocht dan heb je geen last meer van dieventuig. Wel is meen ik een eerlijk gekocht gesigneerd briefje van tien ontvreemd uit een atelier van een bekende kunstenaar. Nogmaals – geld lijkt zo echt dat willen zelfs erkende kunsthaters wel in huis hebben.)

Persbericht
Rotterdam, 24 april 2013

Na Kunsthal ook Rotterdams Wijkwaardenhuis slachtoffer kunstroof

Afgelopen weekend zijn 10 werken van kunstenaar Jasper van Es gestolen uit het Wijkwaardenhuis in Rotterdam.

Het Wijkwaardenhuis is een platform wat de kracht en noodzaak van locale productie tastbaar maakt. Het toont het beste wat de Rotterdamse Afrikaanderwijk te bieden heeft gecombineerd met kwaliteiten van buiten en andersom. Eén van de programma onderdelen is de wisselende expositie KOPstukken. Stichting KOP (expositieruimte voor kunst en vormgeving uit Breda) presenteert er maandelijks een serie kunstwerken die een sociale, economische en maatschappelijke waarde representeren.

Eurobiljetten als basis voor serie kunstwerken
Afgelopen weekend zijn van de kunstenaar Jasper van Es maar liefst tien kunstwerken uit het Wijkwaardenhuis ontvreemd. Karina van Bezooijen, directeur van Stichting KOP, heeft deze specifieke werken van Jasper van Es geselecteerd omdat zij de waarde van geld bevragen. De kunstenaar gebruikte echte Eurobiljetten die hij op verschillende manieren bewerkte en opnieuw samenstelde. Van Es vervaardigde de kunstwerken speciaal voor exposities in Brussel (Trajector Art Fair) en Antwerpen (solotentoonstelling galerie Marion De Cannière). Hij onderzocht er de werkelijke waarde van geld mee en of een kunstenaar daar iets aan kan toevoegen.

De gestolen werken zijn:

‘Counterfeit’ (2011, serie van 4 biljetten)
‘An Artists Touch Project’ (2011, serie van 4 biljetten)
‘An Artists Privilege Project’ (2011, 1 biljet)
‘In Money We Trust’ (2011, 1 met goud belegd biljet)

Toedracht onbekend
Over de toedracht van de verdwijning is weinig bekend en deze wordt door de politie nader onderzocht. Vermoedelijk heeft de diefstal op zondag 21 april plaatsgevonden. Het is niet ondenkbaar dat de daders de kunstwerken gestolen hebben met de intentie het geld uit te geven en het zo in omloop te brengen. Vanwege de zichtbare toevoegingen van de kunstenaar wordt dit in de praktijk als zeer moeilijk beschouwd. Er wordt daarom gevreesd dat de werken inmiddels vernield of vernietigd zijn. Stichting Freehouse en Stichting KOP wachten samen met de kunstenaar de uitkomst van het politieonderzoek af.

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*