Guillermo Habacuc Vargas

Eres lo que lees

Exposición No. 1, “Eres lo que lees” (Je bent wat je leest) , Guillermo Vargas Jiménez (a.k.a. Habacuc)

Nicaraguaan wordt in Costa Rica doodgebeten door een paar Rottweilers. Costa Ricaanse kunstenaar laat in Nicaragua een tentoongestelde zwerfhond ter nagedachtenis creperen.
De wereldwijde internetophef heeft inmiddels GeenStijl bereikt.

Of? De directeur van de galerie (Galería Códice) zegt dat de voorgevoederde hond ‘s nachts na de opening weggelopen is.

40 Comments

 1. “Met het vastketenen van deze hond zijn niet alleen al z’n kansen ontnomen maar ook z’n waardigheid als levend wezen.”

  Zeker als zijn bonzo tegen de muur is geplakt. Schande!

  Maar voordat de hele partij voor de dieren (meer een partij voor de vrouwen) hier weer briesend binnenkomt, even dat kleine punt van nuance: die hond is toch helemaal niet dood gegaan? Niet als gevolg van deze ART, iig. (zoals Viviane hierboven dat zo treffend benoemde)

 2. @patricia: u bent wel een beetje naief als u het mij vraagt.

  @JV: ja, ik geloof idd ook dat de hond in kwestie is ontsnapt…

 3. Volgens de informatie die ik heb gelezen is de hond in kwestie wel degelijk overleden.
  Ga ik nu maar weer terug in m’n mandje dus.

 4. Met zo’n monster zoals Guillermo Habacuc Vargas zou hetzelfde moeten gebeuren. Aan een koord vastbinden en laten verhongeren met net waar hij niet aankan, eten plaatsen. Op de muur zou ik dan schrijven “Mens als kunst, verboden eten te geven.” Dan kom ik waarschijnlijk wel eens zien naar die kunst.

  Verschrikkelijk dat zo iemand bestaat.

 5. Het ” Ik zou wel voor een wat waardiger zaak een petitie willen ondertekenen. ” van die persoon vind ik grof en getuigt van zijn valse aard . Dingen als die Habacus moesten dezelfde behandeling ondergaan . Dieren hebben ook recht op een degelijk leven . Hij/zij die het daar niet mee eens is mogen voor mijn part kapot gaan aan syfillis én kanker .

 6. de vraag is niet,
  is het dier gelijk aan de mens?
  kan het dier redeneren?
  de vraag is, kan het lijden?
  Is het mogelijk een hierarchie van lijden op te maken?
  Het argument dat we ons beter met mensenleed bezighouden houdt geen steek. Het impliceert dat we lijden bij een wezen dat dit lijden bewust ervaart, toelaten. Het opnemen voor iets of iemand die lijdt is een nobele zaak, maar hoe enorm kortzichtig en beperkt wordt ze, als we ons beperken tot onze eigen soort, nl. de mens. Onze bedoelingen zijn dan niet nobel, ze zijn egoïstisch.
  Aan iedereen die hier uit naam van de kunst, of uit naam van de progressiviteit repliceert: geen maatschappelijk denken, geen uiting van kunst, zo vitaal voor onze samenleving, is het waard dat onder het mom van het artificiële een levend wezen, dat bewust lijden ervaart, aan dit soort marteling moet worden blootgesteld.
  Nog dit, wie aan zijn retorische tegenstander de dood, of een terminale ziekte toewenst komt eerder onbeslissend over, pleiten voor een goed leven voor het dier en syfillis of kanker voor je opponent in de discussie geeft blijk van geen democratische zin. Of erger van een sadisme dat de betreffende ‘kunstenaar’ blijkbaar ook bezit.

 7. Ik stel voor dat we met zijn allen een ticket kopen voor iemand die gelooft in oog om oog tand om tand en habacuc een hondekoekje van eigen deeg geeft. Suggesties?

 8. De beschaving van een volk kun je afleiden uit de manier waarop het met dieren omgaat. Dit zijn woorden van Mahatma Gandhi.
  Waarom? Juist omdat dieren in vele ogen het laagste zijn in de ogen van vele mensen en het gemakkelijkst kunnen worden misbruikt. Wordt de de keuze om dat niet te doen, dan zegt dat veel over de hoogte van beschaving en bewustzijn.
  Of was hij ook een gevaarlijke dierenterrorist.
  Ik heb geen behoefte aan georeer op deze reactie, totdat je zelf ooit hebt ervaren wat ellende en honger en armoede is. Ik heb dat wel en heb me eruit gevochten. Een dier iets dergelijks aandoen, terwijl, en dat zeg ik erbij, niet NODIG is, is te decadent voor woorden. En voordat er gezeurd wordt over zielige diertjes hier: Ja, ik ben vegetariër. Als je zelf niet weet wat lijden is, oordeel dan niet over ander lijden. Dat is mateloos arrogant.

 9. We hebben met veel aandacht en met een hart gevuld van pijn, medelijden en verdriet jouw verslag over die arme hond Natividad uit Costa Rica gelezen. Toch was het anderzijds gelukkiglijk mogelijk om dat verdriet in een soort van vreugde en blijdschap om te zetten…

  We hebben er zelfs een nieuwsberichtje van gemaakt op onze website van School voor Ontwikkeling van de Innerlijke Mens, afgekort DIMschool.

  http://www.dimschool.be/nieuws/bericht.aspx?id=329

  Lees het zélf eens… en van zodra je het hebt gelezen… blijf je, achteraf bekeken, nog altijd bij jouw oorspronkelijk standpunt? Ook hier wordt aangetoond dat elke medaille twee kanten heeft. Toegegeven: het is moeilijk om in deze zaak objectief te blijven!

  Groetjes van DIMschool – België

 10. Mensen die deze vorm van kunst goedkeuren,zijn niet goed bij hun verstand volgens mij ! Dat is geen kunst, dat is pure dierenmishandeling.Echte hondenliefhebbers weten hoeveel liefde je van zo’n dier kan krijgen. En door die hond uit te hongeren, help je ook de hongersnood in de derde wereld niet. En voor diegenen die hongerende kindjes erger vinden dan deze hond : helpen jullie dan ook wel degelijk mee om die kinderen te helpen ?? Denk ik niet hé, grote mond maar verder…
  Wat betreft die dierenactivisten en moslimterroristen. Kijk maar eens goed rond u wie het meeste leed in de wereld veroorzaakt ! Denk niet dat het de dierenactivisten zijn hé !

 11. Niet te geloven dat dit kan gebeuren in de kunstwereld! Waar gaat het naartoe? Hebben ze dan geen greintje respect meer voor dieren? Hebben zij geen enige waarde meer? En het erge van al vind ik dat de galeriegangers er nog foto’s van maken en daarmee instemmen en het dier mee de dood in jagen!!! Mr. Vargas is in mijn ogen een zware dierenbeul! Hij zou zelf de marteling eens moeten ondergaan!

 12. jullie snappen het niet..
  hij deed dit om aandacht te vestigen op de straathonden in “dit soort landen”.
  als er honden op straat liggen te sterven, kraait geen kat ernaar, maar een hond in een museum brengt meteen veel commotie teweeg..
  natuurlijk ben ik er ook tegen dat hij deze hond dan a.h.w. misbruikt. maar met een petitie voor het helpen van straathonden had hij niet deze wereldwijde aandacht gekregen die hij nu heeft..

 13. Dit maakt me gewoon kotsmisselijk !

  Die hond heeft er niet om gevraagd om aan de lijn fastgebonden te worden,en dan voer net buiten zijn bereik te zetten ! Bah !

  Een idiot is dat en geen kunstenaar , was hij een kunstenaar dat had ie genoeg hersens gehad om inderdaad het slechte leven van de honden aan de kaak te stellen in de form van kunst, maar daar moet je wel hersens voor hebben , dan had ie evenveel bereikt!
  Irene

 14. Deze meneer is vroeger vast zeer zwaar de lul & geplaagd geweest in de klas… Zulke trauma’s kan je blijkbaar alleen zo verwerken.
  Gewoon een willekeurig zwakker slachtoffer terugpakken en te kakken zetten om zo, a-la copycat, bij de grote jongens denken te mogen horen, wel makkelijk scoren hoor met dierenleed!
  Beetje zieke emotie t.v. … dat wel!
  Het was vast leuker geweest de rotweilers in kwestie als projekt in een zuidamerikaanse tbs kliniek te behandelen, of doet hij dat al…?

 15. Er zijn ook al kinderen geweest die een moord pleegden………. jij, ziek wezen die zichzelf nog “kunstenaar” durft noemen: nu moet je dan ook nog lukraak een kind van de straat plukken, aan een touwtje hangen in een walgelijk gewetenloze galerij en het daar laten creperen? Jij, gruwelijk zieke galerijbezoeker: ga jij er daar dan ook zo op staan kijken zonder in te grijpen?
  Ik vind het vreselijk en onbegrijpelijk dat ik dergelijke vergelijking moet maken in de hoop om dan de meeste kans te maken om begrepen te worden….de mens blijft zichzelf als heerser boven alle andere levende wezens beschouwen en bewijst dat hij onmetelijk veel minder is…..onwaardig om nog deel uit te maken van “het leven”

 16. I think it’s horrible! It is no art! Sickening! I hope this man will get what he deserves. He is a big big shame for the human race! Maybe the time will come that he himself will be in such an awfull position, and then THAT’s art returning the favour! HORRIBLE AND DIGUSTING! Of course I signed the petition, everybody would in their good mind!

 17. Het blijft toch mooi wat we in de reacties van dit topic zien. Het bevestigd wat ik al vermoedde: De lijn tussen PVV- stemmer en PvdD- stemmer is heel dun.

 18. Ik heb geen woorden voor zo’n persoon! Stel je voor dat zo’n persoon aan de top komt, hoe lang zal het dan duren voordat de 1e bom valt! Bovendien doe nooit een ander iets aan wat jezelf of iemand waarvan je houdt is aangedaan. Wat schiet je er mee op? De situatie die zich daarvoor heeft voorgedaan kan je toch niet meer terug draaien, met andere woorden: je wint er helemaal niets mee! Maar het laatste wat ik het belangrijkste vind is: Als jij er toe in staat bent om iemand of een dier uit te moorden omdat iemand anders dat ook heeft gedaan, dan ben je tien keer slechter dan de 1e persoon of in dit geval een dier, omdat in dit geval het dier het niet doelbewust heeft gedaan! DE KUNSTENAAR WEL! In feite is dit wat de kunstenaar heeft gedaan, MOORD MET VOORBEDACHTEN RADEN!!!

 19. Iedereen zou deze man moeten negeren zodat hij totaal geen exposities meer kan organiseren.
  Wat een ongelofelijke looser.
  Waarom gaat hij niet zelf 3 weken lang vastgebonden liggen zonder eten en drinken totdat hij sterft.

  Één troost hebben we, als hij voor de hemelpoort staat zal hij zijn daden moeten verantwoorden.
  Ik hoop dat die dag snel komt. gna, gna, gna.

  Eigenlijk mag ik zo ook niet denken want dat maakt mij natuurlijk ook geen haar beter dan hem, maar mensen met dit soort ideeën verdienen gewoon het licht niet in hun ogen.

 20. Het blijft smullen hier.
  Zien we plots dat mensen die in een hemelpoort geloven zowaar trendbeheer bezoeken. Wie had dat gedacht? Dat dat type mens überhaupt nog bestaat!!!

  Ik blijf met veel plezier dit topic lezen.

 21. >In feite is dit wat de kunstenaar heeft gedaan, MOORD MET VOORBEDACHTEN RADEN!!!

  De VUILAK!

  (Excuseert u mij, ik ben druk doende met het nakende nummer van Ars Qaida, Vaktijdschrift voor de Erkende Kunsthater, dat overmorgen verschijnt [moet verschijnen] en u begrijpt dat visies als bovenstaand korenmolen zijn en meegenomen worden in de sprankelversie editie van het prachttijdschrift.)

  Mag dat zomaar: in de weer met honden, kunstenaar zijnde? Of zijn katten beter?

 22. “Welk ‘label’ ik prefereer: ‘kunstenaar’ of ‘activist’?…

  Noem je dit een keuze? En verwacht je nu werkelijk dat ik daar serieus antwoord op geef?

  Ga je mond spoelen, en wel heel gauw.”

  Jammer, maar waar, hier valt Jonas Staal door de mand. Es tut mir Leid!

 23. Er zijn veel ergere dingen op de wereld dan dit ja. Volkerenmoord. Hongersnood. Oorlogen.
  Maar dat legitimeert toch niet het moedwillig martelen en laten sterven van een hulpeloos dier.
  Laten we die ‘kunstenaar’ aan een kabel leggen en laten sterven van de honger. Dan komt er eindelijk eens aandacht voor al die kunstenaars die in honger en armoede leven.

 24. @cioran
  >Het is helemaal niet merkwaardig dat men aanneemt dat dit kunst is omdat iemand verklaart dat het kunst is, omdat het altijd kunst is als de maker verklaart dat het kunst is.

  QFT!

  Duchamp die met een pissoir naar een musea ging en zei dat het kunst was, had ook gelijk. Alleen is de vraag of iemand anders dat ook vindt. Iets kunst vinden in je eentje bestaat niet. Dan ben je gewoon een prutser of niet goed genoeg. Maar er zal vast iemand rond lopen die dit kunst vindt. Zelf begrijpen doe ik het niet, maar wie ben ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*